''Sayıştay oyunu''nun perde arkası | " /> ''Sayıştay oyunu''nun perde arkası | "/>

En Sıcak Konular

''Sayıştay oyunu''nun perde arkası

28 Ekim 2010 09:35 tsi
''Sayıştay oyunu''nun perde arkası
Meclis'te 'korsan önergeyle askerî malları denetimden kaçırma girişimi'nin ne zaman gündeme geldiği ortaya çıktı...

Meclis'te 'korsan önergeyle askerî malları denetimden kaçırma girişimi'nin nisan ayında Sayıştay Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu'nda da yaşandığı ortaya çıktı. 
 
Komisyon raporuna yansıyan bilgilere göre, teklifin incelenmesi için kurulan alt komisyonda metne 'askerî harcamaların denetimiyle' ilgili eklemeler yapılmak istendi. Denetimin, askerî birimlere sorularak hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenmesi sağlanmaya çalışıldı. Muhalefet şerhlerine rağmen değişiklik alt komisyonda kabul gördü. Ancak AK Partililerin önergeleriyle bu bölüm tekliften tamamen çıkarıldı.

Komisyon raporuna, CHP ve MHP'li vekillerin buna karşı çıktığı ve düzenlemeye destek verdiği yansıdı. Tutanaklara göre komisyon toplantısında da MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, savunma, güvenlik, istihbarat kurumlarının denetlenmesinin Sayıştay tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle ayrıca belirlenmesini talep etti. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise "Nerede Silahlı Kuvvetler var mutlaka orada bir şey vardır, burası kötülük kaynağı, şer kaynağıdır" anlayışıyla hareket edildiğini savundu. Hamzaçebi, "Bunlar hassas konular. TSK'nın malları gizlilik arz eden konular. Bu kurumların denetimini, bu kurumların görüşünü alarak Bakanlar Kurulu belirlesin." dedi. Ancak Hamzaçebi dün yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, bu yönde korsan bir önergenin kendilerine gelmediğini, gelse de hiçbir partinin buna destek vermeyeceğini kaydetti.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu raporuna göre Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi de askerî malların denetimi için özel bir düzenleme gerektiğini savundu. MSB temsilcisi komisyonda şu görüşleri dile getirdi: "Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin görev alanlarının taşıdığı hassasiyetler gerçekten gözetiliyorsa, bu konudaki denetime ilişkin esas ve usullerin, idarelerin görüşleri alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu'nca çıkarılması Anayasa'ya aykırı deniliyorsa Sayıştay tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenmesinin uygun olacağını değerlendiriyoruz."

DEĞİŞİKLİK İKİ AŞAMADA İPTAL EDİLDİ

"Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının Sayıştay tarafından yapılacak denetimine ilişkin esas ve usuller, ilgili kamu idarelerinin görüşleri alınarak Sayıştay tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir." hükmü alt komisyonda kabul edildi, ancak son toplantıda değiştirildi.

Komisyon raporuna göre AK Partililerin girişimi ile bu hüküm, "Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının Sayıştay'ca yapılacak denetimine ilişkin esas ve usuller Sayıştay tarafından ayrıca belirlenir." şekline dönüştürüldü. Ancak bu cümle de üst komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Partililerin verdiği önerge ile metinden çıkarıldı.

Sayıştay'ın askerî raporları gizli kalacak

Diğer taraftan Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam edilen Sayıştay Kanunu teklifinin 43. maddesine göre Sayıştay'ın yapacağı denetim raporlarının bazıları gizli kalacak. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ellerindeki taşınırların Sayıştayca yapılacak denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususlar; Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.


zaman

 



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,222 µs