001 konuştu! | " /> 001 konuştu! | "/>

En Sıcak Konular

Olacak iş değil: 001 konuştu!

28 Ekim 2010 21:12 tsi
Olacak iş değil: 001 konuştu! İngiltere gizli servisinin tarihinde bir ilk. İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6'in başkanı konuştu...

İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6'in başkanı Sir John Sawers, "işkenceyle hiçbir alakaları olmadığını ve en üst seviyede ahlak ve doğruluk içinde çalıştıklarını" söyledi. MI6 başkanı, örgütün faaliyetlerinin gizli kalmaya devam etmesi çağrısında da bulundu.

Sir John, görev başındayken bu şekilde kamuya doğrudan açıklamada bulunan ilk MI6 yöneticisi.
John Sawers, hem günümüzde kamunun beklentileri açısından, hem de yasal yönden hesap verilebilirliğin önem kazandığına işaret etti.

Ama Sawers, MI6 gibi örgütlerin gizlilik altında çalışmasının kirli işler çeviriyor diye algılanmasına karşı çıktığının altını çizdi ve ülkenin güvenliği açısından başında bulunduğu örgütün kilit rol oynadığını söyledi.

Peki neden şimdi?

''Benim bugün yaptığım gibi, bazen kamuya yüzlerini gösterseler de, gizli örgütlerin gizli kalması gerekir'' diyen MI6 başkanı John Sawers, ''Eğer operasyonlarımız ve çalışma yöntemlerimiz kamuya açıklanacak olsa, bir işe yaramazlardı'' diye konuştu.

Ajanların risk alarak çalıştığını aktaran Sawers, gizli kalacağından emin olmazlarsa, hiç kimsenin bildiği sırları yetkililerle paylaşmayacağını söyledi.

Dost ülkelerin gizli servislerinin de İngiltere ile paylaştıkları bilginin -sadece bazı durumlarda değil- devamlı ve her zaman gizli kalacağından emin olmak istediklerini belirten John Sawers, başında bulunduğu gizli servisi İngiltere'nin 'gizli cephesi' diye niteledi.

John Sawers, nükleer silahların yaygınlaşmasının engellenmesinde MI6'in oynadığı role dikkat çekerek, konvansiyonel diplomasinin tek başına yeterli olmadığı ve MI6'in katkısının gerektiği durumlar olduğunu kaydetti.

Sawers, MI6'in kaynaklarının üçte birden çoğunun uluslararası terörle mücadeleye aktarıldığını vurguladı ve "terörist hücrelerinin içine girmenin MI6'in işlerinden biri olduğunu" kaydetti.

Terör zanlılarının ifadelerinin alınması gibi durumlarda, İngiltere gizli servisinin ''işkenceye çok yakınlaştığı'' şeklinde suçlandığını söyleyen John Sawers, bu iddiayı şu sözlerle reddetti:
''İşkence, hangi koşullar altında, ne olursa olsun, yasadışı ve nefret uyandırıcı bir eylemdir. MI6'in işkence ile hiçbir alakası yoktur. Eğer MI6'in herhangi bir faaliyetinin işkenceye yol açacağını biliyor ya da bu olasılıktan şüphe duyuyorsak, hem İngiltere yasaları, hem de uluslararası hukuk gereğince, bu faaliyetten vazgeçeriz. Bunu aynen uyguluyoruz. Aldığımız bu karar bir terör eylemine yol açsa da, işkenceye karşı duruyoruz. Bazıları bu uygulamayı sorgulayabilir. Fakat biz doğru olanı yaptığımıza inanıyoruz.''

Sir John Sawers, İngiltere gizli servisinin çalışma sisteminin ve izlediği politikanın son derece sağlam kurallara ve ahlaki değerlere dayandığını savunuyor.

Ancak MI6 başkanının yaptığı konuşmanın, terörle mücadele operasyonlarında, örgütü işkenceye bulaşmakla suçlayan çevreleri tatmin edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

bbc



Bu haber 1,731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,131 µs