En Sıcak Konular

Yunanistan neden sınır polisine ihtiyaç duyuyor?

28 Ekim 2010 16:59 tsi
Yunanistan, dev ülke borcu ve tökezleyen ekonomisinin yanı sıra, sessizce büyümekte olan bir başka sorunla daha uğraşıyor: Binlerce yasadışı göçmenin ülke üzerinden Avrupa Birliği’ne (AB) girişi.

Avrupa’daki toplam göçün yüzde 85’i Yunanistan’a yapılırken, göçmenlerin çoğu bu ülkeye geçiş için Türkiye’yi kullanıyor. Bu sorunla nasıl baş edeceğini bilemeyen Yunanistan’ın yardım istediği AB, bugüne kadar eşi görülmemiş bir adım atarak Yunanistan’a sınır polisleri konuşlandırılması kararını aldı.

AB’nin dış sınırlarının devriyesin sorumlu olan Varşova merkezli FRONTEX, Yunanistan sınırlarına konuşlandırılacak polis sayısı, kaç polisin silahlandırılacağı ve ekiplerin ne zaman göreve başlayacağı konusunda çalışmalarına başladı. Yunanistan ve Avrupa Komisyonu FRONTEX birimlerinin Yunanistan’ın kontrolünde olacağını ve en kısa zamanda konuşlandırılacağını belirtti.

Yunanistan’da başlatılacak uygulama, hızlı müdahale kuvvetinin 2007’de oluşturulduğundan bu yana ilk görevi olacak. AB’nin Yunanistan’dan Avrupa’ya gelen yasadışı göçmenler sorununu oldukça ciddiye aldığının bir diğer göstergesi, FRONTEX’in bu ay başında Atina'nın Pire kasabasında ilk yurtdışı bürosunu açmış olması.

GÖÇMENLERİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

2010’un ilk çeyreğindeki yüzde 65’lik orana kıyasla, AB’ye yaşanan yasadışı göçmen geçisi ikinci çeyrekte yüzde 90’a çıktı. Avrupa Birliği'nin İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmstroem, Yunanistan’a Türkiye sınırından gelen yasadışı göçmenlerin ciddi bir boyuta ulaştığını ve Atina’nın tek başına mevcut durumla baş edemeyeceğini belirtti.

Malmstroem, en çok göçmen geçişinin yaşandığı noktanın Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Orestiada kasabasının yakınlarındaki 13 kilometrelik sınır olduğunu belirtti. Bu bölgeden her gün 300 yasadışı göçmen Yunanistan’a giriş yapmaya çalışıyor.

Yunanistan’dan AB’ye girmeye çalışan göçmen sayısının bu kadar artmasının nedeniyse, geçmişte Kuzey Afrikalı göçmenlerden dolayı sıkıntı yaşayan İtalya ve İspanya’nın sahil güvenlik denetimlerini artırması. Yunanistan’a giren göçmenlerin çok azının kimliği bulunuyor, birçoğu kendisini sığınma hakkı arayan Afgan mülteciler olarak tanıtıyor. FRONTEX yetkilileri ise 2010’un ikinci çeyreğinde sığınma hakkı için Yunanistan’a yasadışı giriş yapanların sayısının altı kat arttığını duyurdu.

Göçmenlerin çok azının belgeye sahip olması, ülkelerine teslim edilmelerini zorlaştırıyor. Sığınma hakkı talep edenlerse yıllarca Yunanistan’da belirsizlik içinde bekleyebiliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, bu yaz Yunanistan’da işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen hakkı talep etmiş göçmen sayısı 52 bin.

YUNANİSTAN’IN SORUNU BÜYÜK

Yunanistan’da barınma hakkı talep edenlere bakan tek bir büro olduğu için göçmenler de yığılıyor. Hükümet şimdi işlem sürecini kısaltacak ve yeni bürolar açılmasını sağlayacak yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

Ancak, Yunanistan’ın çabalarına sorun çıkartan Dublin Düzenlemesi olarak bilinen bir AB yasası mevcut. Yasa gereği, ülkeler barınma hakkı talep eden göçmenleri ilk ayak bastıkları AB ülkesine gönderebiliyor. Yunanistan, AB liderlerine çağrıda bulunarak yasanın değiştirilmesini ve zaten göçmen dolup taşan Yunanistan’a daha fazla göçmen gönderilmemesini sağlamak istiyor.

Yunan yetkililer, Avrupa’ya göçmen akışına neden olan insan kaçakçılığının önüne geçilmesi konusunda Türkiye’nin yardım edeceğini umuyor. Diğer yandan Yunanistan, toplum içinde göçmenlerle vatandaşları arasındaki ilişkiler daha da kötüleşmeden en acil sorunu olan yasadışı göçün önüne geçmeye odaklanıyor.

Yunanistan Vatandaşlık Koruma Bakanlığı yetkilisi Cristos Papoutsis, “Gittikçe kötüleşen bir ekonomiyle yaşayan Yunanlılar şimdiden işleri için endişeleniyor. Yunan halkı korkuyor ve yabancı karşıtlarının bu durumu ifşa etmesini istemiyoruz” dedi.

 "Why is the E.U. Sending Armed Guards to Greece?" başlıklı makale Hürriyet gazetesi tarafından derlenmiştir.

 



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,196 µs