En Sıcak Konular

WSJ: Türkiye’deki yüksek ticaret açığı kaygıları körükledi

28 Ekim 2010 11:10 tsi
Türkiye’nin hızla büyüyen ticaret ve cari açıkları yurt dışında giderek artan şekilde dikkat çekiyor.

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan haberde, ticaret açığındaki yüzde 70’ye yakın artışa dikkat çekilirken bunun, Türkiye’nin "yapısal dengesizliğinin, büyümeye daha uzun vadeli tehdit oluşturabileceği kaygılarını körüklediği" görüşü dile getirildi.

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’nin dış ticaret açığında hızlı bir büyümeyi ortaya koyan son resmi verilere dikkat çeken bir haber yayımladı. Haberde şöyle denildi: "Türkiye’nin dış ticaret açığı, Eylül ayında yüzde 70’e yakın bir artış gösterdi. Bu da, Nisan’dan bu yana en hızlı büyüme ve bu yükselen piyasanın yapısal dengesizliğinin, büyümeye daha uzun vadeli bir tehdit oluşturabileceği kaygılarını körükledi."

-VERİLER HAYAL KIRIKLIĞINI YARATTI, LİRA VE HİSSELER GERİLEDİ"-

TUIK verilerine dayanılarak Eylül ayında ithalatın ihracattan beş kat daha hızlı yükseldiğine işaret edilirken bunun, iç talebin, 2010 yılında yüzde 6,8 büyümesi beklenen ekonomi üzerindeki "güçlü etki"sine vurgu yaptığı kaydedildi.

Haberde "Ocak’tan bu yana 48.7 milyar dolar artan açıkta beklenenden hızlı genişleme, Türk varlıklarının gerilemesine yardımcı oldu. Lira ve hisseler, hayal kırıklığını yaratan veriler ve yatırımcıların kar realizasyonu sonucu olarak geriledi" yorumu da yapıldı.

-"AÇIK MUHTEMELEN DAHA DA GENİŞLEYECEK"-

WSJ tarafından yayımlanan haberde iktisatçıların uyarılarına da yer verildi. Haberde "İktisatçılar, yüksek tüketici güveni ve kredideki büyümenin Türk ihracat ürünlerine, Ankara’nın başlıca ticaret ortağı olan Avrupa’dan kaynaklanan zayıf talepten daha hızlı artmaya devam ederken açığın, muhtemelen daha fazla genişleyeceği uyarısını yaptılar" denildi.

Bu çerçevede HSBC’nin bir araştırma notunda "Eylül ticaret açığı beklenenden çok daha geniş olurken Türkiye’nin dış açığı, büyük hızla kötüleşmeyi sürdürüyor" derken önümüzdeki aylarda cari açığı dengesizliklerin daha belirginleşebileceği uyarısını da yaptı.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs