En Sıcak Konular

Balyoz sanığı generaller açığa alınmalı

28 Ekim 2010 08:43 tsi
Balyoz sanığı generaller açığa alınmalı  
Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM), YAŞ'ta kararnameleri imzalanmayan Balyoz davası sanığı 3 generali terfi ettirme girişimine tepkiler sürüyor.

Emekli Askeri Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu, darbe suçuyla yargılanan generallerin, mahkeme sonucu beklenmeden açığa alınması gerektiğini söyledi. TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine dikkat çeken Tarımcıoğlu, "Aslında YAŞ'ı beklemeye gerek yok ama bazı kesimler bunu kamuoyuna karşılıklı dövüş şeklinde yansıtır. Aralıktaki şûraya kadar Savunma Bakanlığı bunları açığa alıp, şûrada da 65. maddeye göre görevden alabilir." dedi. Tarımcıoğlu, askerî mahkemenin şu aşamada sadece yürütmeyi durdurduğunu, ortada nihai bir karar olmadığını vurguladı.

Tarımcıoğlu buna rağmen medyada hükümetin darbeyle yargılanan generallerin terfi kararlarını onaylaması gerektiği yönünde haberler çıktığını anlattı.

Balyoz sanığı generallerin durumlarına benzer bir sürecin daha önce yaşanmadığını dile getiren emekli Askerî Hâkim Albay, teamüllerin dışında gelişmeler yaşandığını kaydetti. Ağustos şûrasında 3 generalin terfi almadığının, ayrıca görevlerinde kalmaları yönünde de bir karar verilmediğinin altını çizen Faik Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Bu askerler YAŞ'ta terfi alamadıkları için teamüllere göre emekli olmaları gerekiyordu. Bugüne kadarki uygulama da bu yönde. Ancak bu askerler halen görev yerlerinde. Ortada farklı ve sıra dışı bir durum söz konusu. YAŞ'ta bu generalin durumları kararnameye geçirilmediği için bu gelişmelere neden oldu."

AYİM'in hükümetin yaptığı itirazı reddetmesini 'AYİM Kanunu'nun 20. maddesinin' dayandırdığını hatırlatan Tarımcıoğlu, söz konusu kanunun askerî mahkemeye geniş yetkiler tanıdığını vurguladı. Tarımcıoğlu, "Bu madde (20. madde) sivil otoriteyi sınırlandırabilecek kadar geniş yetkilerle donatılmış. Bu da Anayasa'ya aykırıdır. Bir an önce düzetilmeli ya da kaldırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Gelişmelerin sorumlusu Savunma Bakanı

Emekli Albay Durmuş Türemen, YAŞ'ta terfi ettirilmeyen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'yla ilgili gelişmelerden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü sorumlu tuttu. Türemen, Gönül'ü yasaların kendisine tanıdığı yasal hakları yeterince kullanmamakla suçladı: "Savunma Bakanı, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesini uygulamış olsaydı ne hükümet ne de kamuoyu yersiz yere bu gelişmelere vakit harcayacaktı. Darbe suçlamasıyla yargılanan generalleri görevden almadığı gibi nasıl bir yöntem izleyeceklerini bizzat kendisi gösterdi."

Generaller emekli oldu, terfileri hukuka aykırı

Eski AYİM Üyesi Hâkim Yarbay Veysi Savaş, terfi ettirilmeyen generallerin 30 Ağustos 2010 itibarıyla emekli olduğunu söyledi. AYİM'in bu generallerin tekrar terfi etmesi yönündeki kararının hukuka aykırı bir durum teşkil ettiğini belirten Savaş, şöyle konuştu: "AYİM bu karar ile geçmişte vermiş olduğu yüzlerce "terfi edemez" kararlarına aykırı bir uygulamaya gitmiş oluyor. Başbakan, üç generalin terfilerine yönelik teklifin şûraya gelmesini engelleyebilirdi. Karara itiraz dilekçelerinde ise gerekli hukuki gerekçeler yansıtılmadığı gibi sanki terfilerinin yapılması yönünde oluşacak zemini hazırladılar."

zaman

 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,626 µs