En Sıcak Konular

''AB için 47 yıl daha bekleyemeyiz''

26 Ekim 2010 13:29 tsi
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Avrupa Azerbaycan Cemiyeti tarafından düzenlenen programda Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini tarihsel gelişimiyle birlikte ele aldı.

 İki ülke ilişkilerinin bozulamayacağının altını çizen Büyükelçi, bunun yakın zaman önce test edildiğini söyledi. Türkiye-AB ilişkilerine de ele alan Çeviköz, "Türkiye 47 yıl bekledi, bir kaç yıl daha bekleriz ama 47 yıl daha değil." dedi.

Londra'da Institute of Directors adlı kuruluşta konuşma yapan Ünal Çeviköz, burada düşünce kuruluşu üyeleri, akademisyen ve lordların da bulunduğu topluluğa seslendi. Azerbaycan ile Türkiye arasında coğrafi, kültürel, tarihi ve hatta psikolojik yakınlığın bulunduğunu söyleyen Çeviköz, iki ülke arasında yapılan bazı anlaşmaların da bu tarihi ilişkileri daha da derinleştirdiğini söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerine yönelik yabancı akademisyenlerin sorularına cevap verfen Ünal Çeviköz, Türkiye'nin Doğu'ya bakışının Batı için bir tehlike olarak görülmesinin 'dar görüşlülük' olacağını söyledi. Çeviköz, AB'nin global bir aktör olması için Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacı olduğunu da vurguladı. Türkiye'nin AB sürecinde önende büyük engeller olduğunu kabul eden Çeviköz, bu engellerden birisinin de Rum Kesimi'nin büyük bir hatayla AB tarafından birliğe alınması olduğunu söyledi. Ünal Çeviköz, bunun 'evet' diyenleri cezalandırdığını, 'hayır' diyerek soruna katkıda bulunan tarafı ise ödüllendirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin devam edeceğini, Türklerin sabırlı olmalarıyla tanındığını belirten Çeviköz, "Bu maceraya 47 yıl önce başladık. Bir kaç yıl daha bekleyebiliriz ama kesinlikle 47 yıl daha değil." diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Karabağ sorunun çözümü için üzerine düşeni yapmaya çalıştığını anlatan Çeviköz, Türkiye'nin Kafkaslarda başlattığı diyalog süreciyle Rusya dahil buradaki ülkeleri bir araya getirmeyi amaçladığı ve bunu başardığını da söyledi. Türkiye-Ermenistan arasındaki normalizasyon sürecine de değinen Çeviköz, protokolün şu an için beklemede olduğunu ancak ileriki dönemlerde gündeme geleceğine işaret etti.

Büyükelçi Çeviköz, Azerbaycan'ın son yıllarda büyük bir ekonomik atılım içinde olduğunu, ABD'nin Afganistan işgaliyle birlikte bölgedeki dengelerin değiştiğini ve bunun sonucu olarak da Azerbaycan'ın öneminin artığını kaydetti.

cihan



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs