En Sıcak Konular

IMF'de Avrupa etkisi azalacak

25 Ekim 2010 11:03 tsi
G20 toplantılarında kur savaşlarında ateşkes mesajı verildi, IMF masasına gelişmiş ülke temsilcilerinin oturması kararı alındı

G20 maliye bakanları ve merkez bankası toplantılarından para birimlerini devalüe etmeme kararı çıktı. G20'de IMF reformu konusunda önemli adımlar atılırken, Türkiye'nin IMF yönetimine girebilecek ülkelerden biri olması dikkat çekiyor.

 

CNBC-e' nin haberine göre, G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları kur savaşlarında ateşkes mesajı verdi.

Hafta Sonu Güney Kore'nin Gyeounju kentinde biraraya gelen G20 ekonomi kurmayları, rekabetçi devalüasyon yapılmaması ve kurların piyasaların belirlediği değerden işlem görmesi gerektiğini kaydetti.

G20 maliye liderleri, dünya ekonomisindeki kırılgan toparlanmanın sürdürülebilmesi ve küresel dengesizliklerin düzeltilmesi için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti. G20, ABD'nin "cari dengelerde rakamsal hedef belirleme" önerisini ise onaylamadı.

IMF'de Avrupalı ülkelerin temsilci sayısı azalacak

G20 toplantılarından IMF'ye ilişkin önemli reform kararları da çıktı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın "IMF tarihinin en büyük reformu" olarak nitelendirdiği kararlarla, Avrupa, 24 sandalyeli icra kurulunda sahip olduğu sandalyelerden 2'sini gelişen ülkelere bırakmaya razı oldu.

Toplantılarda halen 340 milyar dolar civarı olan IMF kotasının iki katına çıkarılmasına ve kotaların yüzde 6'sından fazlasının gelişen ülkelere verilmesine karar verildi. Gelişen ülkelerin oy hakkı artışına ilişkin çalışmaların, 2012 IMF toplantılarına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Avrupa'nın IMF'deki koltukları bırakma kararı Türkiye açısından önem taşıyor. IMF Başkanı Strauss-Kahn, IMF'nin gelişmekte olan ülkelere bırakılacak iki kişilik kotada, adaylar arasında Türkiyenin de olduğunu söyledi.

Toplantılarda Almanya ve Çin'in, ABD'yi Fed'in uyguladığı para politikaları nedeniyle eleştirmesi dikkat çekti. Almanya Maliye Bakanı Rainer Brüderle, Fed'i piyasaya verdiği bol likiditeyle kuru dolaylı yoldan malipüle etmekle suçladı. Çin Maliye Bakanı Xie Xuren de, gelişmiş ülkeleri politikalarını belirlerken daha sorumlu davranmaya çağırdı.

 




Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs