En Sıcak Konular

Erbil - Ankara hattına dikkat

27 Ekim 2010 10:10 tsi
Erbil - Ankara hattına dikkat Kandil, İmralı'ya gitmeden Erbil Ankara'ya geldi...

WikiLeaks internet sitesinin ABD’nin savaş suçlarını ortaya dökmesindeki amacı Amerikan siyasetinden ‘kelle almaktı’. Mecazi, siyasi anlamda tabii... Ama ilk sonucu gerçek anlamıyla, hem de önemli bir kellenin düşmesine neden olacak gibi. Bir zamanlar Irak’taki Baas rejiminin Saddam Hüseyin’den sonraki güçlü ismi Tarık Aziz dün idama mahkûm edildi.

Saddam rejiminden geri kalan herkes çoktan idam edilmişken Tarık Azia’in yaşaması gizli bir anlaşmaya dayandırılıyordu. İstihbarat dünyasındaki söylentilere göre, Hıristiyan inancında olan Aziz, Vatikan’ın son anda devreye girmesiyle saf değiştirip Saddam Hüseyin ile birlikte kurdukları rejimin kâğıttan kuleler gibi yıkılmasında Brütüs rolü oynamış, bunun karşılığında canını kurtarmış, nispeten rahat koşullarda hapse atılmıştı.

İddialara göre, Yüksek Mahkeme’nin yıllardır bitmeyecekmiş gibi süren yargılamasının sonuçlanmasında, Başbakan Nuri El Maliki’nin üyesi olduğu Şii Dava Partisi üyelerinin sabık rejimde bizzat Aziz’in talimatıyla tutuklanıp idam edildiği yolunda ifşa ettiği bilgilerin payı olmuştu.
Maliki, WiliLeaks Irak’la ilgili son parti belgeleri ilk ortaya döktüğünde, hatırlayalım, bunun Irak’ta yeni hükümet çabalarını sabote etmeye yönelik bir hamle olarak gördüğünü söylemişti.
Tarık Aziz’in idama mahkûm edildiğinin ilan edildiği saatlerde Irak’taki yeni hükümet kurulması çalışmalarıyla ilgili olarak Ankara’da önemli bir konuk vardı.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, bir gün önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesi ardından Ankara’ya gelmişti. Ankara’da yalnızca Davutoğlu ve Dışişleri ekibiyle görüşmekle yetinmedi. Beraberindeki IKDP heyetiyle birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan (ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik) ile de bir buçuk saat görüştüler. Tabii ki Irak’taki yeni hükümet çalışmalarının vazgeçilmez parçası olan petrol ve gaz paylaşımına işaret edecek şekilde Enerji Bakanı Taner Yıldız da görüşmelere katıldı.
Ankara, Irak’ta yeni hükümet kurma meselesini yalnızca Kürtlerle değil, Irak’taki bütün taraflarla görüşüyor. Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik adeta Irak siyasetinde bir arabulucu gibi çalışıyor. İçinde bulunduğumuz ekim ayı içinde Davutoğlu ve Erdoğan’ın görüştüğü Iraklı yetkililer arasında Başbakan Maliki’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’ye, Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el Hekim’den Başbakan Yardımcısı Rafi İsavi’ye, Irakiye Partisi lideri İyad Allavi’ye dek pek çok isim var.

Çünkü Irak’ta yeni hükümet kurulması Türkiye için yalnız bölge istikrarı için değil, PKK dolayısıyla ülke güvenliği ve Kürt sorunu nedeniyle iç barış bakımlarından da önem taşıyor.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 1,087 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,018 µs