En Sıcak Konular

Erdoğan'dan deprem ve emekli mesajı

29 Ekim 2010 19:57 tsi
Erdoğan'dan deprem ve emekli mesajı 

Başbakan Erdoğan, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında deprem ve emekli mesajı verdi...

"Ulusa Sesleniş" konuşması yapan Başbakan Erdoğan, emeklilere yapılan zam için, "gönül elbette daha fazlasını verebilmeyi istiyor, ancak hükümet olarak biz sadece bugünleri değil, yarınları da düşünmek zorundayız" dedi. İstanbul depremi konusuna da değinen Erdoğan, vatandaşlardan muhtemel deprem senaryolarına itibar etmemelerini, resmi kayanklardan yapılacak olan açıklamalara kulak vermelerini istedi. 

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, Türkiye'nin geçirdiği büyük değişimin heyecanını vatandaşlarla paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Erdoğan, sadece gençlerin değil, bu ülkenin bütün insanlarının kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her insanımıza, her yaş grubumuza hizmet için aynı aşk ve şevkle elimizden gelen en iyi hizmeti ortaya koymaya, onlara en iyi imkanları hazırlamaya çalışıyoruz. Gençlerimize, çalışanlarımıza, emeklilerimize, vatandaşlarımızın tamamına hep bu hassasiyetle çalışıyoruz ve böyle yaklaşıyoruz. Bu ülkeye her alanda çok önemli hizmetler vermiş olan ve sayıları 7 milyon civarında olan emeklilerimizi başımızın tacı olarak görüyoruz.

Emeklilerimizi hayat pahalılığından korumak, enflasyona ezdirmemek için büyük gayret gösterdik, büyük gayret gösteriyoruz. Ekim ayı içinde bildiğiniz gibi emeklilerimizin maaşlarında önümüzdeki yıl yapılacak artış oranlarını belirledik. Yani 1 Ocak 2011'en geçerli olmak üzere en düşük aylıklara en az 60 Türk Lirası olmak üzere yüzde 4 oranında artış yapıyoruz.

Temmuz ayında ilk 6 ayın enflasyon oranlarına hiç bakmadan emekli maaşlarını yine yüzde 4 arttırıyoruz. Bu tabloya göre, emeklilerimizin maaşları 2011 yılının tamamı düşünüldüğünde yüzde 21,7 ile yüzde 14 arasında artmış oluyor. Bunun rakamsal ifadesi en düşük emekli aylıklarına 80 Türk Lirası ile 91 Türk Lirası arasında bir artış sağlanacaktır.

En düşük aylıklı Bağ-Kur tarım emeklimizin maaşı Ocak ayı itibariyle 371 TL'den 434 TL'ye, Temmuz ayında 451 TL'ye yükseliyor. En düşük aylıklı SSK tarım emeklimizin 492 TL olan maaşı, Ocak ayında 555 TL'ye, Temmuz ayında da 577 TL'ye yükseliyor. Bağ-Kur esnaf emeklisinin 511 TL olan maaşı Ocak'ta 574 TL'ye, Temmuz'da da 597 TL'ye ulaşıyor. SSK işçi emeklisinin en düşük aylığı da Ocak ayında 648 TL'den 710 TL'ye, Temmuz ayında da 739 TL seviyesine yükseliyor. Bu rakamlar, bütçe gerçeklerimizle ve orta vadeli programımızla uyumlu, bütçe dengeleri ve imkanları hesaplanarak belirlenmiş rakamlar."

"Gönül elbette daha fazla vermek ister"

"Gönül elbette daha fazlasını verebilmeyi istiyor, emeklilerimiz, çalışanlarımız elbette çok daha fazlasını hak ediyor" diyen Erdoğan,şöyle konuştu: "Ancak Hükümet olarak biz, sadece bugünleri değil, yarınları da düşünmek zorundayız. Bugün gerçekçi olmaz, ayağımızı yorganımıza göre uzatmazsak, yarın elimizdekinden de olabiliriz. Biz sizlere, popülizme tevessül etmeyeceğimize dair söz verdik, biz sizleri aldatamayız, yarın maaşını veremeyen veyahut da cebindeki paranın satın alma gücü tamamen yok olmuş bir ücret politikası istemiyoruz.

Bu ülkenin yarınlarını zora sokacak sorumsuzca yaklaşımlara asla kapılmayacağız. Bu millet, kendi siyasi menfaatleri için, vatandaşlarına sahte mutluluklar vaat edenleri, karşılıksız para basarak ülkenin geleceğine ipotek koyanları da gördü. Bugün ödediğimiz her ağır bedelde en büyük pay bu sorumsuz yönetim anlayışlarınındır. Eğer bugün çalışanlarımıza, emeklilerimize, gönlümüzden geçen daha yüksek miktarları veremiyorsak, geçmişte sosyal güvenlik sistemimizi tahrip eden o hesapsız kitapsız, popülist uygulamalar yüzünden veremiyoruz.

