En Sıcak Konular

Savcı: KCK rüşvet ekibi kurdu

26 Ekim 2010 13:37 tsi
Diyarbakır'da görülen KCK duruşmasında, iddianamenin, sanıklar ile ilgili bölümünün okunmasına devam edildi.

KCK yapılandırmasında ekonomik ve mali alan sorumlusu olduğu belirtilen Hüseyin Yılmaz ile KCK sözcülerinden Ramazan Morkoç'la ilgili bölümler okundu. Savcı, KCK'nın iş adamlarından para topladığını, rüşvet ekibi kurduğunu ve ihalelerden pay aldığını örnekleriyle anlattı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 94'ü tutuklu, biri tutuksuz 95 sanık katıldı. Yapılan yoklamada sanıklar yine Kürtçe, 'Buradaym' şeklinde cevap verirken, 10 tutuklu sanık, raporlu oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Duruşmadan önce söz alan müdafi avukatları, tutuksuz ve gıyabi sanıklar ile ilgili iddianamede geçen bölümün okunmaması talebini yineledi. Savcı ise iddianamenin okunmasının bir an önce bitmesi için gayret gösterdiklerini dile getirdi.


HER İHALEDEN PKK'YA PAY

Savcı, Hüseyin Yılmaz'ın, terör örgütü PKK tarafından kurulan vergilendirme komisyonunda yer aldığını söyledi. Yılmaz'ın ihalelere fesat karıştırdığını belirten savcı, sanığın Avrupa ve Kandil'e giderek örgüt yöneticileriyle sürekli görüştüğünü dile getirdi.

Yılmaz'ın, belediyelerin bütün ihalelerinden PKK adına para aldığını, belediyeleri yıllık vergiye tabi tuttuğunu anlatan savcı, "Sanığın, belediyelerden ihale alanlardan para aldığı, para vermeyenlerin de hak edişlerine el koyduğu anlaşılmıştır. Örgüt mensuplarının giderlerini belediye bütçesinden karşıladığı gibi, belediyeye personel alımı, işçilerin çıkarılması konularına müdahil olmuş, başkanlar hakkında soruşturma açmıştır. Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'in banka hesabına örgütsel faaliyetlerde kullanılmak üzere para aktarmış, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'ya sürekli talimat vermiştir. Silopi Belediyesi'nin de sağlık ocağının yapılmasına izin vermemesi için emir vermiştir." dedi.


KCK, PKK'NIN AVRUPA'DAKİ RÜŞVET SİSTEMİNİ TÜRKİYE'YE DE KURDU

Yılmaz'ın, Diyarbakır'da düzenlenen belediye fuarına katılanlardan örgüt adına 500 ila bin 500 TL arasında değişen miktarlarda para aldığını belirten savcı, şöyle devam etti:

"Sanıklardan Bayram Altun'a talimat vererek belediyelerdeki bütün ihale, ruhsat gibi işlemlerin bilgisi olmadan yapılmamasını istemiştir. Mali kampanya kapsamında örgüte para vermeyenlerin isim listesini istemiş, para yardımında bulunmayanları işten çıkarmıştır. Mardin Belediyesi'ndeki işçilerden 3 bin TL toplamıştır. Belediyede çalışan ve partili olduğunu düşündüğü kişilerden yarım maaş destek alarak Avrupa'daki PKK'ya yardım sistemini Türkiye'de kurmaya çalıştığını söylemiştir. Ayrıca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Fırat Anlı'ya iş adamlarından para toplamak için talimat vermiş, esnaftan 1 milyon TL toplanacağını söylemiştir."


ASKERLERİN ŞEHİT OLMASINI YEMEKTE KUTLAMIŞ

Terör örgütü PKK'ya Türkiye genelinde para yardımı toplayan sanık Yılmaz'ın, topladığı parayı Diyarbakır'daki bazı iş adamları üzerinden akladığını belirten savcı, Yılmaz'ın iş adamlarından 10 bin ila 300 bin arası 'vergi', 'yol vergisi' adı altında para aldığını anlattı.

Hüseyin Yılmaz'ın, belediye başkanlarına örgüte bağlılık yemini ettirdiğini, belediyelere gelen ödenekten PKK adına pay istediğini vurgulayan savcı, Ankara'da hastane açan bir iş adamından 1 milyon dolar haraç istendiğini kaydetti.

Sanık Hüseyin Yılmaz'ın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i Başbakan'ı karşılamaya gitmemesi konusunda uyardığı belirtilen iddianamede, Yılmaz'ın, 2008 yılında Kuzey Irak'a düzenlenen sınır ötesi operasyonda bir helikopterin düşmesi ve iki askerin şehit olması olayını kutlamak için bir çok kişiye yemek ısmarladığı ifade edildi.


OTOBÜS İHALESİNE KCK KARIŞTI

İddianamenin sanık Ramazan Morkoç ile ilgili bölümünde ise KCK'nın vergi alması ve toplanan paraların koordinesi anlatıldı. Tanık beyanlarına göre, Ramazan Morkoç'un direk olarak teröristbaşı Murat Karayılan'a bağlı olduğunu anlatan savcı, sanığın DTP'ye, Meclis'te Kürtçe konuşma talimatı verdiğini söyledi. Sanığın Diyarbakır'da Diyar AŞ ile Piramit adında iki şirket kurduğunu ve başına 'örgütçü' olarak tabir edilen Batmanlı birini getirdiğini dile getiren savcı, "Sanık, belediyelerdeki ihaleleri kazanan şirketlerden yüzde 10 pay almıştır. Sanık, belediyenin otobüs ihalesine katılan firmaları tehdit etmiştir. Tehdide rağmen ihaleye katılan firma sahibini DTP'ye çağırarak tehdit etmiştir. Firma sahibine 60 bin TL vereceğini belirterek ihaleye girmesini engellemiş, firma sahibine de paraya vermemiştir." şeklinde konuştu.


RUHSAT İÇİN BELEDİYEDEN ÖNCE KCK'YA BAŞVURU

Diyarbakır'ın yeni yerleşim yerlerinden Kayapınar ilçesinde bina yapmak, arsa alım satımı gibi işlemler için KCK'nın ekip kurduğu ve bu ekibin başına sanıklardan Ramazan Morkoç'un getirildiği iddianamede yer alıyor.

Savcı, sanığın KCK'ya para vermeyenlerin işlerinin yapılmaması için talimat verdiğini belirterek, "Dosyamızda ihbar mektubunda belirtildiği gibi sanığın bu şekilde Kayapınar ilçesinde milyonlarca parayı örgüte aktardığı anlaşılıyor. İhbar mektuplarında, imar işleri için kişilerin öncelikle KCK sanığıyla, daha sonra belediye ile görüşmesi gerektiği belirtiliyor. Sanığın eylemlerine bakıldığı zaman ihbarın doğru olduğu ve eylemlerin gerçekleştiği anlaşılıyor." dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', 'terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma', 'terör örgütüne yardım ve yataklık etme' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

cihan



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs