En Sıcak Konular

İhraç ettiğimiz en kıymetli mal

27 Ekim 2010 09:24 tsi
İhraç ettiğimiz en kıymetli mal Mal mı hizmet mi belli değil. Üretiliyor ama adeti yok. Fiyatı paha biçilmez! iyibilgi Ankara

 Mal veya hizmet mi sayılır karar vermesi zor. Üretiliyor ama sayısı yok. Ederi konusunda bir şey söylemek hatta tahminde bulunmak bile imkansız. Başarılı "modellerine" paha biçilemiyor. Başarısız olanları da büyük zarar yaratabiliyor. Fakat şurası bir gerçek: Türkiye’nin son yıllar içinde en büyük ihracat ürünü o..

'Diplomatik hizmet ihracatı'

Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerin yapabileceği bir şey değil. “Teknoloji” buna imkan vermiyor. Bugüne kadar gelişmiş veya süpergüç kabul edilen ülkelerin ürettiği bu hizmet, “doğal olarak” o ülkenin bakışını ve beklentilerini de yansıtıyordu. Hâla da öyle. Ancak Türkiye’nin farkı, üretime tarihi ve barışçıl "hammaddelerini" eklemesi.

Bölgesel ve küresel beklentilerinin bu hizmet eliyle karşılanmasının temelinde, önce “sorunların kaldırılması”, ardından da diğer ülke/ülkeler arasında sorunların kaldırılması, nihayet herkes arasında yüksek siyasi, ekonomik bağların kurulması amacı var.

Peki Türkiye bu hizmeti vermekte başarılı mı? Genel tablo bu soruya 'evet' yanıtını veriyor. Çünkü bu ürünün en yoğun biçimde son 5 yılda üretilmeye başlandığı varsayılırsa, bölge ve dünya ülkelerinin Türkiye'ye yönelik taleplerini gösteren artış grafiği çok yüksek.

İstenen üretim ve satış hedefine ulaşıldı mı? Hayır ama burada zaten tek hedef yok. Birçok hedef var. Bir kısmı yapıldı, bir kısmı yapılıyor, bir kısmı da yapılacak.

Bu pazarda “tekel” olmak mümkün mü?.. Oldukça zor bir hedef bu. Çünkü aynı ürünü yıllardır üreten ve bunu artık alışkanlık haline getirmiş, Türkiye kadar avantajlara sahip ülkeler var. Bu ürünün tutmasındaki bir temel özellik “konjonktür” ise diğer özellikler “iyi niyet” ve “çalışkanlık”.

Sonuç olarak, “diplomatik hizmet ihracatı” kaleminin getirileri, bir ülkenin ürettiği ve dışarı sattığı hizmet ve malların tamamından daha önemli, daha değerli ve ikame edilemez olması. E, rekabet de ona göre.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 2,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs