En Sıcak Konular

Kilosu 9 liradan kapıya teslim kurban

28 Ekim 2010 09:23 tsi
Et Balık Kurumu EBK'dan spekülasyonları bitirecek hamle. EBK, 20 bin büyükbaş hayvanı kurbanlık amacıyla kilosu 8,5 ile 9 lira fiyattan satacak. EBK'nın kurbanlıkları kapıya teslim etme şartları ve satış bölgesi şöyle:

EBK Genel Müdürü Ulubaş,"Köylerde dernekler, muhtarlıklar organize olsun en az 20 baş kurbanlığı kapılarına teslim edeceğiz" dedi.

Et ve Balık Kurumu (EBK), Trakya bölgesinde ''kapıya teslim'' kurbanlık satışı yapacak. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Uruguay'dan ithal edilecek 20 bin büyükbaş hayvanın 5 Kasım'da Tekirdağ'da olacağını belirterek, bu hayvanların, bölgede örgütlü kurban kesimi yapacak dernek, örgüt, birlik, vakıflar ile celeplere satılacağını bildirdi. Ulubaş, kurbanlıkların, köy, ilçe ve il dernekleri, vakıflar, birliklere kilogramı 8,5 liradan, celeplere ise 9 liradan satılacağını açıkladı. Böylece, yüzde 50 fire olduğu düşünüldüğünde etin kilosu 17 liraya gelecek.

Muhtarlara çağrı

EBK Başkanı Ulubaş, köy dernek ve birliklerinin, muhtarlıkların fiyat avantajından yararlanmaları için bir an önce talepte bulunmalarını istedi. EBK'nın, en az 20 başlık partiler halinde gelen talepleri değerlendireceğini bildiren Ulubaş,  ''Getirdiğimiz hayvanları, alıcıların kapılarına, ahırlarına, satış yerlerine teslim edeceğiz" dedi. Ulubaş, vatandaşların bir araya gelip, kilogram başına 50 kuruşluk fiyat avantajından yararlanabileceğini vurguladı.

Spekülasyon yapmıyoruz

''Et ithalatında devlet eliyle spekülasyon yapılıyor'' iddialarını reddeden EBK Genel Müdürü Ulubaş, et ithalatında, bir kilogram etin maliyetinin 10,5-10,8 lira olduğunu ve kilosunu 12 liradan sattıklarını açıkladı. Ulubaş "Kar oranımız düşük. Yılı zararla bile kapatabiliriz'' diye konuştu. Ulubaş spekülasyonun içinde olmayacağını belirttiği kurumun 74 bin baş hayvan ithal ettiğini, et fiyatlarının durgunlaştığını açıkladı.

Avrupa'da fiyatlar düşük olacak

Trakya bölgesindeki kurbanlık hayvan ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlığın, özel sektöre 450 bin küçükbaş havvan ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiğini hatırlatan Bekir Ulubaş, ''Bu nedenle bu yıl Avrupa yakasındaki kurbanlık fiyatları, Anadolu yakasından daha düşük olabilir'' dedi.  Ulubaş, özel sektöre verilen karkas etin makul seviyede satılması için et verilen kişilerin sürekli takip edildiğini, makul fiyatın üzerinde satış yapanlara bir daha et verilmediğini kaydetti.

2.5 milyon köylü göç etti, et fiyatı yükseldi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının aniden yükselmesinde köyden kente göçen 2,5 milyon vatandaşın da etkili olduğunu söyledi. Eker, ithal etin insan sağlığı ya da kalite açısından yerli etlere göre hiçbir eksiğinin olmadığını da belirtti. Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) aylık olağan meclis toplantısında sanayicilerin tarıma ilişkin sorunlarını dinleyen Eker, et fiyatlarındaki tırmanışın nedenlerine "göç" faktörünü de ekledi. Et fiyatlarının bir değil birden fazla nedenden dolayı yükseldiğini belirten Bakan Eker, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünya Bankası kayıtlarından söylüyorum; 2002 yılında tarımda 7,5 milyon insanımız çalışıyor ve 25 milyon hektar alanda 23 milyar dolarlık tarımsal ürün elde ediyordu. 2008'de tarımda çalışan insan sayımız 5 milyona düştü. Üretim değeri 56,6 milyar dolara çıktı. Dünyada tarımda 11'den 8'inci sıraya yükseldik. Ancak bu süre içerisinde 2,5 milyon insanımız tarımdan çıkıp kente göç etti. Bu insanlar köyünde ekip biçiyor, hayvan yetiştiriyor, kendi et ihtiyacını kendisi karşılıyordu. 2,5 milyon kente göçünce eti kasaptan, marketten almaya başladı. Hem üretim azaldı, hem de pazara bu miktarda talep girdi."

bugün



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,184 µs