En Sıcak Konular

BDP'nin temeline ilk beton kim döktü?

26 Ekim 2010 14:08 tsi
Diyarbakır'daki KCK davasında BDP’li milletvekillerinin KCK’nın lideri olduğu belirtilen Sabri Ok’un emir ve talimatları ile hareket ettikleri belirtildi.

PKK’nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ile ilgili açılan davada, aralarında BDP’li belediye başkanlarının da bulunduğu 104’ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına 5’inci duruşmayla devam edildi.
Diyarbakır'daki KCK davasında iddianamenin sanıklarla ilgili bölümü okunmaya başlandı. Davanın bir numaralı sanığı PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'la ilgili bölümde savcı, ilginç bilgilere yer verdi. BDP'nin Ok'un talimatıyla kurulduğunu belirten savcı, kapatılan DTP'nin, KCK operasyonundan hemen sonra Ok'u 'parti danışmanı' olarak gösterdiğini kaydetti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkeme-si'nde görülen KCK davasında, iddianamedeki sanıklarla ilgili suçlamalar okunmaya başlandı. Dünkü duruşmaya 100'ü tutuklu, 4'ü tutuksuz toplam 104 sanık katıldı. Savcı, KCK'nın Türkiye'deki örgütsel faaliyetlerini anlattıktan sonra sanıklar ile ilgili bölüme geçti. Bir numaralı sanık olarak adı geçen Sabri Ok ile örgütün sözcülüğüyle suçlanan, kapatılan DTP'nin eski eş genel başkan yardımcısı Kamuran Yüksek ile ilgili bölümler okundu.

BDP'nin, Sabri Ok'un talimatıyla kurulduğunu belirten savcı, kapatılan DTP'nin, KCK operasyonundan hemen sonra Sabri Ok'u 'parti danışmanı' olarak gösterdiğini kaydetti. Savcı, "Ancak soruşturmanın başından sonuna kadar bakıldığında danışman olmadığı, KCK ve PKK adına direkt talimat verdiği görülüyor. Diyarbakır'da PKK tarafından yapılan bombalı saldırının örgüte zarar verdiğini belirtip inceleme istedi. Ok, KCK sanıklarından bilgi ve dokümanları ajanda adıyla istediği anlaşılıyor. Osman Baydemir, kendisi ve Ok'u deşifre etmemek için aracı kişilerle sürekli görüştü. Baydemir, Ok'un talimatıyla hareket etti. Ok, Öcalan'ın kardeşi Havva ile Aram Tigran'ın tedavileri için talimat verdi ve bunun için 20 bin TL bulunmasını istedi." dedi. Sanık Ok'un, seçimde galip gelmek için DTP yöneticilerinden Bayram Altun'a Tunceli'deki sol örgütlerle işbirliği yapma talimatı verdiğini belirten savcı, "Altun, TİKKO ve DHKP/C ile anlaştıklarını Ok'a anlattı. Ok ise anlaşmanın iyi olduğunu, ancak kontrolün kendilerinde olması gerektiğini hatırlattı. Toplumsal olayların tamamı Ok'un talimatıyla ve örgütün organizesiyle yapıldı." şeklinde konuştu.

Savcı, KCK Türkiye Meclisi'nin sözcüsü olduğu belirtilen Kamuran Yüksek'le ilgili ilginç bir bilgiye yer verdi. Savcı, KCK'nın gençlik sorumluluğunu yaparken, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'la görüşen Yüksek'in, örgütün faaliyetlerinde bulunan ve 'yurtsever gençler' olarak nitelenen gençlere eğitim konusunda yardımcı olma konusunda söz aldığını belirtti. Savcı, Yüksek'in, Türkan Saylan'ın kendilerine yardımcı olacağına dair bilgiyi Sabri Ok'a anlattığını kaydetti. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savcı, Kamuran Yüksel'in, "Meclis'te DTP kavgası çıkaracak, sonra sokaklarda serhildan (başkaldırı) başlatacağız, 8 Mart, Nevruz derken halkı devlete karşı ayaklandırarak seçime kadar süreci götüreceğiz." şeklindeki ifadesini bizzat itiraf ettiğini söyledi.

Müdafi avukatlardan Sedat Yurttaş, sanıkların yaşadıkları sorunları belirtip, çözüm üretilmemesinden şikâyet etti. Yurttaş, "Müvekkillerimizin her duruşma günü 3-4 saat beklediği bekleme salonu çok kötü durumda. Bazı sanıklarda sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladı. Bugün de salonu su basmış." dedi. Tutuklu sanıklardan eski DTP İl Başkanı Fırat Anlı ise araç yetersizliğinden dolayı mahkemeye iki ayrı sefer halinde getirildiklerini belirtti.

Sanıklara destek yürüyüşü

Diyarbakır Demokrasi Platformu üyeleri, sanıklara destek vermek için duruşma öncesinde Dağkapı Meydanı’nda toplanıp 300 metre mesafedeki adliye yanında bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı yürüyüş sırasında Kürtçe ve Zazaca, ‘Kürt diline ve halklarına özgürlük’ pankartı taşınırken, sık sık ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘PKK halktır halk burada’ sloganları attı. Polis, yürüyüş sırasında sıkı güvenlik önlemleri aldı.

 



Bu haber 2,857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs