En Sıcak Konular

Yeni HSYK'nın ilk günü

25 Ekim 2010 08:18 tsi
Yeni HSYK'nın ilk günü
Yargı bağımsızlığını güçlendirmek ve tarafsızlığını geliştirmek için geniş tabanlı temsil esasına göre yapılandırılan HSYK, bugün toplanıyor.

İlk toplantının gündeminde, 'korsan kararname' ile delinmek istenen Yaz Kararnamesi, başkanvekili ve genel sekreterlik seçimi var.

12 Eylül'de yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile yapısı ve üye sayısı değişen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ilk toplantısını bugün yapacak. 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşan yeni HSYK'da üyeler sabah saat 10.00'da Anıtkabir'i ziyaret edecek ve Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak. Yeni binasına taşınan HSYK, ilk toplantısını da saat 15.00'te yapacak. HSYK'nın istifa eden üyelerinin yerine Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyeler görev yapacak.

Yargı bağımsızlığını güçlendirmek, yargının tarafsızlığını geliştirmek için geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılan HSYK'da ilk toplantıda üyelerin birbirleriyle tanışması ve başkanvekilini seçmesi bekleniyor. Yeni HSYK kanunu çıkana kadar mevcut kanun çerçevesinde çalışmalarını yürütecek Kurul'un bugünkü toplantısında görev dağılımının yapılması ve öncelikli konuların görüşülmesi bekleni-yor. Ergenekon ve faili meçhul cinayetler davalarına bakan mahkemelerin hakim ve savcılarının görev yerlerini değiştirmek için hazırlanan 'korsan kararname' krizinden itibaren çalışamayan HSYK, yeni üyelerin seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte ilk olarak unvanlı hakim ve savcı atamalarını görüşecek. Yaz Kararnamesi'nde sonuçlandırılamayan 138 unvanlı hakim ve savcının durumunun ele alınmasının beklendiği toplantıda Başkanvekilliği ve Genel Sekreterlik seçimleri için de ön görüşmeler yapılacak.

İHRAÇ GÖRÜŞMELERİ YENİ YILDA

Meslekten ihracı istenen Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu dosyası yeni HSYK tarafından görüşülecek gündem maddeleri arasında bulunuyor. Ancak ihraç istemleri ile ilgili görüşmelerin Kurul'un daire yapıları şekillendikten sonrasına bırakılacağı belirtildi.

yenişafak



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs