En Sıcak Konular

AB krizin üstünü örttü yeni krize kapı araladı

29 Ekim 2010 19:32 tsi
AB liderleri, gelecekteki ekonomik krizlere karşı daha sıkı kurallarda anlaştı, ancak birliğin yapısını değiştirme çabası gerilimi arttırdı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Brüksel'deki liderler zirvesinin ilk gününde, Avrupa Birliği kurallarında yapmak istediği değişikliklere bulamadığı desteği ikinci günde bulması, ekonomik krizin ele alındığı zirvenin yeni bir tartışmaya yol açmasıyla sonuçlandı.

AB zirvesinin ilk gününde Brüksel'e ulusal bütçeleri denetleme ve çok fazla borç alıp, harcama yapan ülkelere ceza verme yetkisi veren karar kabul edilmişti.

Kriz dönemlerinde Euro'yu desteklemek için, kalıcı bir fon kurulması da kararlaştırılmıştı.

Öte yandan, ilk gün Almanya ve Fransa'nın bastırdığı, ancak özellikle Hollanda ve İskandinav ülkelerinin karşı çıktığı, birliğin işleyişini düzenleyen Lizbon Anlaşması'nda revizyon talebi, yoğun lobiler sonrasında kabul gördü.

Avro paktını Merkel ve Sarkozy dikte etti

AB Zirvesinde, Yunanistan krizinden sonra Avro ülkelerinde benzer bir krizin yaşanmaması için önlemler içeren ‘İstikrar Paktı’ görüşmelerinde Almanya ve Fransa’nın ortaklaşa hazırladıkları taleplerinin büyük kısmı kabul edildi. Krize düşen üye ülkelerin kurtarılmasını sağlayacak bir sistem oluşturulması için kısmi olarak AB Antlaşmasında değişiklikler yapılacak.

Brüksel’deki zirve toplantısında, Alman Başbakan Angela Merkel tarafından talep edilen krize karşı önlem tedbiri için AB Antlaşması’nın değiştirilmesinin yeniden gözden geçirilmesi kabul edildi. Merkel’in önerisine göre bütçe açığına neden olanlar daha erken ve daha sert bir şekilde cezalandırılacak.

Avro’nun piyasaya girdiği 1999 yılından bu yana yapılması planlanan en büyük reform, Yunanistan’ı neredeyse iflasa götüren kriz sonucu kurda meydana gelen sarsıntılar ve yoğun döviz spekülasyonları nedeniyle yapılıyor.

Zirvenin ilk gününden sonra medyaya bir açıklama yapan Merkel, ‘Almanya adına söyleyebilirim ki, en önemli maddeleri oldukça ileri bir sürece götürdük.’ dedi. Merkel, zirvede özel yatırımcıların Avro üzerinden spekülasyon yaparak para kazanamayacağının ortaya konulduğunu kaydetti. Alman Başbakan, hükümetinin krizden kurtarma mekanizmasında asıl yükün özel borçlu bankalara ve fonlara yüklenmesini talep etmeye devam edeceğini belirtti. Bunun için Lizbon Antlaşmasında değişiklikler yapılması gerekiyor.

Oy hakkının iptali konusu tehir edildi

Berlin ve Paris, bütçe açığı görülen üye ülkelerin oy hakkının iptali konusunda özellikle küçük üye ülkeler tarafından yoğun bir eleştiriyle karşılandı. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, oy hakkı iptali konusunun çok uzun bir süre sonrasına tehir edildiğini söyledi.

Alman Başbakan Merkel, Avro’nun gelecekte istikrarının sağlanması için gerekli olan en önemli kararları aldıklarını belirtti.

AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy, Aralık ayında yapılacak gelecek zirveye kadar Lizbon Antlaşmasında yapılacak değişiklikleri gözden geçirecek. ‘Kriz Mekanizması’ için yapılabilecek önerileri tesbit edecek.

Bütçe artışına karşı birlik oldular

Bu arada, Avrupa Birliği üyesi 10 ülke, Brüksel'deki zirvede İngiltere'nin gelecek yılki birlik bütçesinde Avrupa Parlamentosu'nun istediği ölçüde artış yapılmaması çağrısına destek verdi.

Birlik bütçesinin, Avrupa Parlamentosu'nun istediği gibi yüzde 5, 9 değil, yüzde 2,9 oranında artırılmasını isteyen İngiltere Başbakanı David Cameron'a destek veren ülkeler arasında Fransa ve Almanya da var.

Bu durumda Avrupa Parlamentosu'yla zorlu görüşmelerin yapılması bekleniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu da parlamento gibi yüzde 5,9'luk bir artıştan yana. Gelecek ay ortalarına kadar bir uzlaşmaya varılamazsa, bütçe bu yıl düzeyinde kalacak. Liderler, Maliye Bakanları'nın üzerinde uzlaştığı yüzde 2,9'luk artıştan fazlasını kabul edemeyeceklerini belirtti.

dunyabulteni



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs