‘aradan çekilme’ ziyareti | " /> ‘aradan çekilme’ ziyareti | "/>

En Sıcak Konular

İmralı’ya ‘aradan çekilme’ ziyareti

25 Ekim 2010 09:37 tsi
İmralı’ya ‘aradan çekilme’ ziyareti
Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan’la görüşmek üzere bu hafta İmralı adasına gidiyor.

Taraf gazetesine konuşan Tuğluk, Öcalan ile eylemsizlik sürecine ilişkin genel beklentiyi konuşacaklarını söyleyerek, “Mevcut pozisyonunun devam etmesini isteyeceğiz” dedi.

Kürt sorununun demokratik çözümü için başlatılan müzakereler çerçevesinde üç hafta önce Öcalan’ın avukatı sıfatıyla İmralı’ya giden Tuğluk, çarşamba günü yeniden müvekkiliyle görüşmeye gidecek. Tuğluk’un İmralı’ya gitmeden önce İstanbul’da bazı aydın, yazar ve akademisyenlerle görüşeceği öğrenildi. Tuğluk, hem avukat hem de DTK Eşbaşkanı sıfatı bulunduğunu belirterek, “Hassas bir süreç, eylemsizlik sürecinin bitmesine sayılı günler kaldı. Sorumluluğumuz gereği, adaya gitmeyi uygun gördük. Gidiş konusunda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum, bu hassasiyetler herkesin hassasiyeti” dedi.

Öcalan devrede kalmalı
Eylemsizlik sürecine ilişkin bir beklenti olduğunu dile getiren Tuğluk, “Yeniden bir şeyleri sağlayabilir miyiz? Bundan dolayı görüşmeyi uygun gördük. Sürece kayıtsız kalamayız. Öcalan’la eylemsizliğe ilişkin beklentiyi paylaşacağım” dedi. “Çatışmasızlık sürecine, Öcalan’ın çabaları ve bu çabalara devletin diyalog kurarak kısmen karşılık vermesiyle gelindi” diyen Tuğluk, şöyle devam etti: “Bu diyalogun taraflarından biri olan Öcalan’ın ‘adım atılmazsa ben çekileceğim demesi’, süreci sil baştan geri götürecektir. Ne toplum, ne devlet, ne de örgüt bu durumu kaldıramaz. Çatışmasızlık çağrısı yapmış, siyasi bir yapı olan DTK olarak Öcalan’dan mevcut pozisyonunun devam etmesini isteyeceğiz. Hatta bu talebin sadece DTK olarak bizlerin talebi değil dışımızdaki bir çok kişinin ve çevrenin talebi olduğunu ifade edeceğiz.

Barış için risk almalıyız
Tuğluk, Kürt meselesinde bir kaç aydır süren olumlu atmosfer ve umut ortamının son zamanlarda yerini endişe ve belirsizliğe bıraktığını söyleyen Tuğluk, şunları kaydetti: “Maalesef devlet güven verici bir şeyler yapmıyor. Bunu görüyoruz, okuyoruz. Çeşitli kesimler de bunu görüyor. Her şeye rağmen barışta ısrar etmeliyiz. Hükümeti de bu konuda güven verici adımlar atmaya zorlamamız gerekiyor. Siyasi ve aydın kimliğe sahip bizlerin sadece devletin sorumlu görerek yakınma, şikayet etme gibi bir davranışımız olamaz. Rol ve riskler üstlenebilmeliyiz. Ben de İmralı’ya giderek bunu yapıyorum.”

PKK: Hükümet sözünü tutmadı
PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, örgütün 13 ağustostaki eylemsizlik kararının, AKP’nin bazı taahhütleri üzerine çift taraflı olarak verildiğini savundu. Kalkan, Fırat Haber Ajansı’na verdiği mülakatta şunları söyledi: “Askerî operasyonlar duracaktı. İkincisi, yeni Anayasa sözü verildi, ancak seçim sonrasına ertelendi. Üçüncü husus, bir güvenlik protokolü üzerinde çalışacaktı. PKK’yle, KCK’yle bu anlamda istişareler olacaktı. Dördüncü husus, Hakikati Araştırma Komisyonu olacaktı. Meclis bu yönlü açılıştan itibaren sorumluluk üstlenecekti. Beşinci husus, Apo’nun daha aktif çaba harcayabilme koşullarına sahip olması lazımdı. Olmadığı gibi geçen iki hafta avukat görüşleri engellendi. Altıncı husus, KCK operasyonları durdurulacak, tutuklular serbest bırakılacaktı.”

AKP: Niyetleri bozuk, bahane arıyorlar
Taraf’a konuşan AKP’li bir bölge milletvekili, “Niyetleri bozuk. Ateşkesi bozmak için bahane yaratmaya çalışıyorlar” dedi.
 
taraf



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs