En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta Barzaniler arasında liderlik yarışı!

29 Ekim 2010 13:11 tsi
Mesut Barzani, kızıyla evli yeğeni Neçirvan'ın yerine oğlu Mesrur'u liderliğe hazırlıyor.

Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, yeğeni Neçirvan Barzani'den desteğini çektiği, yerine oğlu Mesrur'u iktidara hazırladığı belirtiliyor. Ama bölgenin en etkili partisi olan KDP ve halk, Neçirvan Barzani'den yana.  Dünyanın gözü Irak'ta kurulacak yeni hükümete çevrilirken, Kuzey Irak'ta ise ciddi bir liderlik mücadelesi sürüyor.

Sabah'tan Hazel Ateş'in haberine göre, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ile bölgenin gelecekteki lideri olarak görülen yeğeni Neçirvan Barzani arasına "kuma çatlağı" girdi. Amcası Barzani'nin kızı Nebile ile evli olan Neçirvan Barzani başka aşiretten kuma getirince silahlar konuştu. Neçirvan Barzani'nin bacağından vurulduğu, sır gibi saklanan bu olayın duyulmaması için de Avrupa'da tedavi gördüğü iddia ediliyor.

Kürdistan Demokratik Partisi'nde (KDP) liderlik babadan oğula geçiyor. Baba Mustafa Barzani, 1946'dan 1979 'da ölümüne kadar KDP başkanı olarak siyaset yaptı. Baba Barzani'nin 1975'te ABD'ye tedavi için gitmesinin ardından KDP'nin başına Mesud Barzani'nin kardeşi İdris Barzani geçti. Mesud Barzani, kardeşi İdris Barzani 1987'de kalp krizinden ölünce 23 yıldır başında bulunduğu KDP'nin tek lideri oldu.

NEÇİRVAN MI MESRUR MU ?

Bugün arkasındaki halk desteği nedeniyle Mesud Barzani'nin liderliği tartışılmıyor. Babası öldüğü için liderlik sırası Neçirvan Barzani'ye gelirken, amca Barzani'nin ise bu koltuğa Kuzey Irak istihbaratı Parastin'in başındaki oğlu Mesrur Barzani'yi hazırladığı belirtiliyor. Bölgenin en etkili partisi olan KDP yönetiminde iise Mesrur Barzani'nin siyaseten olgunlaşmadığı için bu göreve hazır olmadığı görüşü ağırlıkta. KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin ise hem parti içinde hem de halk arasında desteği bulunuyor. Kuzey Irak'ta Barzani ailesinin tartışılmayan bir gücü var. Aile içindeki olayların dışarı yansıtılması tepkiyle karşılandığı için bölgedeki Kürt basını, Barzani ailesinin özel hayatına ilişkin haberlerden uzak duruyor. Neçirvan Barzani'nin kuma getirmesi konusu da bu nedenle sır gibi saklanıyor. Mesud Barzani'nin, kızının üzerine kuma getiren Neçirvan Barzani'den desteğini tamamen çektiği ancak parti içindeki dengeler nedeniyle de şimdilik sessiz kaldığı belirtiliyor.

dunyabulteni



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,641 µs