anlaşma iddiası | " /> anlaşma iddiası | "/>

En Sıcak Konular

Yunan basınından anlaşma iddiası

24 Ekim 2010 13:32 tsi
Yunan basınından anlaşma iddiası Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini, Türkiye ve Yunanistan'ın Ege'de belli bazı ana ilkeler üzerinde mutabakata vardıklarını iddia etti.

Yunan Kathimerini gazetesi: Ege'de karasuları sorunu çözüldü    

En güçlü senaryoya göre, Yunanistan'ın karasularını bazı bölgelerde 12 mile çıkarmasının öngörüldüğünü yazan gazete, adalar civarında bunun geçerli olmayacağını ileri sürdü. Kathimerini, Yunanistan'ın pratikte Ege'nin yüzde 80'ninden daha az bir bölümünde kontrolü ele almayı garantilediğini de savundu. Son Erdoğan- Papandreu görüşmesinin oldukça samimi bir havada geçtiğini belirten gazete, gündemi Kıbrıs, kaçak göçmenlerle mücadele, vize, Akdeniz'de iklim değişikliği, ticaret gibi konuların oluşturduğunu yazdı.

Türkiye ve Yunanistan arasında geçen Mayıs ayında Başbakanlar Recep Tayyip Erdoğan ve Yorgo Papandreu'nun başkanlık ettiği ilk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin çalışmalarına ilişkin olumlu sonuçlar görülmeye başladı. Atina'da geçen cuma günü de 2 buçuk saatlik bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan ve Papandreu, Türk-Yunan ilişkilerinde bahar havasının Ege'ye ilişkin istikşafi görüşmelerin yoğunlaştırılarak, devam etmesi konusunda varılan görüş birliğiyle devam edecek. Papandreu'nun bir takvim vermekten kaçınmasına rağmen yıl sonuna kadar belli bazı konularda anlaşma sağlanacağına ilişkin beklentileri Yunan basını, bugün çıkan haberlerle güçlendirdi.

"Ege'de anlaşma perspektifi" başlıklı tam sayfa haberini diplomatik kaynaklara dayandıran Kathimerini, "Ege konusunda tüm konuları kapsayan toplu bir 'paket çözüm' henüz kesinleşmemekle birlikte, tarafların bu konuda bazı ilkeler üzerinde anlaşmaya vardıklarını" savundu. En güçlü senaryoya göre Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasının öngörüldüğünü yazan gazete, adalar civarında bunun geçerli olmayacağını ve inişli çıkışlı bir plandan bahsedildiğini kaydetti. Bu formüle göre yapılan hesaplamalar neticesinde Yunanistan, pratikte Ege'nin yüzde 80'ninden daha az bir bölümünde kontrolü ele geçiriyor. Lahey Adalet Divanı'na gidilmesi durumunda da benzer sonucun çıkmasının beklendiği ifade edildi. Daha önce Lahey Adalet Divanı'na gitmekte ısrar eden Atina, Kostas Karamanlis döneminde ülkenin aleyhine olacağı gerekçesiyle bu tezinden vazgeçmişti. Papandreu ise çözüme ulaşılamaması durumunda Lahey'e gidilebileceğini açıklamıştı.

Papandreu'nun son görüşmede Erdoğan'a "Adalar üzerinde alçak uçuşların yapılmasını istemediği" şeklinde olumlu karşılanan açıklamasını uygulamaya geçirmesini istediği belirtiliyor. Yunan basını, son referandumla Erdoğan'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı elinin güçlendiği yorumunda da bulundu. İki ülke arasındaki sorunların çözümüne dair Türk halkının desteğini arkasına alan Erdoğan'ın, bu yaklaşım tarzının 2011'de yapılacak seçimleri kazanmasına da yardımcı olacağı belirtildi.

Yunan medyasına göre Türkiye, ekonomik kriz nedeniyle rahatsızlığı artan halkın, 7 Kasım'da yapılacak yerel seçimlerde Papandreu'yu ne kadar yaralayabileceğinin hesabını yapıyor. Erdoğan ve Papandreu'nun kimyasının günden güne daha uyumlu hale geldiğine dikkat çeken medya, Türk Başbakan'ın Papandreu'nun iktidarı döneminde sorunların çözümünü umduğu yorumunda bulundu. Bu sürecin devam etmesini ittifakın daha işler duruma gelmesini isteyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de savunduğu belirtildi.

cihan



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs