En Sıcak Konular

Esad: Direnişe bağlı ve bilinçli yeni bir Ortadoğu var

26 Ekim 2010 18:11 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, günümüzde ulusların ve haklarını savunulmasında direnişe çok daha bağlı, daha bilinçli bir halka sahip yeni bir Ortadoğu olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad Londra'da yayınlanan El Hayat Gazetesi'ne verdiği mülakatta "Günümüzde ulusların haklarını savunulmasında direnişe daha çok bağlı olan ve daha bilinçli yeni bir Ortadoğu var." ifadelerini kullandı.

Röportajında Irak konusuna değinen Suriye lideri Esad, Irak'ta en kısa sürede ulusal bir hükümetin kurulmasının önemine işaret etti. Esad, "Irak'ta, tüm tarafların içinde olduğu komşuları ile iyi ilişkiler kuran ABD'nin varlığına dayanmayı azaltacak ulusal bir hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasını umuyoruz." diye konuştu. Irak'taki son durum ile ilgili uyarıda bulunan-Esad, boşluk içinde geçen her günün bir öncekinden daha pahalıya patlayacağına dikkat çekerek, Suriye'nin ayrılıkçı her güce karşı olduğunu ve tüm taraflardan eşit mesafede olduğunun altını çizdi.

IRAK'TA HER TÜRLÜ BÖLÜNMEYE KARŞIYIZ

Türkiye ile Suriye'nin Irak'ta Kürtlerin etkinliğini azaltmaya yönelik girişimlerinin olduğu iddiaları yalanlayan Esad, "Biz Türkiye ve Suriye olarak Irak'ta her türlü ayrışmaya karşıyız. Bu hangi taraf olursa olsun Irak'ı parçalayacak her türlü girişime karşıyız. Bizim endişemiz işgalin ardından Irak'ın birliğinin sağlanması. Bu bizim öncelikli konumuz. Sadece Kürtler için değil burada birden çok taraf var. Bizim duruşumuz her türlü ayrılıkçı fikre karşıdır. Bizim, Türkiye'nin ve İran'ın şimdiye kadar tüm yaptığımız bu." ifadelerini kullandı.

Suriye-Lübnan ilişkileri ile ilgili olarak Esad, Suriye ve Lübnan arasındaki ilişkinin devlet ve kurumsal düzeylerde iyi bir şekilde ilerlediğini fakat daha fazla gelişmeye ihtiyacı olduğuna aktardı. Lübnan'daki son gelişmelerin yanı sıra Lübnan'da istikrarı bozacak herhangi bir çatışmadan duyduğu endişeyi dile getiren Suriye lideri, bu çerçevede Lübnanlı politik güçleri sürekli diyalog ve iletişime davet etti.

Esad, Suriye'nin direnişten ile ilgili bilinen destekleyici tutumunun kararlı ve hiç bir şekilde tartışma konusu olamayacağını belirterek, olabilecek her hangi bir görüşmede direnişten yana tutum ilkesinin temel teşkil edeceğinin altını çizdi.

SURİYE, İRAN VE TÜRKİYE İLE ÇOK KOLAY DİYALOG KURUYOR

Suriye'nin Türkiye ile İran ile ilgili ilişkileri konusunda ki bir soruya Esad, Suriye'nin İran ve ürkiye ile diyalogunun oldukça kolay olduğunu, coğrafi açılardaki farklılığa rağmen tam olarak mantığa dayalı olduğunu aktardı. Esad, temelde İran ile nitelikli ve ayrıcalıklı ilişkilere ilaveten Türkiye ile de bir kaç yıl içinde yine ayrıcalıklı ve nitelikli ilişkiler kurulduğuna dikkat çekti.

ÖNÜMÜZDE YENİ BİR ORTADOĞU VAR

"Yeni bir Ortadoğu ile karşı karşıyayız." diyen Esad, "2006 yılında İsrail'in Lübnan saldırısındaki kara fotoğrafın aksine benim daha önce belirttiğim gibi kap kara bu fotoğrafın karşısında şimdi yeni bir Ortadoğu var. Ancak daha önce ifade edilen yeni Ortadoğu değil. Şimdiki Ortadoğu halkı çok daha fazla duyarlı. Ayrıca direnişe çok daha fazla bağlılık var. Buna ek olarak hem kendi aramızda hemdi diğer milletlerle iyi ilişkiler kurma arzusu bulunuyor. Bizim bölgemiz sadece Araplara münhasır değil. Aynı şekilde bizim de komşularımız var. Bunlarla hayatın her alanında iyi ilişkiler kurduk. Aramızda değişik alanlarda fikri farklılıklar olsa da diyalogla çözülür. Ben kimsenin hatasız olduğunuı söylemiyorum. Ancak önümüzde diyalog var." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,065 µs