En Sıcak Konular

"Türkiye'ye silah satışını ABD engelliyor"

0 0 0000 00:00 tsi
Yediot Aharonot gazetesi, Tel Aviv’in Ankara'ya gelişmiş Hetz füze savunma sisteminin satışına Washington'ın onay vermediğini yazdı.

İsrail’de yayınlanan Yediot Aharonot gazetesi Tel Aviv’in İsrail yapımı gelişmiş Hetz füze savunma sisteminin satışı konusunda bir yıldan uzun bir süredir Ankara ile gizlice pazarlık yaptığını yazdı.

Gazete, Çarşamba gün yayınlanan sayısında, füze savunma sisteminin satışının Amerika’nın onay vermemesi nedeniyle tamamlanamadığını öne sürdü.

Türkiye’nin İran’ın karadan karaya füzelerinden duyduğu kaygı nedeniyle füze savunma sistemini geliştirmek istediğini yazan gazete, İsrail’in Türkiye’ye füze savunma sistemi satmaya hazır olduğunu belirtti.

Hetz füzelerinin Amerikan finansmanıyla ve Amerikan-İsrail ortaklığınca geliştirildiğini hatırlatan Yediot Aharonot, bu satışın gerçekleşebilmesi için Tel Aviv’in Washington’ın onayını alması gerektiğini kaydetti.

Amerika ile İsrail arasında yapılan anlaşma, İsrail’in Amerika’dan aldığı yardımlarla geliştirdiği silahları başka ülkelere satışını yasaklıyor.

Washington engelliyor

İsrailli kaynaklar, Amerikan Yönetimi, İsrail’in satışın onaylanması için yaptığı başvuruya cevap vermeyi kasıtlı olarak geciktirdiğini öne sürdü.

Yine aynı kaynaklar, ekonomik nedenlerle veya füze teknolojisinin bir düşman devletin eline geçmesi ihtimali nedeniyle Türkiye’ye füze sistemi satışı anlaşmasının iptal edilebileceğini belirtti.

Füze savunma sisteminin satışı konusunda Türk ve İsrailli üst düzey yetkililerin pazarlıkları sürdürdüğünü yazan gazete, bu konudaki ilk görüşmelerin Türk Savunma Bakanı’nın geçen sene Tel Aviv’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapıldığını kaydetti.

Satışın gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin İsrail’den gelişmiş füze teknolojisi satın alan 3. devlet olacağına dikkat çeken gazete, İsrail’in 2002’de ilk olarak Hindistan’a ve geçen yıl da Güney Kore’ye gelişmiş füze sattığını hatırlattı.

Yediot Aharonot, güvenilir olarak nitelediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, bir çok devletin İsrail’in füze teknolojisine ilgi duyduğunu ve İran’dan gelebilecek tehlikenin bu ilgiyi artırdığını yazdı.


dünya bülteni



Bu haber 199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,538 µs