Akşam yatıp sabah kalktığında 1'in yanına '0' koyanlardan olmadık, olmayacağız ve 1'in yanına 6 tane '0' koyanlar bu ülkede ne yazık ki paranın alım gücünü de adeta sıfırladılar. Ama biz 6 sıfırı atmak suretiyle paranın alım gücünü farklı bir şekilde artırdık. Biz gerekirse ağır ağır gideceğiz ama sağlam gideceğiz. Gerekirse fedakarlığı hep birlikte yapacağız ama imkanlarımız elverdiğinde de bu ülkenin kazanımlarını en güzel, en adil şekliyle paylaşacağız.

Emeklilerimiz, çalışanlarımız zaten bunu gayet iyi biliyorlar. Bizim göreve geldiğimiz günden beri anlayışımız, hassasiyetimiz budur; rakamlar da zaten bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. 2002 sonunda göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden biri SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarına seyyanen 75 ve 100 TL artış yapmak oldu. 2010 yılı içinde belirlenen enflasyon hedefi yüzde 8,38 olmasına rağmen, emekli maaşlarına yüzde 14 ile yüzde 25 arasında zam yaptık.

2002 yılından bugüne en düşük Bağ-Kur emekli aylığına yüzde 493 oranında artış yaptık. Reel artış oranı yüzde 184. Aynı dönemde esnaf emeklimizin aylığına yüzde 284 oranında artış yaptık. Reel artış yüzde 84. Bu 8 yıllık dönemde SSK tarım emeklimizin aylığı yüzde 185 oranında arttı. Bunun da reel karşılığı yüzde 36. Yine aynı dönemde SSK işçi emeklimizin aylığı da yüzde 174 oranında, yani reel olarak yüzde 31 oranında artış kaydetmiş.

Bu rakamlar da gösteriyor ki Hükümetimiz döneminde emeklilerimiz enflasyona ezdirilmemiş, geçmişten gelen kayıplar imkanlar ölçüsünde telafi edilmeye çalışılmıştır. Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, zenginleştikçe çok daha güzel, çok daha müreffeh günler yaşayacağız. Bütün gayretimiz bunun içindir, ülkemizin selameti, milletimizin aydınlık yarınları içindir."

Deprem mesajı

Erdoğan, Türkiye'nin bir yandan geçmişten gelen problemlerini çözüme kavuştururken, bir yandan da geçmişten aldığı derslerle mutlu ve müreffeh geleceğini inşa ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yakın geçmişte yaşadığımız pek çok acı tecrübeden de biliyoruz ki bazen beklenmedik kırılmalar, yaşanan doğal afet ve felaketler, şartları bir anda değiştirebiliyor. İşte Pakistan bugün bunu yaşıyor. Bizler de biliyorsunuz; yakın geçmişte çok büyük deprem felaketleri yaşadık, bunun acısıyla sarsıldık. Allah o günleri hiçbir millete bir daha yaşatmasın. Ancak bu gerçekle yaşamayı da öğrenmemiz, bu beklenmedik durumlara da önceden hazırlanmamız gerekiyor.

Hükümet olarak, muhtemel afet ve felaketlere hazırlanmak konusunda son derece hassas davranıyor, çalışmalarımızı düzenli olarak sürdürüyor, alınacak tedbirleri sürekli olarak değerlendiriyoruz. Bunun en son örneği 24 Ekim günü İstanbul'da toplanan 'İstanbul Merkezli Afet Hazırlık Çalışmaları Toplantısı' oldu. Bu toplantıya, konuyla doğrudan ilgili bakanlarımızla birlikte, üniversiteler başta olmak üzere sorumlu bütün kurum ve kuruluşlarımızın yöneticileri de katıldılar.

Yapılan bu toplantıda, muhtemel bir Marmara Depremi başta olmak üzere, ülkemizin karşı karşıya olduğu doğal afet riskleri tek tek değerlendirilerek, alınan ve alınması gereken tedbirler ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı. Bu çerçevede, mevcut risk verilerinin derlenmesi, buna uygun risk haritalarının çıkartılması çalışmalarını gözden geçirdik.

Bu veriler ışığında, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve somut tedbirlerin alınması ve çalışmaların hızlandırılması noktasında mutabık kalındı. Mart ayında yapacağımız toplantıda, alınan bu kararların gerçekleşme durumunu ayrıca takip edeceğiz.

Ayrıca yine bu toplantıda, kamuoyumuzun muhtemel deprem riskleri konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru bilgilendirilmesi için daha etkin çalışmalar yapma kararı da aldık. Bu vesileyle sizlerden ricam; başta İstanbul'la ilgili olmak üzere, zaman zaman gündeme getirilen muhtemel deprem senaryolarına itibar etmeyip, yetkili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamalara kulak vermenizdir."

cnnturk



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs