En Sıcak Konular

Amerika karar veremiyor: Dini mi, pragmatik mi?

26 Ekim 2010 13:55 tsi
Amerika karar veremiyor: Dini mi, pragmatik mi? Washington'un fikri çok, çoğunluk yok!

Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında-biraz da Avrupa ülkelerinin ve İsrail’in katkısıyla-gerilim denmese de şüpheci yaklaşım, özellikle İran konusunda başlıyor ve diğer konuları takip ediyor.

Türkiye’nin özellikle İran’ın nükleer faaliyetleri ve nihayek füzeler konusundaki çekimser tavırlarının ABD’de nasıl yankı bulduğu ve bunların içinde hangisinin “hakim” olduğu önemli bir konu.

Washington’daki güç mahfilleri içinde Beyaz Saray’a yakın merkezlerin çoğu Türkiye’nin İran’la ilişkisini pragmatik ve diplomatik realizasyon boyutunda görmeye hazır. İnanma konusunu ise Türkiye’nin atacağı adımlar belirleyecek.

Bir diğer etkili boyut elbette ülkedeki İsrail lobisinin ve siyasilerin tutumu. Onlar içinde geniş bir kesim Türkiye’nin İran’a İslami vesileyle de yanaştığını söylüyor ve bunun verdiği rahatsızlığı ABD’ye yansıtıyor.

Benzer görüşte olan Cumhuriyetçi Parti’den siyasiler de bu kulvara eklenebilir. Keza, Pentagon, Dışişleri gibi Türkiye ile ilişkilerde bürokratik kavrama yeteneği gelişmeş kadrolar da Türkiye’nin faydacı nedenlerle İran’a yakın durduğuna inanıyor ama yine aynı kurumlar içinde tersine inananlar da çoğunlukta.

Beyaz Saray ise şu an kendi derdine düşmüş durumda ve Kasım seçimlerinden başka birşeyi gözü görmüyor. Ama bu hiç düşünmüyor manasına gelmemeli.

Oval Ofis’e yakın oturan bir çok güçlü isimin fikri de Ankara’nın kendi bakış açısına sahip olduğu ama bunun ABD’nin aleyhine olmaktan çok konjonktürle, Türkiye’nin kendi beklentileri ve ulusal çıkarları ile ilgili olduğu yönünde.

Diğerlerinden tek farkları, Türkiye makul gerekçelerle ikna edilirse elbette Batı’nın yanında yer alacağı. Çünkü Beyaz Saray Türkiye’nin İslami yakınlık gerekçesiyle İran’a yakın durduğuna inanmıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs