iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

'Yumuşak karın' ağrısı seçimde tutar mı?

26 Ekim 2010 12:58 tsi
'Yumuşak karın' ağrısı seçimde tutar mı? Türkiye bir yumuşak karnı var. O 'açık', seçimlere doğru gerçek bir krize, Batı'nın baskısıyla da hükümeti zora sokacak bir operasyona neden olabilir. Unuttuğumuz o kelime yeniden gündeme gelebilir. iyibilgi Ankara

Unuttuğumuz o kelimeyi hemen söyleyelim: “Devalüasyon”! Bir çok kimse hemen, “yok artık, geçti o günler” diyebilir. Türkiye’nin son yıllarda, üstelik global krize rağmen gösterdiği başarı ve dışarıdan gelen bol ve sınırsız övgüler, “devalüasyon” gibi sadece ekonomik değil, siyasi rahatsızlık yaratabilecek kelimeyi gerçekçi bulmayı zorlaştırabilir.

Bu önermelerin hepsi doğru olmakla birlikte gerçeğin farklı bölümleri de bulunuyor. Güney Kore’de gerçekleşen G-20 zirvesi ve ilgili toplantılarında farklı bir adım atıldı.

Amerika final tebliğine “cari açıkların sınırlanması” isteğini  Almanya ve Çin gibi ülkelerin karşı çıkışlarına rağmen ekledi. Gayet basit bir talepti bu; G-20 ülkeleri arasında % 4’ün üzerinde cari fazla veya açık veren ülkeler takibe alınacaktı.

Aslında cari fazla veren ülkeler belli; Rusya, Almanya ve Çin. Cari açık veren ülkeler de öyle; Güney Afrika ve Türkiye! Böylece IMF gibi uluslararası enstrümanlar Türkiye’ye “daha az harcama” yap diyecek ve bunu izleyecek.

Peki Türkiye’nin cari açığı örneğin 2010 için ne gözüküyor? Yaklaşık 5.5 ve gelecek senelerde de 5’in altına inecek gibi gözükmüyor. Zaten yüzde 4’lük bir rakam hükümetin pek övündüğü büyüme hızını da frenleyebilir.

Cari açığı kısmanın teknik olarak bir çok yolu var ama detayları o kadar kolay değil ve Türkiye’nin hoşlanmayacağı incelikler içeriyor olabilir. Seçime giden ve seçim ekonomisi izlemese bile eşyanın tabiatı gereği esneyen harcamalar da eklendiğinde, işte bu durumda Türkiye, devalüasyon yapmak zorunda bırakılabilir!

Dahası bu gelişmenin zamanlaması genel seçimler öncesine denk gelebilir ki, bu da sandıkta şık durmayabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,257 µs