En Sıcak Konular

İşte AB rapor taslağından ilk detaylar

28 Ekim 2010 17:48 tsi
İşte AB rapor taslağından ilk detaylar  
Avrupa Birliği, 9 Kasım'da yayınlayacağı ilerleme raporunda 12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa paketini övmeye ancak yeni anayasanın şart olduğunu vurgulamaya hazırlanıyor.

İlerleme raporu ile birlikte yayınlanacak olan Strateji Belgesi taslağı Türkiye'de bir yıl içerisinde gerçekleşen ilerlemelerle birlikte AB'nin beklentilerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Türkiye'de gergin geçen bir kampanya sürecinin ardından kabul edilen anayasa paketine AB desteğini ilerleme raporunda da sürdürüyor. Paketin, AB perspektifinden çözdüğü sorunlara işaret eden Brüksel, yeni anayasa ihtiyacına vurgu yapıyor. AB, yeni anayasa reformları için istişarelerin bütün siyasi partileri ve sivil toplumu kapsayacak şekilde yapılmasını talep ediyor.

İfade ve basın hürriyetine bu yıl özellikle vurgu yapan Brüksel dini hürriyetler alanında yaşanan sıkıntılara da atıf yapıyor. Sümela Manastırı ile Ahtamar Adası'ndaki dini ayinler olumlu olarak not ediliyor.

Demokratik açılımının içinin doldurulmadığını kaydeden AB, Güneydoğu'da vaziyetin terör örgütü PKK/ Kongre-Gel'in saldırılarını arttırması ile daha da kötüye gittiğini kaydediyor.

Taslak Türkiye'nin dış politikada daha da aktif hale geldiğini belirtirken, Ankara'nın dış siyasetini Brüksel ile koordineli yürütmesi durumunda Brüksel için değerinin daha da artacağına işaret ediyor.

Avrupa'ya seyahat eden Türk vatandaşlarının vize muafiyetinden istifade etmesi için yapılan müzakerelerde Türkiye'ye şart koşulan geri alım anlaşmasında ciddi ilerlemeler kaydedildiği vurgulanıyor.

Taslak belgede öne çıkan unsurlar şöyle:

Türkiye reform sürecine devam etti. Türkiye yargı ve temel haklar alanlarındaki bir çok önceliğe cevap niteliği taşıyan ve siyasi-hukuki konularda anahtar rolünde reformlar getiren anayasa tadilatını gerçekleştirdi. Reformlar: askeri hakimlerin yetkilerini sınırladı; anayasa mahkemesini tekrar yapılandırdı; yargıyı bütün olarak daha da temsili hale getiren HSYK'nın yapısını daha da genişletti; özel sektörde sendikal hakları genişletti; kadın ve çocuk haklarını teminat altına alan özel tedbirlerin alınabilmesi için zemin hazırladı; şahsi verilerin muhafazasını garanti altına aldı; ombudsmanlık kurumunun teşekkülü için kanuni temeli hazırlayarak ombudsmana müracaat hakkı verdi.

 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,122 µs