En Sıcak Konular

Cari açık sorun olmayacak

27 Ekim 2010 10:22 tsi
Meclis'te 2 ay sürecek 2011 bütçesi görüşmeleri başladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesinin makro ekonomik gerçekler çerçevesinde hazırlandığını belirterek, bütçe açığı kaleminde Türkiye'nin Maastricht kriterini tutturacak ender Avrupa ülkelerinden birisi olacağını kaydetti.

Kamu borcunun düşük seviyesinin Türkiye'nin olumlu yönde ayrışmasına destek olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye ekonomisinin yüksek oranda büyüdüğü her dönemde cari açık verdiğine işaret etti. Şimşek, 2010 yılında cari açığın 39,3 milyar dolar seviyesine çıkacağını ve GSYH'ya oranının yüzde 5,4 olacağını vurguladı. Cari açığın finansmanının önümüzdeki birkaç yılda sorun olmayacağını kaydeden Şimşek, sorunu orta ve uzun vadede çözmek için çalıştıklarını belirtti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Bakan Şimşek, 2011 yılı bütçesinin yatırım götüren, reel kesimi destekleyen, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklı, toplumsal refahı, ekonomik ve mali istikrarı gözeten bir bütçe olmasına özen gösterdiklerini kaydetti. Türkiye'nin risk priminin de düştüğünü anlatan Şimşek, kredi notu A düzeyinde olan İspanya, İrlanda ve İtalya gibi gelişmiş ekonomilerden daha iyi duruma gelindiğini ifade etti. Şimşek, cumhuriyet tarihinde ilk defa iç piyasada TL cinsinden 10 yıllık vade ile borçlanıldığına dikkat çekti. Krizin faturasını halka çıkarmadıklarını ifade eden Şimşek, iki temel sorunun cari açık ve işsizlik olduğunu bildirdi.

Şimşek, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırmasını öngören tasarıda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Şimşek, çalışmanın vergi ve prim aslından vazgeçmeksizin ödeme kolaylığı getirileceğini belirtti. Şimşek, 2011 yılında bin 500 vergi denetmen yardımcısı ve 3 bin gelir uzman yardımcısı alacaklarını açıkladı.
 
zaman



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,844 µs