En Sıcak Konular

Ekonomist'ten bir Türkiye analizi daha. Bu kez...

29 Ekim 2010 11:38 tsi
Geçen hafta çok yankı bulan bir Türkiye dosyasını yayımlayan The Economist dergisi, bu defa, son dönemde yeniden alevlenen "türban" tartışmalarına dikkat çekti

Türban, açıkça dindar ile laiklik yanlısı Türkler arasında süren mücadelenin merkezinde olmaya devam ediyor" diyen gazete, Türk politikacıların, enerjilerini türban konusunda kavga etmek yerine "cinsiyet eşitsizliğine" harcamaları gereğini savundu.

İngiliz The Economist dergisi, Türkiye’deki türban sorununu değerlendirdiği analizinde "İslami başörtüsü ile ilgili kavga yeniden başladı" spotunu kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün, Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff’u resmi karşılama töreninde ilk defa askerlere selam verdiğine, Cumhurbaşkanı Gül’ün , Cumhuriyet Bayramında iki ayrı resepsiyon uygulamasından vazgeçtiğine dikkat çekilen analizde şu görüşler dile getirildi:

-"TÜRBANLI KADINLARIN SAYILARI ARTIYOR AMA YASAK SÜRÜYOR"

"Türban, açıkça dindar ile laiklik yanlısı Türkler arasında süren mücadelenin merkezinde olmaya devam ediyor. Dindarlar, bir inanç ifadesi olduğunda ısrar ediyor. Diğerleri ise, siyasal İslamın simgesi, Atatürk’ün cumhuriyetinin kalbine vurulan bir hançer olduğu karşılığını veriyor. Türk kadınlarının yarısından fazlası bir biçimde başlarını örtüyor ve sayıları artıyor. Ancak turban uzun bir süreden beri okullar ve üniversitelerde yasak. Başı örtülü kadınlar, devlet kurumlarında çalışamıyor ve milletvekili adayı olamıyor."

The Economist, Çankaya Köşkü’ndeki yeni uygulamaların, türbana ilişkin yeni bir gerginlik dönemine rastladığına işaret ettiği analizde bu gerginliğin, YÖK’ün türbanlı öğrencilerin sınıftan çıkarılmayacağı yönündeki genelgesinden sonra patladığını, bunun akibinde birçok üniversitenin türbanlı öğrencileri almaya başladığını, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın da, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın anayasayı ihlal ettiğini açıkladığını kaydetti.

-"KILAÇDAROĞLU ZOR DURUMDA KALDI"

Bu gelişmelerin, "partisinin tufandan öncesine ait imajını değiştirmek isteyen ve AK Parti’nin üniversitedeki yasağı hafifletme çabasını desteklemeye söz veren" CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu "zor durumda" bıraktığı yorumunu yapan dergi, Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımının partisinin "Kemalist eski tüfekleri arasında öfkeyi tetiklediği"ni yazdı.

Analizde Kemal Kılıçdaroğlu’nun şimdi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yasağın okullarda ve kamu sektöründe kaldırılmayacağı güvencesi istediği, Erdoğan’ın ise, bu güvenceyi vermediği kaydedilirken "Laiklerin yeni anayasal değişikliklerin, hükümete, yargıyı türban yanlısı İslamcılarla doldurmaya olanak sağlamasından kaygı duyduğu" ifade edildi.

-"ÖRTÜLÜ KADINLARIN TÜMÜ TEVAZU ÖRNEĞİ DEĞİL"-

Okullarda türbana izin verilmesi halinde, özellikle Anadolu’da tüm kızlara baskı oluşturabileceği argümanları ile baba ve kocaların kadınların çalışmasına sadece örtülü olarak izin verecekleri yönündeki karşı argümanına yer veren The Economist şöyle devam etti:

"Ayrıca, örtülü kadınların tümü de tevazu örneği değildir. İstanbul ve İzmir gibi kentlerde erkek arkadaşlarıyla sarmaş dolaş olan dar pantololu türbanlı kızları görmek olağan dışı değil."

İngiliz dergisi, Türkiye’nin "en müthiş feministleri"nden bazılarının da başlarını örttüğünü de belirtiği analize son verirken de şunları yazdı:

"Türk politikacılar, bir bez konusunda kavga edeceklerine enerjilerini cinsiyet eşitsizliğine harcayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, kadınların işgücüne katılım oranı, 1989’dan beri yüzde 34’ten yüzde 26’ya geriledi. Kadınlar, milletvekillerinin sadece yüzde 9’unu oluşturuyor. En büyük oran da, kadın milletvekilleri için (yüzde 40) kotası olan tek parti konumundaki Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) ait. Kürtler, türban yasağının, üniversitelerde hafifletilmesi gerektiği konusunda mutabık ve bunun en iyi biçimde yapılabilmesi için anayasanın yeniden yazılmasını öneriyorlar. Ancak bu hafta Sayın Erdoğan,yasağa ilişkin kararın gelecek yıla bırakılacağını söyledi. Gelecek Temmuz’da bir seçim zorunluğu varken bazı savaşlara girmeye henüz değmez."



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,089 µs