En Sıcak Konular

KCK duruşması başladı

27 Ekim 2010 13:41 tsi
Terör örgütü PKK'yı kapsayan 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' duruşması, sanıklar hakkındaki iddiaların okunmasıyla başladı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 93'ü tutuklu, 1'i tutuksuz 94 sanık katıldı. Sanıklar, yapılan yoklamada Kürtçe 'Ez li vir im (Burdayım)' dedi. Duruşmaya; sanıklardan Turan Genç, Kemal Aktaş, Ali Oruç, Gülcihan Şimşek, Abdullah Akengin, Şehmus Bayhan, Hatip Dicle, Besime Konca, Fadile Bayram, Selma Irmak, Tuncay Korkmaz, Muharrem Erbey ve Hüseyin Yılmaz rahatsızlığı nedeniyle katılmadı.

Duruşmadan önce söz alan müdafi avukatlardan Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, duruşma salonunun çok güzel olduğunu, ancak adil yargılamanın salonla ilgisi olmadığını belirterek, iddianamenin okunmaması talebinin değerlendirilmediğini hatırlattı. Aktar, sanıkların iddianamenin okunmaması

yönünde talepleri olduğunu, buna rağmen iddianamenin okunmasını anlayamadıklarını ifade ederek, iddianamenin okunmaması yönündeki taleplerini yeniledi. Sanıkların bekletildikleri yerin havasız, su birikintilerinin olduğunu ve yerin dar olduğunu hatırlatan Aktar, sanıkların kelepçeli tutulduklarını belirterek, mahkemenin "Orası Cumhuriyet Savcılığı'na aittir" diyerek, işin içinden çıkamayacağını söyledi. İddianamenin bugün bitirilmesini isteyen Aktar, gerekirse duruşmanın gece saat 01.00'e kadar okunmasını talep etti.

Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş da iddianamenin bugün mutlaka bitirilmesi gerektiğini savundu. Beştaş, "İddianame bu gece bitirilmelidir. Sanıkların savunmasına 1 Kasım'da mutlaka geçmelidir." diye konuştu.


KCK TRT ŞEŞ HAKKINDA KONUŞAN BAYDEMİR'İ UYARMIŞ

Savcı, iddianamenin sanıklar ile ilgili bölümünü okumaya devam etti. Sanıklardan Çimen Işık'ın belediye başkanlarına talimat verdiğini anlatan savcı, sanığın üzerindeki dijital verilerde, sanığın KCK'nın organlarından YJA kadın örgütü için faaliyetlerde bulunduğunu anlattı. Sanık Işık'ın örgüt mensuplarıyla toplantılar yaptığını dile getiren savcı, belediye birimlerine de örgüt mensuplarını yerleştirdiğini kaydetti.

Sanık Işık'ın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i, TRT ŞEŞ'in açılması ile ilgili yaptığı konuşma nedeniyle uyardığını anlatan savcı, "Belediye başkanı ÖSS'ye girmek için sanıktan izin istemiştir. Sanık Bağlar eski Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler'in Ergenekon üyesi olduğu haberlerinin çıkması üzerine basın açıklaması yapma talimatı vermiştir. Hiçbir zaman silah bırakmayacağız diyerek, terör örgütü PKK'nın silahlı eylemine destek verdiğini ses kayıtlarında ikrar etmiştir." dedi.


KCK YETERSİZ KALAN PKK'LILARI EĞİTİME ALMIŞ

Sanıklardan Zöhre Bozacı'nın YJA örgütünde faaliyet gösterdiğini anlatan savcı, sanığın ikametinde örgütün kadınlara okuttuğu 'kadın eylemleri ile ilgili yemin metni'nin bulunduğunu dile getirdi. Sanığın PKK içinde yetersiz kalanları eğitime alması fikrini ortaya koyduğunu ve bunu hayata geçirdiğini anlatan savcı, sanığın Batman belediye başkanını sorgulamak için büroya çağırdığını anlattı. Bozacı'nın terör örgütü PKK'ya toplanan paraların OYAK Bank'a yatırılması gerektiğini söylediğini dile getiren savcı, şunları söyledi:

"KCK'nın mali kampanya adını verdiği çalışma kapsamında Bozacı, iş adamlarından para toplamıştır. Kırsalda ölen örgüt mensupları hakkında durum değerlendirmesi yaparak raporlar hazırladı."

Sanıklardan Mehmet Nimet Sevim'in, KCK'nın bünyesinde mali alanda tahsilat yaptığını belirten savcı, sanığın Kandil'de ideolojik eğitim sorumluluğu yaptığını belirtti. Savcı, "Sanık PKK'nın eyalet ve saha komutanları ile sürekli görüştü. KCK'nın cezaevi sorumluluğunu yaptı. Sokaklarda taş, molotof atma ve okul kapatma eylemlerini organize etti." şeklinde konuştu.


İŞADAMLARINDAN ALINAN PARA EYLEM İÇİN GENÇLERE DE VERİLMİŞ

Sanıklardan Lütfi Dağ'ın da KCK basın ve mali komitede görevli olduğunu anlatan savcı, Dağ'ın, örgüt adına kitlesel eylemleri organize ettiğini ve iş adamlarından alınan paraların gençler için harcanmak üzere kendisine verildiğini dile getirdi. Savcı, sanık Dağ'ın, eylem için kişileri eylem bölgesine taşıdığını ve kışkırtıcı rol oynadığını kaydetti.

Sanıklardan, kapatılan DTP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun ile ilgili bölümü de okulan savcı, sanığın KCK'da yönetici olduğunu anlattı. Altun'un, belediyelerin tüm ihalelerinin kime verileceğini organize ettiğini anlatan savcı, "Altun, ihaleyi alan firmadan kar'ın yüzde 30'unu alarak örgüte aktarmıştır. Belediyelerin yönetiminde aktif rol oynamış, Kandil'den talimat almıştır. Emine Ayna ile görüşerek belediye başkanlarının 29 Ekim kutlamalarına katılmaması için talimat verdiğini kaydetti. Altun'un seçim propagandasi için DTP'ye, Meclis'te Kürtçe konuşma talimatı verdiğini belirten savcı, sanığın bazı belediye meclis üyelerini de görevden altığını dile getirdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 kişi hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', 'örgüt üyesi ve yöneticisi olmak', 'örgüte yardım etmek' iddiasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

cihan



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,617 µs