En Sıcak Konular

Bakandan kurula: Er geç yanlıştan dönecekler

28 Ekim 2010 19:00 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu'nun İkizdere Vadisi'ni doğal SİT alanı ilan etmesiyle ilgili olarak, "Ben Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun er geç bu yanlışından döneceği

Yıldız, konuyla ilgili bir takım eleştirilere hak verdiğini de ifade ederek, "Çok hoyratça yapılan, özellikle özel sektörden kaynaklanan bazı davranışlar oldu bizim de hoşlanmadığımız. Çevre hassasiyetini zedeleyen, zedeleyebilme ihtimali olan bazı barajların ayıklanması söz konusu" diye konuştu.

Ankara'dan özel uçakla Trabzon'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rize'ye hareket etmeden önce Trabzon Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, bugünkü gazetelerde yer alan ve Çevre Bakanlığı'na mevcut tüm doğal SİT alanlarını iptal etme yetkisi veren yasa tasarısıyla ilgili soruya cevap verirken, "Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ve çevre, enerji, kültür varlıkları kurulunun her birinin bir tarafa çekiştirilmesiyle ilgili yaklaşım doğru değil. Tabiat varlıkları da bizim, kültür varlıkları da bizim, çevre de bizim, enerji de bizim. Yeşilimiz de bizim. Yani bunun bir tarafında başkası diğer tarafında bir başkası yok. Biz bunun her tarafında hükümet olarak varız. O açıdan çevreyi koruyanlarla karşı çıkanlar şeklinde bir anlayışı doğru bulmuyorum" dedi. Yıldız, söz konusu yasa tasarısıyla ilgili çalışmaların yeni olmadığını da vurgulayarak şunları söyledi: "Enerji Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri. Özellikle Aralık 2009'da Avrupa Birliği tarafından çevre faslının açılmasından sonra bir kısım yeni kanunlar ve yönetmelik düzenlemeleri Çevre Bakanlığı tarafından yapılmaya başlandı. Bunlardan birisi de içinde bulunduğumuz 2010 yılının başında özellikle tabiat varlıklarıyla kültür varlıklarının ayrıştırılarak farklı hassasiyetlerle ilgilenilmesi konusuydu. Bugün gazetelerde de görüyoruz, 'İkizdere'ye karşı mı yapıldı?' diye. Yaklaşık 11 aylık bir mesele bu. Şu anda çıkartılmış bir mesele değil."

"Kurul er geç yanlışından dönecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun da er geç bu yanlışından döneceği kanaatindeyim. Çünkü çevrenin korunmasıyla beraber yerli kaynakların enerjide harekete geçirilmesi de esastır. Suyumuz dururken nasıl oluyor da bunu ithal doğalgazla ikame etmeye çalışırız. 'Bu karar İkizdere'ye, Rize'ye ve aynı zamanda gaz aldığımız ülkelere de hayırlı olsun' diyerek onu söyledim. 20 yıllık bir HES işletmesine karşılık gelecek doğalgaz miktarının tutarı 3 milyar dolar. Hani biz ithal enerjiyi azaltacaktık? Hani yerli kaynakları daha çok artıracaktık? Su gittiği yeri yeşil yapar. Yeşilin olduğu yerde baraj yapamazsak suyun her bulunduğu yerde baraj yapamayız demektir. Bunu gelecek başka ülke mi yapacak? Biz yapacağız bunları. O yüzden biz bir tarafa çekiştirilen bir çevre, bir tabiat varlıkları, bir kültür varlıkları, bitki ve enerji anlayışı içinde değiliz. Hepsi zenginliğimiz. Kültür Bakanımız, Çevre Bakanımız da enerji konusunda benden daha az hassas değiller. Ben de kültür ve tabiat varlıklarımız konusunda onlardan daha az hassas değilim. O yüzden her birimizin ortak akılla düşünüp bütün bu zenginliklerimizi beraber harekete geçireceğimiz bir yapılanmayı Başbakanımız bize talimat verdi. Bütün zenginliklerimiz ön plana çıkaracak bir yapıyı ortaya çıkarmamız lazım. Yeşili koruyacağız ama enerjiyi de kullanacağız" dedi.

"Bir kısım eleştirilere hak veriyorum"

Taner Yıldız, konuyla ilgili bir takım eleştirilere hak verdiğini de ifade ederek, "Bir kısım eleştirilere hak veriyorum. Bunu Enerji Bakanı olarak söylüyorum. Çok hoyratça yapılan, özellikle özel sektörden kaynaklanan bazı davranışlar oldu bizim de hoşlanmadığımız. Çevre bakanımızla da oturduk geçenlerde toplantıda kararlaştırdık. Bir kısım barajların ayıklanması söz konusu. Yani çevre hassasiyetini zedeleyen, zedeleyebilme ihtimali olan barajların ayıklanması söz konusu. İsim olarak söylemeyeyim. Ama hepsinin birden kaldırılması doğru değil. O yüzden SİT alanı kararının usul yönünden de esas yönünden de tekrar inceleneceğine inanıyorum. Biz de hem sivil toplumun görüşlerini hem de çevre ile ilgili hassasiyetlerimizi dikkate alarak bir kısım enerjiyle ilgili barajları eleyebiliriz" diye konuştu.

Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bugün yaptığı "Kurul kararıyla ilgili vicdanen rahatım" açıklamasına yönelik görüşünün sorulması üzerine de, "Kültür ve Turizm bakanımız benden daha az hassas olan insan değil. Benzer hassasiyetleri yaşıyor ve taşıyoruz. O yüzden o da gereğini yapacaktır" ifadesini kullandı. Bakan Yıldız daha sonra karayoluyla Rize'ye hareket etti.

hürriyet



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,852 µs