En Sıcak Konular

Dünyanın dengesini değiştirecek ülke

26 Ekim 2010 10:52 tsi
Dünyanın dengesini değiştirecek ülke Kuzey, güney ile birleşirse, doğu ve batıya ne olur?

Uzaklara, çok uzaklara götüreceğim sizi bugün. Kuzey Kore'ye... Çünkü dünyanın bir ucundaki bu ülkede yaşanacak bir değişiklik yakın zamanda bütün dünyanın dengelerini altüst edebilir. Süper güçler savaşabilir. Dengeler birbirine karışabilir.

Geçtiğimiz hafta Ferid Zekeriya, Washington Post'ta yazana kadar üzerine düşündüğüm bir ülke değildi Kuzey Kore. Ne de olsa serde Türklük var! Orası dünyanın bir ucu. Biz etrafımızdaki dertlerle uğraşadururken taa Kuzey Kore'ye mi bakacağız?  İlişkimiz de yok. O zaman unut gitsin, diye düşünüyordum. Kuzey Kore'nin diktatörlük olduğunu biliyordum. Bir de nükleer silah geliştirdiğini. Dolayısıyla Batı dünyasının başının belası olduğunu. Ama hepsi buydu. Ötesi yoktu benim için. Merak da etmemiştim. Ta ki önce Zekeriya'nın yazısını okuyup sonra da bu ülkedeki gelişmelerle ilgili araştırma yapmaya başlayana kadar...

Başta ABD olmak üzere, bütün Batı, Kuzey Kore'ye yaklaşımda büyük bir hata yapıyor: Bu ülkeyle ilgili tek bir tehdit algısı geliştiriyor. O da nükleer silah. Zannediliyor ki nükleer silah gelişimi kontrol altında tutulduğu sürece Kuzey Kore kendi halinde yaşayıp gidecek bir ülke... Halbuki öyle değil... Orası patlamaya hazır bir bomba!


ABD ASKERLERİNE NE OLACAK?
Ülkeyi yıllardır yöneten diktatör Kim Jong 2 nihayet yerine geçecek bir varis belirledi: Oğlu Kim Jong Eun. Ancak oğlan genç ve acemi. O nedenle kral kız kardeşi ve bacanağını da yönetimden sorumlu kıldı. Kıldı kılmasına da Kuzey Kore'de durumlar hiç iç açıcı değil. Ekonomik sıkıntılar diz boyu. Üstelik artık bir ülkeyi dünyadan izole etmek de mümkün olmuyor. Cep telefonları ve internet sayesinde, Kuzey Koreliler,  kendileri sefalet içindeyken kardeşleri olan Güney Korelilerin ne kadar iyi şartlarda yaşadıklarını duyuyor, okuyorlar. (Düşünün: Kuzey Kore'nin kişi başına düşen milli geliri 2000 dolarken, güneyinki 30 bin dolar!)

Böyle bir tablo, halk güneyle birleşmek istiyor. Tıpkı Doğu Almanya'nın 80'lerin sonunda Batı ile birleşmeyi istemesi gibi... Bu nedenle güneyde büyük panik var. Ne de olsa söz konusu istek Almanya'dakinden de büyük boyutlarda bir değişimi beraberinde getirecek. Zira kuzeyde 25 milyon insan yaşıyor!

Kuzeyin birleşme isteğinden rahatsız olanlar yalnızca Güney Koreliler değil. Çin ve ABD de panik içinde. Çin'in paniğinin iki sebebi var:

1) Kuzey Kore rejimi çökerse Kuzey Korelilerin bir kısmı Çin'e de göç edebilirler. Zaten fazla nüfusla boğuşan Çin için bunun anlamını herhalde tahmin edersiniz.

2) İki Kore'nin birleşmesi ile ortaya yeni bir soru atılıyor: Birleşik Kore, güney gibi ABD müttefiki mi olacak? Güneydeki ABD askerleri kuzeye de konuşlanacak mı? Şayet öyle olursa o zaman Çin'in yanı başında ABD askerleri olacak demektir. Buna karşı Çin ne yapacak? Sınırın diğer tarafına da kendi askerlerini mi koyacak? Böyle bir durumda Çin'e Rusya'dan bir destek gelecek mi?

Kısacası dünyanın bir ucu gibi görünen bir ülkede yaşanacak olası bir değişiklik dünyanın bütün dengelerini sarsabilir. Türkiye, İran'ın nükleeri ve Ortadoğu'daki dengeleriyle uğraşırken bu gelişmeleri de gözünden kaçırmasa iyi olur.

Nagehan Alçı / Akşam



Bu haber 1,447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,933 µs