En Sıcak Konular

Bazı ülkeler Türkiye'nin üyeliğini engelliyor

25 Ekim 2010 21:52 tsi
Bazı ülkeler Türkiye'nin üyeliğini engelliyor Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi'nin, insan hakları örgütleri temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirdiği ve Türkiye'nin konu edildiği toplantıda, Türkiye'de yeni bir sivil anayasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda mutabakat sağlandı

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Kuneralp, toplantıda yaptığı konuşmada, 12 Eylüldeki anayasa paketi referandumunda, Türk halkının büyük çoğunluğunun, "daha fazla özgürlük ve demokrasi yönündeki kararlılığını ortaya koyduğunu" vurguladı.

Büyükelçi Kuneralp, AP'nin hazırlayacağı yeni raporlarda Türkiye'yi reformları sürdürmeye teşvik ederken bu kapsamda katılım müzakerelerinin ilerletilmesinin taşıdığı öneme vurgu yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre da Türkiye'nin katılım müzakerelerinde bazı üye ülkelerin siyasi nedenlerle engellediği fasıllar konusunda AP'nin inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

Flautre, Türkiye'nin askeri yönetim döneminde hazırladığı mevcut anayasasını tamamen sivil yepyeni bir anayasayla değiştirmesi talebini tekrarladı.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'de bazı reformların uygulanma aşamasında sorunlar yaşandığını belirterek, siyasette, toplumda ve yargıda kutuplaşmanın yeni reformları zorlaştırdığını savundu.

Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, "Türkiye'nin modernleşmesinde, yeni anayasa temel önemde" dedi.

İfade ve basın özgürlüğüyle ilgili endişelerini dile getiren Oomen-Ruijten, Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi ve diğer bazı maddelerine dayanılarak gazeteciler aleyhine davalar açılmasını ve binlerce internet sitesine erişimin engellenmesini eleştirdi.

Oomen-Ruijten, "Türkiye'de medyanın büyük bir bölümünün, başka sektörlerde de faaliyet gösteren holdingler tarafından kontrol edildiğini ve bunların kendilerine ait basın kuruluşlarını grup çıkarlarını savunmak için kullandıklarını" söyleyerek, yeni bir yasal düzenlemeyle bunun önüne geçilmesini talep etti.

AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Aday Ülkeler Direktörü Alejandra Cas-Granje ise Türkiye'nin insan hakları alanında çok önemli ilerlemeler sağlasa da hala atması gereken çok adım olduğunu kaydetti.

Cas-Granje, ''Türkiye'nin insan hakları ödevleri kapsamında vicdani ret konusunda yeterli yasal düzenleme olmadığını, işkence ve kötü muamele vakalarının devam ettiğini ifade özgürlüğünün yeterince güvence altına alınmadığını, gizliliği ihlal ettikleri gerekçesiyle önemli sayıda gazeteci ve yazar hakkında davalar açıldığını, Kürtçe yayımlanan gazeteler üzerindeki baskılar olduğunu, internet sitelerine erişimin sıklıkla engellendiğini, basının otosansüre yöneldiğini ve dünya basın özgürlüğü endeksinde Türkiye'nin 138'inci sırada yer aldığını'' belirtti.



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs