En Sıcak Konular

Rusya ve ABD'den milyar dolarlık operasyon

29 Ekim 2010 13:24 tsi
Rusya ve ABD'den milyar dolarlık operasyon Afganistan'da 1 milyar dolarlık uyuşturucu ele geçirildi

Rusya ve ABD Afganistan'da işbirliği çerçevesinde ilk somut operasyon gerçekleşti. Moskova'nın uzun süredir talep ettiği uyuşturucu üretim merkezlerine iki ülke birlikte operasyon düzenledi. Uyuşturucu ile mücadele servisi birimlerinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri operasyonlarda dört ayrı merkezde piyasa değeri 1 milyar dolar değerinde eroin ve morfin ele geçirildi.

Moskova'da düzenlenen basın toplantısında konu ile ilgili açıklamada bulunan Rusya Federasyonu Uyuşturucu ile Mücadele Servisi Başkanı Viktor İvanov, toplam bir ton eroinin imha edildiğini söyledi. İvanov, "Afganistan ve Pakistan arasında kalan sınır bölgesinde üç eroin ve bir morfin laboratuvarlarına Rusya ve ABD uyuşturucu ile mücadele birimleri birlikte operasyon gerçekleştirdi. Helikopterlerin desteği ile 70'den fazla görevli operasyonlarda yer aldı. Dört laboratuvar tamamı ile imha edildi" dedi.

Rusya ve ABD'nin ortaklaşa Afganistan'da operasyon gerçekleştirmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden İvanov, "Operasyon iki ülke yönetimlerinin ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda ortaya koydukları çalışmanın en somut örneği" değerlendirmesinde bulundu. İvanov operasyonun ne zaman gerçekleştiği ile ilgili bilgi vermedi.

ABD: RUSYA OLMADAN BAŞARAMAZDIK

İvanov'la birlikte basının karşısına çıkan ABD Moskova Büyükelçiliği'nden Eric Rubin, sonucun memnuniyet verici olduğunu kaydederek, "Bunu tek başımıza başaramazdık. Bu gerçek işbirliğinin en güzel örneği..." ifadelerini kullandı.

Afganistan uyuşturucu üretim merkezleri ile ilgili çalışmaların sürekli geliştiğini vurgulayan İvanov, "Son iki yılda Afganistan uyuşturucu üretim laboratuvarları 2,5 kat arttı. 2008'de 175 olan rakam, 2010'da 425'e çıktı" bilgisini verdi. İvanov uyuşturucu ile mücadelenin henüz yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

Afganistan'da ABD öncülüğündeki işgalin ardından bölgede uyuşturucu üretimi hızlı bir şekilde artmaya başladı. ABD uyuşturucu üretimine ve yetiştirilmesine Taliban'ın üyesi olmamaları gerekçesi ile göz yumuyor. Ancak bölgede üretilen uyuşturucu büyük çoğunlukla Rusya'ya geliyor. Resmi rakamlara göre Rusya'ya giren uyuşturucunun yüzde 90'ı Afganistan-Tacikistan-Özbekistan üzerinden geliyor.

NE KADAR SAVAŞ O KADAR UYUŞTURUCU

İvanov daha önce de Russia Today'e yaptığı açıklamalarda bölgede devam eden savaşın uyuşturucu baronlarının işine yaradığını ifade etmişti. Afganistan'da savaşın artmasına paralel olarak uyuşturucu üretiminin de arttığını kaydeden İvanov, "Dokuz yıldır süren ABD'nin Afganistan işgali ve savaş şunu göstermiştir: ne kadar fazla savaş, o kadar uyuşturucu trafiği ve baronlarını yok etme mücadelesinde başarısızlık" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA UYUŞTURUCUDAN HER YIL 30 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev daha önce yaptığı değerlendirmede Rusya'ya uyuşturucunun Afganistan üzerinden geldiğini 350'den fazla suç çetesinin bu yasadışı sevkıyatla irtibatlı olduğunu söylemişti. Yılda ortalama 30 bin kişinin uyuşturucudan yaşamını yitirdiğini ifade eden Nurgaliyev, her gün 80 kişinin öldüğüne dikkat çekmişti.

Sadece 2009'da 550 bin kişinin uyuşturucu bağımlısı olarak kaydının yapıldığı ülkede 2,5 milyon resmi bağımlı bulunuyor. Gerçek rakam ise bunun en az iki katı. Rusya'da yıllık tüketilen uyuşturucu miktarı ise yaklaşık 35 ton.

Cihan



Bu haber 1,126 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,269 µs