En Sıcak Konular

Bu belgeler Türkiye'yi ilgilendiriyor

25 Ekim 2010 16:43 tsi
Bu belgeler Türkiye'yi ilgilendiriyor ABD ordusuna ait olan veWikiLeaks sitesine sızdırılan Irak işgaline ait gizli belgelere göre, Kasım2004’te Felluce’de ‘Türkiye vatandaşı özgürlük savaşçısı’ olarak tanımlanan bazı kişiler yakalandı.

Belgede bu kişilerin kimliği konusunda bir detay verilmiyor. Ancak arşivlere bakıldığında söz konusu kişilerin 15-20 Kasım2003 tarihleri arasında İstanbul’da HSBC binası, İngiltere Başkonsolosluğu ve iki ayrı sinagogu hedef alan intihar saldırılarını organize eden El Kaide üyeleri olabileceği tahmin ediliyor. İstanbul’daki kanlı saldırıların ardından aranan yaklaşık 10 şüpheli Irak’a kaçmış ve El Kaide’ye katılmış, 2004’te Türk işçiMurat Yüce’nin kaçırılıp katledilmesi olaylarına da karışmışlardı. Grubun lideri durumundaki Habib Aktaş da Felluce’de Eylül 2004’te Amerikan askerleriyle girdiği bir çatışmada öldürülmüştü.

EBU GUREYB CEZAEVİ’NE KONULDULAR

Buna karşın aynı grupta yer alan Aktaş’ın kardeşi Saadettin Aktaş, Burhan Kuş,Muhammet Tokaç, Abdülkadir Karakuş ise Felluce’de Amerikalılar tarafından yakalanıp Ebu Gureyb Cezaevi’ne konuldu. 2005 yılında Türkiye’den Irak’a giden bir ekip tarafından da sorgulanan Aktaş ve Kuş 2007’de Ebu Gureyb’den firar etti. Aynı gruptaki El Kaidemilitanı TürklerMehmet Yılmaz veMehmet Reşit Işık’ın öldürülmeleri ise eski ABD Başkanı George Bush tarafından “El Kaide elebaşını öldürdük“ ifadesiyle bizzat duyurdu.

CNN’E KIZDI, YAYINI TERK ETTİ

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, CNN’de sunucu Atika Shubert ısrarla kişisel sorular sorunca programı terk etti. Afganistan savaşıyla ilgili askeri belgelerden sonra Irak’la ilgili 400 bin belgeyi de açıklayan WikiLeaks kurucusu, CNN’de katıldığı programı protesto amacıyla terk etti. Programda Shubert, WikiLeaks kurucusuna İsveç’te hakkında açılan tecavüz davasını sordu. Assange, “Belgeleri hakkımdaki kişisel saldırılarla ilişkilendirmeye devam ederseniz programınızdan çıkacağım” dedi. Shubert bu yöndeki sorularında ısrar edince, Assange yaka mikrofonunu çıkararak yayını terk etti.

PKK ÜYESİNE SUİKAST GİRİŞİMİ WIKILEAKS’TE

WikiLeaks’te yayınlanan gizli belgelere göre, PKK üyesi olduğu belirlenen bir kişinin aracının altına patlayıcı düzenek yerleştirildiği tespit ediliyor. ABD askerleri düzeneği söküp saldırıyı engelliyor.

ZEVK İÇİN ÖLDÜRDÜ

Belgelerin birinde, İngiliz bir askerin 8 yaşındaki Iraklı bir kızı oyun oynarken zevk için öldürdüğü belirtiliyor. İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, İngiliz askerleriyle ilgili iddiaların ciddi olduğunu ve araştırılması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL’U KANA BULAMIŞLARDI

15 Kasım 2003’te İstanbul’daki Neve Şalom ve Beth Israel sinagoglarına, 20 Kasım 2003’te de HSBC Bank ve İngiltere Başkonsolosluğu’na saldırılar düzenlenmişti. 57 kişi hayatını kaybederken, 700 kişi de yaralanmıştı.

Ali Kemal Erdem / Habertürk



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,661 µs