Üçok ültimatomu | " /> Üçok ültimatomu | "/>

En Sıcak Konular

Meclis’ten Üçok ültimatomu

29 Ekim 2010 08:32 tsi
Meclis’ten Üçok ültimatomu Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Albay Ahmet Zeki Üçok hakkındaki müfettiş raporlarını soruşturmanın gizliliği nedeniyle göndermeyen Milli Savunma Bakanlığı'na 'ultimaton' niteliğinde cevap verdi.

Meclisten ültimatom: Üçok raporu gönderin...
 
Komisyon Başkanı Zafer Üskül, "Gizli-gizlilik derecesindeki bir bilginin kiminle nasıl paylaşılacağının idrakine sahibiz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzasıyla 27 Ağustos tarihinde Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na gönderilen yazıda 'hipnozla ifade' iddiaları ile ilgili Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında Askeri Adalet Müfettişi tarafından rapor hazırlandığı belirtildi. Ancak hazırlanan rapor komisyona gönderilmedi. Bakanı Gönül imzalı yazıda, "Anılan konuları kapsayan müfettiş raporunun, gizli-gizlilik derecesinde olması, ayrıca soruşturma izni verilecek askeri savcılığa gönderilen kısımlarının ise soruşturmanın gizliliği ilkesi gereği gizli nitelikte bulunması nedeniyle gönderilememiştir" denildi.

Söz konusu yazıya Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül iki sayfalık yazı yazarak yanıt verdi. Üskül "Komisyonumuz müfettiş raporlarının gönderilmesi talebinde ısrar etmektedir" dedi.

Üskül yazısında, komisyonun insan haklarının ihlallerini araştırmakla görevli olduğunu hatırlatarak "Dolayısıyla komisyon, kaynağı neresi olursa olsun her türlü insan hakkı iddiasını inceleyebilir" dedi.

KURALLARI BİLİYORUZ

Kamu kurum ve kuruluşlarının gizli-gizlilik dereceli belgeleri komisyona sunduklarını vurgulayan Zafer Üskül, "Komisyon Başkanlığımız, gizli-gizlilik derecesindeki bir yazının ve bilginin kendisine ulaştırılmış önceki belgelerde olduğu gibi bilmesi gereken kuralına göre ne kadarının ve kimin ile paylaşılacağı idrakine sahiptir" dedi.

MECLİS YETKİSİNE MÜDAHELE

İnsan Hakları Komisyonu'nun TBMM adına denetim yaptığını belirten Üskül, "Kurumunca gizli-gizlilik derecesi verilen bir belge ve bilginini devlet sırrı olarak görülerek gönderilmemesi şeklindeki bir anlayış Yasama Organı'nın soru, genel görüşme, meclis araştırması gibi Meclis denetimi yollarının tümünün hatta TBMM'nin kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisinin işlemesini aksatmaya kadar varabilecek bir tehlikeyi barındırabilecektir" dedi.

Üskül, yazısını "Bu cihetle Askeri Adalet Teftiş Kurulu raparonun ivedilikle gönderilmesini rica ederim" uyarısıyla bitirdi.

HAKKINDA BİRDEN FAZLA SORUŞTURMA VAR

Milli Savunma Bakanlığı tarafından komisyona gönderilen yazıda ''sahte çürük raporu'' davasının tutuklu sanığı Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında birden fazla soruşturmanın olduğu açıklandı. Yazıda, "Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında bir eylemi nedeniyle 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 29. maddesi gereğince disiplin cezası verilmesine, iki eylemi nedeniyle hukuka aykırı bir durum olmadığından 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 25/1 maddesi gereğince evrakın işlemden kaldırılmasına, üç eylemi nedeniyle memuriyet görevini kötüye kullanmak suçundan askeri savcılıkça hazırlık soruşturması yapılmasına izin verilmesine, bu nedenle Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın görevlendirilmesine karar verilmiştir" denildi.

bugün



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,028 µs