En Sıcak Konular

Terörle mücadeleye pratik öneri

28 Ekim 2010 08:08 tsi
Terörle mücadeleye pratik öneri 
Emekli albay Mesut Ülker, ordudaki asker sayısının azaltılması konusunda terörle mücadeleyi işaret etti.

Ülker, terörle mücadelede ihtiyaç duyulan asker sayısının mobil birliklerin kurulması ve teknolojinin daha etkin kullanımı ile düşürülebileceğini söyledi.

Emekli albay stratejist Mesut Ülker,terörle mücadeleiçin mobil birliklerin kurulması ve Jandarma'nın yerine polisin geçmesinin asker ihtiyacını düşüreceğini söyledi.

İç güvenlik harekâtında cephe savaşından ziyade daha küçük ama operasyonel olarak daha etkili mobil birlikler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Ülker, 1940’ların Türkiye’sinde kaçakçılığa göre oluşturulan karakol sisteminin hâlâ devam etmesini eleştirdi. Ülker “Teknoloji kullanımının artması ve insansız hava araçları ile birlikte terörle mücadele için daha az insan yeterli olur" dedi.

Türkiye’nin yüzde 80’inin Jandarma tarafından kontrol edildiğine dikkat çeken Mesut Ülker, “200 binden fazla Jandarma var. Askeri anlayışla yönetiliyor. Tüm bunlar yeniden tartışılmalı. Almanya’da polis yapıyor. Bizde neden olmasın" diye konuştu.

Bugünden yarına savaş çıkmaz

Askerin asli görevinin dış tehditler olması gerektiğini vurgulayan Ülker, “Bugünden yarına da savaş çıkmıyor. İlk önce çatışmaya ilişkin emareler olur. Kuvvet de ihtiyaca göre yeniden belirlenebilir" dedi. Türkiye’nin ilk önce bölgesel güç veya küresel güç olma hedeflerinden birini seçmesi gerektiğini kaydeden İlker, tehdit algılamasının sadece komşularla sınırlandırılamayacağını belirtti.

Tehditlere çözüm sivil iradede olmalı

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yazımında ilk kez sivillerin rol aldığına dikkat çeken Ülker, neyin tehdit olup neyin olmayacağının yanı sıra belirlenen tehditlere karşı kimin ne ölçüde sorumlu olacağının da sivil irade tarafından sivil toplumun da katılımı ile belirlenmesini istedi. Türkiye’nin tehditlere karşı tek gücününTSKolmadığının altını çizen İlker, diplomasinin ve ekonominin önemine dikkat çekti. 

bugün



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs