En Sıcak Konular

Generaller askerliğin kısalmasını istemiyor

28 Ekim 2010 08:26 tsi
Generaller askerliğin kısalmasını istemiyor
Genelkurmay Başkanı ile Başbakan'ın yaptığı 'askerlik zirvesinin' ardından tartışmalar sürüyor.

Orduda bulunan 380 generalin terfi beklediği için askerlik süresinin kısaltılmasının istemediği ifade ediliyor.

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili kamuoyundan yoğun talep gelirken, diğer taraftan askerler de kendi taleplerini dile getiriyor. Bu talepler doğrultusunda geçen hafta Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgenaral Koşaner başkanlığında bir toplantı yapılmıştı.

ASTEĞMENLİK KALMALI

Görüşmede asteğmenliğin askeriyedeki bazı hizmet birimlerinde kalması görüşleri de savunulduğu öğrenildi. Özellikle askeri birliklerde doktor, diş hekimliği, inşaat mühendisliği ve veterinerlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken askeri yetkililer, bu alanlarda askerlerin mezun veremediğini ve bu bölümlerle ilgili mutlaka asteğmenliğin devam etmesi gerekliliğini dile getirdiler. Askeri yetkililerin ayrıca ordunun profesyonelleşmesi ve kademeli olarak askerlik süresinin kısaltılmasıyla er ve erbaş sayısının 2015 yılının sonuna kadar 250 bine düşürmeyi gündeme getirdikleri öğrenildi. Askeri okulların her yıl 850 bin askere göre alım yaptığını hatırlatan askeri yetkililer, bu sayının Kara Harp Okulu'nda bu sayının 1000 diğer okullarda ise 200 olduğunu ifade ettiler. Böylece her yıl askeri okullarda bin 200 teğmen mezun oluyor. Asker sayısının azalmasıyla bu kadar askeri personele ihtiyaç da duyulamayacak. Buna göre 2015 yılına kadara bu sayı azaltılacak ve bu okullara alınan öğrenci sayısı 400'ün altına düşürülecek. 2015 yılına kadar askerlik süresinin uzun ve kısa dönemler için 6 aya kadar düşürülmesi alternatifler arasında.

380 GENERAL VAR

Öte yandan ordu içinde generallik rütbesinde 380 asker bulunuyor. Generallerin daha yüksek rütbe almaları ise var olan asker sayısının korunmasına bağlı. Asker sayısının azalması halinde bir çok generalin kadrosuzluktan emekli olması gündeme gelecek Bu sebepten dolayı bu generallerin askerlik süresinin kısaltılmasını istemedikleri gelen bilgiler arasında.

275 bin maaşlı personeller var

TSK'nın 470 bini er ve erbaşlardan oluşuyor. Yedek subaylar dahil 46 bin subay var. 100 bin astsubay, 70 bin uzman ve 50 bin sivil memur bulunuyor. Toplam 275 bin personele maaş ödemesi yapılıyor. 240 bin er ve erbaşın görev yaptığı Kara Kuvvetleri'nde 120 bin kadar da maaş ödenen personel bulunuyor.

yenişafak



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs