En Sıcak Konular

Sınır ötesi operasyon planı!

0 0 0000 00:00 tsi
Sınır ötesi operasyon planı! Haftalık bir dergide TSK'nın Kuzey Irak operasyon planı (!) ayrıntılı bir tablo ile açıklandı. Türk Ordusu Kuzey Irak'a nasıl girecek başlıklı dosyada operasyon sırasında peşmergeler ve ABD ordusu ile karşılırsa ne olacağı sorularına da yanıt arandı.

Türkiye, geçen hafta teröre yeniden şehitler vermeye başladı. Sadece 72 saatte 10 askerimiz şehit oldu, Taksim’de katliam yapmaya hazırlanan PKK’lılar kilolarca bombayla yakalandı. Cenaze törenlerinde öfke doruktaydı. “Askerlik yan gelip yatma yeri değildir” dövizleri dikkat çekti. Yine geçen hafta, Irak Cumhuriyeti Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin “Kerkük, tarihsel ve coğrafi olarak bir Kürt kentidir ve Kürdistan’ın parçasıdır. Onlar birkaç bin Türkmen için içişlerimize karışırlarsa elbette bizim de 30 milyon Kürt için hiçbir şey yapmadan durmamız söz konusu olamaz” sözleri de bardağı taşıran son damla oldu.

Türkiye, bu sözlere sert tepki gösterip, Irak’a nota verdi… Bu arada TSK, Bingöl, Tunceli ve Şırnak’ta, yaklaşık 13 bin askerin katıldığı bir operasyon başlattı… MGK, süren operasyonların devam edeceğini açıkladı.

Gelişmeler, baharın da gelmesiyle birlikte, gözleri Türkiye’nin Kuzey Irak sınırına çevirdi. Peki Türkiye ABD ve peşmergeye rağmen sınır ötesi operasyon yapacak mı? Kararlıysa ne zaman? Elde ettiğimiz bilgilere göre yanıt ‘evet’. Operasyon her an başlayabilir.

TSK, 2006 ilkbaharından bu yana Kuzey Irak sınırına yığınak yapıyordu. Bölgeye, Türkiye’nin tüm komando birliklerinden asker ve zırhlı araç gönderildi (Asker sayısının 100 bini bulduğu ileri sürülüyor). Kuzey Irak’taki Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtsever Birliği kaynakları, bölge gazetecileri, askeri yetkililer ve uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre TSK, operasyon öncesi bir tampon bölge oluşturmayı planlıyor. Bu bölge, Türkiye’nin Kuzey Irak sınırı boyunca uzayacak. Irak tarafında da aynı şekilde paralel bir hat oluşturulacak.

Amaç, Türkiye sınırları içindeki PKK’lıları uzak tutmak, Kuzey Irak’taki PKK’lıların kaçmasını engellemek.

Peşmerge sessiz kalır

TSK, Kuzey Irak operasyonuna, 100 bin askerle, bir anda girmeyecek. Nokta operasyonları, nokta atışları yapılacak. Dağ eteklerinde belirlenen boğazlardan sınır ötesine küçük birlikler halinde asker sevkıyatı yapılacak. Ayrıca, havadan sınır ötesine asker ve zırhlı araç indirilecek. Kuzey Irak’ta bulunan 5 Türk birliğinden de yardım alınacak. Ne var ki her Türk üssünün yakınında bir de Barzani’ye bağlı peşmerge birliği bulunuyor. Böyle bir operasyonda peşmergelerin sessiz kalması, uzmanlara göre Barzani’den de onay geldiğini gösterecek.

Asker, Kuzey Irak’ta en fazla 15 kilometre içeri girecek, hedefi temizleyip geri dönecek. Operasyonda; PKK’nın yanı sıra peşmerge ile karşı karşıya gelme olasılığı da hesaplanıyor. Ancak peşmergenin, TSK ile karşılaşmaya cesaret edemeyeceği tahmin ediliyor. Bazı Türk askeri yetkililer ise "İnşallah karşımıza çıkarlar” temennilerinde bulunuyor. ABD birlikleri ile karşılaşma olasılığı ise yok denecek kadar zayıf. Çünkü, Kuzey Irak’ta, güvenlik tamamen peşmergede.

TSK’nın, Kandil Dağı’na operasyon düzenlemesi ise beklenmiyor. Çünkü istihbarata göre, Kandil’deki PKK varlığı 300-500 civarı. Kampların çoğu boşaltılmış durumda. Kandil, sınırın 180 kilometre içerisinde, oysa TSK’nın 1993 ve 1997’de düzenlediği operasyonlarda en fazla 80 kilometre içeri girildi. Şimdi ise sınırı 15 kilometre geçmeyi hesaplıyor.

ABD ile çatışma olmaz

Nisan ayı sonunda başlayacağı tahmin edilen sınır ötesi operasyonun, yaklaşık 3 ay sürmesi planlanıyor. Birlikler, belirlenen hedefleri günübirlik vuracak; uçar birlikler gün içerisinde gidip, noktayı temizleyip geri dönecek. Bu tarz bir operasyon sürecinde, Türk askerlerinin ABD askerleriyle karşı karşıya gelmeyeceği düşünülüyor.

TSK’nın, operasyonu sırasında, İran’ın Türkiye ile askeri işbirliğine girmesi ise beklenmiyor. Ancak İran’ın, PKK’lıları arkadan vurabileceği tahmin ediliyor.

Hürriyet



Bu haber 240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs