En Sıcak Konular

Avrupa’ya ihracatımız Mart’tan bu yana artıyor

27 Ekim 2010 17:16 tsi
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa’ya ihracatın Mart döneminden itibaren artış eğilimini istikrarlı şekilde sürdürdüğünü vurgulayarak, "AB’ye yapılan ihracat, Eylül ayında 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 3.6 artış

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in Eylül ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Buna göre Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre, ihracatın Eylül 2009’a göre yüzde 5.5 artarak 8 milyar 950 milyon, ithalatın ise aynı döneme göre yüzde 25.3 artarak 15 milyar 650 milyon dolar olduğunu belirtti.

Eylül ayı TİM ihracat verisinin yüzde 10.2 artışla 9 milyar 229 milyon dolar olarak açıklandığını anımsatan Çağlayan, "Burada TİM ile TÜİK rakamları arasındaki fark, ihracatçı birliklerinde kayıt altına alınan ihracatın gümrükten geçerek fiilen gerçekleşmesinin 1 ay içinde yapılabiliyor olmasından kaynaklanmaktadır. 297 milyon dolarlık fark, Ekim ayındaki ihracata yansıyacaktır" dedi. Avrupa Birliği’nin ihracattaki payının 2009 Eylül ayında yüzde 50 iken 2010 Eylül ayında yüzde 49.1’e gerilediğine dikkat çeken Çağlayan, "Bununla birlikte AB’ye yapılan ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 3.6 artarak 4 milyar 392 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 9 aylık dönem dikkate alındığında ise AB’ye olan ihracatımız yüzde 15 artarak 37 milyar 812 milyon dolar seviyesine yükseldi. Yine ilk 9 aylık dönemde tüm Avrupa’ya ihracatımız, 41 milyar 433 milyon dolar seviyesinden yüzde 11 artışla 46 milyar 19 milyon dolar seviyesine yükseldi. Avrupa’ya ihracatımızın Mart ayından bu yana artış eğilimini istikrarlı şekilde sürdürdüğü görülmektedir. Avrupa’ya ihracatımız, 2010 Ocak ve Şubat aylarında sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 21.1 oranlarında daralmıştı. Mart ayından itibaren 7 aylık dönemde AB ülkelerine ihracatta sürekli artış yaşandığı görülmektedir.

2010 Eylül ayında Avrupa Birliği’nden en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu" ifadelerini kullandı.

Ocak-Eylül döneminde, BM’nin yaptırımları ile gündeme gelen İran’a, Türkiye’nin ihracatının yüzde 39.5 artarken, bu ülkeden ithalatın yüzde 130.7 artmasına dikkati çeken Çağlayan, TÜİK verilerine göre, İran’a ihracat, geçen yılın aynı dönemlerine göre Eylül’de yüzde 56 artarak 228.6 milyon dolara, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 39.5 artarak 1 milyar 978 milyon dolara çıktığını kaydetti. Çağlayan, Türkiye’nin İran’dan ithalatının ise Eylül’de yüzde 145 artarak 769.2 milyon dolara, Ocak-Eylül döneminde yüzde 130.7 artarak 5 milyar 360 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

-EN YÜKSEK İHRACAT ARTIŞI GÖRÜLEN FASIL, MOTORLU KARA TAŞITLARI FASLI-

İlk 9 ay itibariyle en yüksek ihracat artışı görülen fasılın yüzde 18.5 artışla Motorlu Kara taşıtları faslı olduğunu belirten Çağlayan, bunu, yüzde 16.1’lik artışla elektrikli makinalar, yüzde 15’lik artışla kazan, makine ve cihazları ve yüzde 13’lük artışla örme giyim eşyası fasıllarının izlediğini kaydetti.

-KRİZ DÖNEMİNDE İTHALATI HEM İÇ HEM DIŞ TALEPTEKİ GERİLEME AZALTTI-

Çağlayan, "Küresel krizin, Türkiye gibi cari açık veren ülkelerdeki ortak etkisi ithalatın ihracattan hızlı gerilemesi nedeniyle cari açığın daralması olmuştur. Bu hem dış talepteki gerileme nedeniyle içeride üretilip ihraç edilecek malların üretimindeki gerilemeden, hem de iç talepteki gerilemeden kaynaklandı. Yani kriz döneminde ithalatı hem iç hem dış talepteki gerileme azalttı. Oysa ihracat sadece dış talepteki gerilemeden dolayı geriledi" ifadelerini kullandı. Toparlanma sürecinde ise, ilkinin tersine, ithalat ihracattan daha hızlı yükseldiğini kaydeden Çağlayan, bunun sadece Türkiye’de değil, hemen hemen bütün gelişmekte olan ve yükselen ülkelerde yaşanan bir süreç olduğunu vurguladı. Krizden ağır etkilenmeyen gelişmekte olan ve yükselen ülkelerde iç talebin oldukça canlı olduğunu belirten Çağlayan, "Bu nedenle ithalat yükselmektedir. Diğer yandan dış talepteki kısmi canlanma da, ihraç etmek üzere üretilen mallardaki ithal girdi ihtiyacını artırmakta olduğu için dış ticaret açığı hızla yükselmektedir.

Eylül 2010’da ithalatımızda görülen yüzde 25.3 oranındaki yükselişi, bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmekte fayda vardır" dedi. Geçen yıl Eylül ayında ithalatın 12 milyar 485 milyon dolar iken bu yıl 15 milyar 650 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Çağlayan, "Aradaki 3 milyar 165 milyon dolarlık farkın; 717 milyon doları mineral yakıtlardan, 397 milyon doları kazan makine ve cihazlardan, 223 milyon doları demir-çelikten, 196 milyon doları elektrikli makine ve cihazlardan, 173 milyon doları motorlu kara taşıtlarından kaynaklanmaktadır. Bu beş fasıl toplam ithalatın yüzde 57.3’ünü, ithalattaki artışın ise yüzde 53.9’unu temsil etmektedir" dedi.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,684 µs