büyük sürpriz | " /> büyük sürpriz | "/>

En Sıcak Konular

HSYK tasarısında büyük sürpriz

29 Ekim 2010 08:07 tsi
HSYK tasarısında büyük sürpriz 
Anayasaya uyum kapsamında hazırlanan HSYK Kanun Tasarısında sürpriz bir düzenlemeye yer verildi.

1981'den bu yana meslekten ihraç edilen hakim ve savcılara dönüş yolu açıldı. Mağdurlar 60 gün içinde HSYK'ya başvurabilecek. Talebin reddedilmesi halinde Danıştay'a gitme hakları da var.

Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğine uyum kapsamında hazırlanan HSYK Kanun Tasarısı TBMM Baş-kanlığı'na sunuldu. Kanun Tasarısında, HSYK kararı ile atılan savcılar Ferhat Sarıkaya ve Sacit Kayasu gibi isimlere geri dönüş imkanı tanıyan sürpriz bir düzenlemeye yer verildi. Bu düzenleme Adalet Bakanlığı'nın kamuoyuna açıkladığı ilk taslakta yoktu. YARSAV'ın eleştirileri doğrultusunda müfettişlerin dinleme yapma yetkisi ve HSYK seçimlerindeki propaganda yasağı ise kaldırıldı. HSYK Kanun Tasansı'nın geçici 3. maddesinde 1981 yılında çıkartılan 2461 Sayılı Kanun kapsamında meslekten ihraç edilenlere yeniden dönüş imkanı tanındı. Düzenlemeye göre 1981'den bu yana meslekten ihraç edilen tüm hakim ve savcılar yeniden dönüş için müracaat edebilecek.

Düzenlemeyi AİHM istedi

Tasarının geçici 3. maddesine göre haklarında meslekten çıkarma cezası verilen hakim ve savcılar 60 gün içinde HSYK'ya müracaat edecek. HSYK, başvurunun kabulü halinde kişinin hakimlik ve savcılık mesleğine tekrar atanmasına karar verecek. HSYK'nın bu kararına karşı yargı yoluna müracaat edilemeyecek. HSYK'nın mesleğe yeniden kabul talebini reddetmesi halinde ilgili kişi Danıştay'da dava açabilecek. Geçici 3. maddenin gerekçesinde daha önce meslekten çıkarılan hakim ve savcılara daha önce verilmeyen bir hakkın verildiğine dikkat çekilerek, "Bu hakkın verilmesinde bir yandan değişen mevzuat hükümleri, bir yandan da AiHM'in ülkemizle ilgili verdiği ihlal kararları göz önünde bulundurulmuştur" denildi.

Suçu iddianame yazmak

Tasarının yasalaşması halinde HSYK kararıyla hakim ve savcılıktan ihraç edilen isimlere yeniden dönüş hakkı tanınacak. Bu isimlerin başında Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya var. Şemdinli olayını soruşturan Van eski Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya, dönemin Genelkurmay ^ Başkanı Yaşar Büyükanıt hakkında iddianame düzenlediği için HSYK kararıyla meslekten ihraç edilmişti. Sacit Kayusu iseAdanaSavcısı olduğu dönemde12 Eylüldarbesini yapan Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanması için girişimde bulunmuştu. 2003'te 'fazla makyaj yaptığı, mini etek giydiği ve bir avukatla ilişkisi olduğu' iddialarıyla ihraç edilen Mersin Gülnar Hakimi Arzu Özpınar da mesleğe yeniden dönmek için müracaat edebilecek.

YAŞ 'a emsal olacak

Mesleğe yeniden dönüş hakkı YAŞ kararıyla ordudan atılan isimlere emsal olacak. Anayasa'da yapılan değişiklikle YAŞ kararıyla TSK'dan atılanlara yargıya başvurma hakkı tanınmıştı. HSYK kararıyla atılanlara getirilen yargıya başvurmadan önce idari yoldan haklarını talep etme haklarının YAŞ mağdurları için de getirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

YARSAV'ın talebine uyuldu

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ilk taslakta bulunan müfettişlere dinleme yapma yetkisini veren düzenleme YARSAV'ın eleştirileri doğrultusunda Meclis'e gönderilen tasarıdan çıkartıldı. HSYK müfettişlerinin hakim ve savcılar hakkında soruşturma yürütürken CMK'da savcılara tanınan telefon dinleme dahil tüm yetkileri kullanabileceğine ilişkin düzenleme tasarıda korundu. Ancak, CMK'da savcılara gecikmesine sakınca bulunana hallerde hakim kararı olmaksızın telefon dinlenme yetkisini veren düzenleme istisna kapsamına alındı.

Hakkımı arayacağım

Başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül 1980 askerî darbesini yapanlar hakkında iddianame hazırladığı için meslekten atılan eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, tasarıyı 'çok olumlu ve sürpriz bir adım' olarak değerlendirdi. Mesleğe dönmek için başvuruda bulunacağını belirten Kayasu, "Maddi ve manevi birçok hakkım elimden alındı. Bu düzenleme dava açmayan diğer arkadaşları da kapsıyor" dedi.

Propaganda yasağı yumuşatıldı

Hakim ve savcûar arasında HSYK'ya üye seçiminde adaylara getirilen propaganda yasağı yumuşatıldı. Tasarının 25. maddesine göre hakim ve savalar kendilerini tanıtan mektup,elektronikposta ve kısa mesaj gönderebilecek. Ayrıca HSYK adayları kapalı mekanlarda tanıtım toplantıları düzenleyebilecek.

bugün



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs