En Sıcak Konular

Baykal'a "telekulak" esprisi...

28 Ekim 2010 18:47 tsi
Müjdat Gezen katılımıcılara özel hediyeler verdi. Gezen'in Baykal'a hediye ettiği antika telefonu verirken, "Bu telefonun en büyük özelliği asla dinlenememesi" demesi herkesi güldürdü.

Baykal, "Bazen öyle anlamlar taşır ki şimdi bana öyle geliyor ki öyle bir döneme giriyoruz. Atatürk heykeli açmak, statükoya övgü düzmek değil, bir anlamda meydan okumak anlamına geliyor"

CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından Müjdat Gezen Sanat Merkezine (MSM) bağışlanan Atatürk heykelinin açılışını yaptı.

Açılış törenine çok sayıda ünlü isim katıldı. Havanın yağışlı olması sebebiyle Ziverbey'deki Müjdat Gezen Sanat Merkezi binasında yapılan törenin sunuculuğunu Halit Kıvanç yaptı. Törene, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Gazeteciler Uğur Dündar ve Can Ataklı ile sanatçılar Sümer Tilmaç ve Yavuz Top katıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk gönderdi.

Törende konuşan Baykal, Müjdat Gezen'in, hem sanatçı hem de sanatı himaye eden bir insan olduğunu belirterek, Gezen'in doğum günü olan 29 Ekim öncesinde böyle bir heykel açılışı gerçekleştirmenin anlamına işaret etti. Baykal, böylesi bir dönemde Atatürk heykeli açmanın ne anlama geldiğini düşünmek gerektiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atatürk heykeli açmanın, dönem dönem, devir devir birbirinden farklı anlamları olmuştur. Bazen Atatürk heykeli açmak statükonun bayraktarlığına yönelmek anlamına gelmiştir. 'Ben, kurulu düzenin parçasıyım, ben, Atatürkçüyüm' demek, kurulu düzenin en derin temsilcilerinin arkasına saklandıkları bir simgedir. Atatürkçülük ve bunu bir Atatürk heykeliyle ifade etmeyi en kestirme yoldan anlatmayı tercih ederler. Atatürk heykeli açmak; 'Aman ha etliye sütlüye karışmayalım, sağa sola bulaşmayalım, kurulu düzeni devam ettirelim' demek anlamına gelir.Bazen öyle anlamlar taşır ki şimdi bana öyle geliyor ki öyle bir döneme giriyoruz. Atatürk heykeli açmak, statükoya övgü düzmek değil, bir anlamda meydan okumak anlamına geliyor. İçine girdiğimiz yeni konjonktürde de Atatürk'e sahip çıkmanın, bir direnişin, bir meydan okuyuşun, bir karşı duruşun, inançlarına,değerlerine, ilkelerine her şeye rağmen, günün gelir geçer değerlerine,klişelerine rağmen sahip çıkmanın, dirençli duruş anlamına gelmeye başladığınıdüşünüyorum. Şimdi, içinde bulunduğumuz bu ortamda eğer Müjdat Gezen gibi birisi,bir sanatçı, bir solcu, bir ilerici bir Atatürk heykeli açmanın sorumluluğunu üstleniyorsa, bunun bir anlamı vardır. Bunun anlamı da 'Hayır, biz yenilmedik,hayır, biz tutsak alınmadık, hayır, meydan boş değildir, Atatürk'e ve temsil ettiklerine biz inanmaya devam ediyoruz, o doğrultuda mücadeleye devam ediyoruz'demektir. Atatürk artık, Türkiye'nin bugünkü koşulları içinde statükonun temsilcisi değildir, umudun temsilcisidir, geleceğin temsilcisidir, iddianın temsilcisidir, direnişin temsilcisidir, başkaldırının temsilcisidir,devrimciliğin temsilcisidir. Tekrar Türkiye bu ortama gelmiştir. O bakımdan bu ortamda böyle bir heykel açılışının 12 Eylül sonrası Atatürk heykelleri açılışıyla hiçbir benzerliği olmadığını söylememe izin veririz"

MÜJDAT GEZEN AÇILIŞI NEDEN BAYKAL'A YAPTIRDI

Müjdat Gezen de 29 Ekimin doğum günü olduğunu belirtikten sonra, Yılmaz Büyükerşen'in kendisine çok önemli bir hediye verdiğini söyledi. Gezen, merkezin Ziverbey'deki binası önünden her gün 600 bine yakın İstanbullunun geçtiğini ve her geçişlerinde Atatürk heykelini selamlayarak, Eskişehir'e sevgilerini yollayacaklarını belirtti. Gezen, selamlamayanlara ise"selametle" diyeceklerini de ifade etti. Heykelin niçin Deniz Baykal tarafından açıldığını kendisine sorduklarını da dile getiren Gezen, Baykal ile 40 yıldır dost olduklarını, İzmir'deki okulunun açılışını da genel başkan olduğu dönemde yine Baykal'ın yaptığını kaydetti. Gezen, "Sadece genel başkan olduğu zaman açar diye bir şey yok. Bizde vefa ön plandadır" dedi.

Konuşmaların ardından Atatürk Heykeli'nin açılışı gerçekleştirildi. Heykelin üzerindeki Türk bayrağının kaldırılmasının ardından Baykal ve beraberindekiler tekrar MSM'ye girdi. Ardından Müjdat Gezen Baykal ve diğer katılımcılara hediyelerini verdi. Müjdat Gezen'in hediyeleri verdiği sırada yaptığı espiriler salonda bulunanları kahkahaya boğdu. Gezen'in Baykal'a antika telefon hediye ederken, "Bu telefonun en büyük özelliği asla dinlenememesi" şeklindeki espirisi salondakileri güldürdü.

milliyet



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,064 µs