En Sıcak Konular

Elektronik kelepçe ile 35 bin özel cezaevi

29 Ekim 2010 13:22 tsi
Elektronik kelepçe sistemi Türkiye'ye de geliyor. Projeyle yaklaşık 35 bin kişinin tahliye edilmesi ve günlük yaklaşık 1 milyon 100 bin lira tasarruf yapması planlanıyor.

Türkiye'de 'Elektronik Kelepçe' tartışması başladı. Özellikle uzun süredir tutuklu bulunan Ergenekon davasının sanıklarına bu kelepçelerin takılması planlanıyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gündeme getirdiği tutuklu ve hükümlülere takılması planlanan elektronik kelepçe uygulamasının taslağına Akşam ulaştı.

Adalet Bakanlığı'nın bir yıldır üzerinde çalıştığı taslak kapsamında ceza üst sınırı 2 yıl olan Denetimli Serbestiliğin ceza üst sınırı, 5 yıla,  3 yıl ve az cezalarda uygulanan adli kontrolün üst sınırı ise 6 yıla çıkartılacak. Böylece 120 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğu cezaevlerinden 30 ila 35 bin kişinin tahliye edilmesi böylelikle cezaevlerinin nefes alması hedefleniyor. Bu tasarı özellikle uzun süredir cezaevinde bulunun Ergenekon tutuklularının cezaevinden çıkmasının da önünü açacak.

TASARRUF SAĞLANACAK

Bakanlık uygulama ile günlük yaklaşık 1 milyon 100 bin lira tasarruf yapacak. Adalet Bakanlık verilerine göre cezaevinde bulunan bir kişinin günlük maliyeti 37 lira. 120 bin tutuklu ve hükümlünün bakanlığa bir günlük maliye 4 milyon 440 bin TL. Denetimli Serbestlik kapsamındaki bir kişinin maliye ise sadece 1.4 lira.

TUTUKLU SAYISI AZALTILACAK

TartIŞma konusu olan uzun süreli tutukluluk süresinin bu tasarı ile azaltılması hedefleniyor. Şu anda cezaevlerinde 35 bin 843'ü tutuklu, 20 bin 969'u hükmen tutuklu olmak üzere 56 bin 500 cezası kesinleşmemiş tutuklu bulunuyor. Yeni uygulama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de gündeme getirdiği tutuklu haklarının korunması hedefleniyor. AB uyum yasaları çerçevesinde 2005 yılında 134 merkez kurularak uygulanmaya başlanan Denetimli Serbestlik Sistemi başarılı oldu.Bu sistem kapsamında cezaevinde bulunanların iki katı 240 bin kişi cezasını dışarıda tamamladı. Bunların 28 bin 85'ini çocuklar 212 bin 844'ünü ise  yetişkinler oluşturdu.

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSAYACAK

Çalışmalar adalet alt komisyonundaki görüşmelerin ardından tartışmaya açılacak ve TBMM'de yasallaşması istenecek.  Yasada şu suçu işleyenler faydalanabilecek: Adam kaçıranlar, eğitimi  engelleyenler, siyasi hakların kullanılmasının engelleyenler, insan üzerinde rızası olmadan bilimsel deney yapanlar, ibadethane ve mezarlıklara zarar verenler, dolandırıcılar, cebir ve tehdit kullanarak siyasi partinin faaliyetlerini engelleyenler, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleyenler, sendikal hakları engelleyenler, soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunanlar.

akşam



Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs