En Sıcak Konular

CHP’yi sarsan şok gelişme

28 Ekim 2010 10:26 tsi
CHP’yi sarsan şok gelişme
Yargıtay Başsavcılığı ‘Yeni tüzüğü uygulayın’ deyince CHP’de ortalık karıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yeni tüzük" konusundaki nihai kararının CHP Genel Merkezi'ne ulaşmasının ardından parti içinde başlayan "kurultay tartışması" devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Süha Okay, "kurultaya gerek yok" derken, Konya Milletvekili Atilla Kart, "Genel başkan seçiminin dışındaki organların yasal dayanağı yoktur" dedi. Genel Merkez'den Parti Meclisi'nin gelecek hafta toplanarak yeni Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) belirleneceği bilgisi verildi.
TÜM ORGANLAR DÜŞTÜ
CHP'nin hukukçu kökenli Milletvekili Atilla Kart, BUGÜN'e yaptığı açıklamada, "Genel başkan seçiminin dışındaki organların yasal dayanağı yoktur. Parti yönetiminin istifa deriz, yeni PM'den MYK oluşturur söyleminin hiçbir dayanağı yoktur. Onların istifa etmesi yasal olarak söz konusu değil. Çünkü genel başkan dışındaki tüm organlar düşmüştür" dedi.


"Umarım genel başkan, hukuk ve tüzüğün gereğini yapacaktır" diyen Kart "Sayın Genel Başkanı sorumlu sağduyu davranacağına inanıyorum. Eğer olmazsa genel seçimler öncesi yasal ve siyasi anlamda kaotik ortam doğacaktır. CHP'liyim diyen hiç kimsenin bunu yapmaya hakkı yoktur" diye konuştu.
Yargıtay Başsavcılığı ile Genel Merkez arasındaki yazışmaların başladığı günden bu yana hukuki karmaşa konusunda uyarıda bulunduklarını belirten Kart, "PM ve MYK kararları yok hükmündedir. Genel Başkan'ın kurultay çağrısını yapması gerekir. Aksi takdirde ihtar, hazine yardımı kesilmesi ve diğer cezalar aşama aşama gelecektir. Bariz hukuka, tüzüğe aykırılık söz konusudur. Hiç kimsenin CHP'yi yargı ile ihtilaflı hale getirmek ve ihtilaflı halde tutmak hak ve yetkisi olamaz. Kurultay toplanmadığı takdirde genel seçimler öncesi kaotik durum ortaya çıkacaktır" diye konuştu.


SAKATLIK VAR
Kart, yazının Genel Merkez tarafından basına dağıtılmasının ardından yaptığı açıklamada da aynı görüşte olduğunu söyleyerek, "Kurultay her halükarda toplanmalıdır. Bu sakatlığı giderecek organ, irade, kurultaydır. Kurultay toplanıp ‘mevcut PM'yi aynen kabul ediyorum' diyebilir. Önemli olan kurultayın toplanmasıdır. Çünkü yeni tüzük, erteleme ile fiilen ortadan kalktı" dedi.


KİM TASFİYE OLACAK?
Yargıtay yazısının ardından partide yeni yönetimde kim kalacak, kim gidecek kulisleri de başladı. Yeni tüzüğe göre, MYK sadece genel başkan yardımcılarından oluşacak. Bu sayının da 13 genel başkan yardımcısından oluşması bekleniyor. Bu durumda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışında 20 üyeden oluşan mevcut MYK'dan 7 ismin tasfiye olması bekleniyor. Mevcut MYK'da Genel Sekreter Önder Sav dışında 5 genel başkan yardımcısı, 4 genel sekreter yardımcısı, 1 genel sayman ile 9 MYK üyesi görev yapıyor.


SAV EKİBİ KULİS YAPIYOR
Yine yeni tüzüğe göre genel başkan yardımcısı, genel başkan tarafından "atama" yolu ile görevlendirilecek. Kılıçdaroğlu'nun kimleri tasfiye edeceği merak konusu oldu.  Ancak Kılıçdaroğlu'nun doğrudan atama yapacak olması genel merkezde büyük sıkıntıya neden oldu. Sav ekibinin bir taraftan 13 olan genel başkan yardımcılığı sayısını artırmak için bir taraftan da Kılıçdaroğlu'nun doğrudan ataması değil de Parti Meclisi'ne sunulacak liste teklifiyle MYK'nın belirlenmesi için kulis yaptığı belirtiliyor. Sav ekibi atama yerine teklif yoluyla PM'den onay çıkarmayı hedefliyor. Yeni tüzük ertelemesinin kriz yaratacağı uyarısında bulunan CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da, Kılıçdaroğlu'nun kararını beklediği belirtiliyor.


KILIÇDAROĞLU: GEREĞİ YAPILACAK
Başsavcılığın nihai yazısından sonra CHP'de gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na çevrildi. Daha önce yaptığı açıklamalarda "hukuki gereklilik ortaya çıkması durumunda kurultayın toplanacağı" mesajını veren Kılıçdaroğlu, dün de İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan CHP'ye tüzük değişikliği konusunda gönderilen yazıya ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, ''Hukuk devletiyiz, eğer bir yazı gelmişse gereğini yapacağız'' dedi. Kılıçdaroğlu, kurultaya gidilip gidilmeyeceği sorusuna da ''Eğer yazı böyle ise kurultaya gideriz. Yazı öyle değilse yazının gereği ne ise onu yaparız. Sonuçta hukuk kuralları içinde gereği ne ise yerine getirilecektir'' karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, ''gerekirse kurultaya gidilebileceği'' yönündeki açıklamaları ve Başsavcılığın 15 gün içinde tüzüğün yürürlüğe konulmasının istendiğinin anımsatılması üzerine, ''Biz de tüzüğü uygulamaya koyarız, bu kadar basit'' dedi. Kılıçdaroğlu, herhangi bir karar verilmeden önce yazıyı görmesinin gerektiğini de vurguladı.


OKAY: KURULTAY OLMAYACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Hakkı Süha Okay, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, başsavcılık yazısını, "Yeni bir kurultay ihtiyacı görülmemektedir. Parti Meclisi toplanacak, Parti Meclisi'nde yeniden uygulamaya girmiş olan tüzük uyarınca en az 13 tane genel başkan yardımcısı, bir tane de genel sekreteri, genel başkan Parti Meclisi'ne teklif edecek" şeklinde değerlendirdi.
Okay, isim vermeden, Baykal ekibinden Genel Başkan eski Yardımcısı, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'i kastederek, "CHP'nin sorunlarını, medyada ve medyayı dezenforme ederek, yanlış bilgilendirerek gündeme taşıyacaklarına parti sorunlarını değil, CHP'nin gelecek dönemde nasıl iktidar olması için el ele verebileceğimiz noktasında buluşalım diyorum. Ancak bu arkadaşların bu alışkanlıklarından kurtulması mümkün değil. Bu arkadaşlar daha yazının içeriğini okumadan tüm medya kuruluşlarına, gazeteci arkadaşlara, tanıdık bütün gazetecileri iş güç haline getirip telefon ediyorlar" tepkisi gösterdi.


ATEŞ: SEÇİME GİREMEYEBİLİRİZ
CHP Ankara Milletvekili Ateş, kurultay çağrısı yaparken, aksi halde CHP'nin seçime girememe de dahil sonu belli olmayan bir maceraya sürüklenebileceğini söyledi. Aylardır yaptıkları uyarıların doğru çıktığını söyleyen Ateş, CHP'nin bu noktaya kurultayda aldırılan yanlış bir kararla geldiğini vurgulayarak, "Baştan beri 'Bu tüzük son değişiklik haliyle yürürlüktedir' dedik. Ama o zaman bizim genel merkez 'hayır yapılan işlem doğrudur' dedi. Bu tartışmalara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Yapılan araştırma sonucunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da bizim dediğimiz noktayı gösterdi" dedi.
CHP'nin bir an önce Kurultay'a gitmesi gerektiği uyarısında bulunan Ateş, şunları söyledi:
"Aksi takdirde sonu belli olmayan bir maceranın içine sürüklenmek istemiyoruz. Bu yanlışlıklar ortadayken eğer o yanlış ortadan kaldırılmazsa Anayasa Mahkemesi'nin ne karar vereceği bilinmez. Seçime bile giremeyebiliriz. Yani CHP'nin seçime katılmama gibi bir riski var. Yine YSK'nın ne karar alacağı belli değil. Çünkü yetkisiz bir kurul bu kararı verdi. 5 aydır Siyasi Partiler Yasası'na aykırı, tüzüğe aykırı bir uygulama yapıldı. Parti uygulamaya göre yönetilmektedir. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasından sonra parti merkezi de bu noktaya geldi. Ama şimdi 5 aydır bu uygulama hangi organın kararı ile yapıldı ise yine bu organın kararı ile ancak ortadan kalkabilir. Bizim kurultay en üst makamdır. O nedenle sayın genel başkanın da parti yönetiminin de kararı kurultayın karının üzerinde değildir" şeklinde konuştu.

 BUGÜN



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs