En Sıcak Konular

Elektrik üretim şirketleri şehirlerin çöpüne talip

25 Ekim 2010 09:02 tsi
Enerji şirketleri, son dönemde çöpten elektrik üretimine ağırlık vermeye başladı. Bu da çöp bulamama problemini beraberinde getirdi.

Washington'da bir araya geldiği basın mensuplarına sektördeki gelişmeleri değerlendiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bazı şirketlerin son dönemde elektrik üretmek için çöp bulmakta zorlandığını söyledi. Çöp gazına yönelik yatırımlardaki artışa dikkat çeken Köktaş, "Şirketler, çözüm olarak belediyelere 'mahallelerde çöpleri biz toplayalım' teklifi bile yapmaya başladı." dedi.

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) taslağına göre su, rüzgâr, güneş ve çöp gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklar, için de en fazla teşvik kilovatsaat başına 14 Euro cent ile çöp gazına veriliyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Washington'da bir grup basın mensubuyla bir araya gelerek, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'de artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması için önemli yatırımların yapılmaya başlandığını ifade eden Köktaş, bunu sevindirici bir gelişme olarak yorumladı. Elektrik ihtiyacının karşılanmasında su, rüzgar, çöp gibi yenilenebilir kaynakların önemine vurgu yaparken, çöp gazına yönelik artan ilgiye dikkat çekti.

Köktaş'a göre, çöp gazından elektrik üretimine ilginin artmasının en önemli sebebi verimlilik. Köktaş, konuya şu örnekle açıklık getirdi: "20 megavat (MW) kurulu gücünde bir rüzgâr santrali yıllık ortalama 50 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretir. Aynı kurulu güçte sudan 60 milyon kWh elektrik üretilir. Ama aynı kurulu güçteki çöp santrali ise 160 milyon kWh elektrik üretiyor. Çünkü çöpten daha çok verim alınıyor."

Enerji sektöründeki son gelişmeleri de değerlendiren EPDK Başkanı Köktaş, "Türkiye, enerji artışında dünyada ikinci ülke. Krize rağmen elektrik tüketimi arttı. Elektrikte 42 bin 500 megavat kurulu güç oluştu. 2010'un 3. çeyreğinde elektrik tüketimi yüzde 9 arttı. Bu yıl elektrik dağıtımında özelleştirmeler bitiriliyor. Üretim özelleştirmelerine başlanacak. Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımları için geniş imkana sahip. Ayrıca komşularıyla elektrik iletim hatlarını birleştirdi. Avrupa bağlantıları açıldı. Yerli-yabancı yatırımcılar için pazarda ciddi potansiyel söz konusu." açıklamasını yaptı. Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Ankara Başkanı İlkem Şahin ise ABD'li şirketlerin Türkiye enerji pazarıyla çok yakından ilgilendiklerini kaydetti. Washington'da Amerikalı işadamları ile yaptığı görüşmeleri değerlendiren Şahin, Amerikalı şirketlerin özellikle enerji yatırımlarına olan ilgilerini sevindirici bir gelişme olarak yorumladı.
 
zaman



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,675 µs