2014'te yeni Avrupa'da | " /> 2014'te yeni Avrupa'da | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye 2014'te yeni Avrupa'da

24 Ekim 2010 09:51 tsi
Türkiye 2014'te yeni Avrupa'da
Polonya'nın efsane lideri Lech Walesa, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Cesur bir milletsiniz, mücadeleye devam edin" dedi.

Nur Batur'un röportajı:

Walesa ile 17 yıl sonra yeniden buluştuk

Koskoca Sovyet İmparatorluğu'na meydan okuyan bir efsaneydi Lech Walesa. Soğuk savaşın ardından doğan yeni Avrupa'yı yaratan ilk depremdi. Tersane işçiliğinden Cumhurbaşkanlığına tırmanan Lech Walesa'yla 1993'te Varşova'da tanıştım. 3 yıldır Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyordu. Bir saat süren uzun bir röportaj yaptık. Walesa, Sovyet İmparatorluğu'nu sarsmıştı ama Polonya'nın sürüklendiği ekonomik ve siyasi kaostan sorumlu tutuluyordu. Komünizmi yıkıp bir devri kapatan sendika lideri olarak tarihe adını yazmış olsa da Polonyalı aydınlar ona tepeden bakıyordu. Kaba saba olduğu için Cumhurbaşkanlığına pek layık görmüyorlardı. Koyu Katolik olduğu için doğum kontrolüne karşı çıkıp 8 çocukla rekor kırması da alay konusuydu doğrusu. Sadece aydınlar da değil, Polonya halkı da efsanevi liderlerine sırt çevirmişti adeta. Bir zamanlar alkışlandığı Batı dünyasından ise artık yeterince destek görmediğine inanıyordu... Yorgun ve bıkkındı. Nitekim yaşadığı hayalkırıklığını hiç gizlemedi o gün. "Politikadan bıktım. Boğuluyorum" diyordu Walesa... İlk karşılaşmamızda biraz hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim. "Komünizmin ipini çeken efsanevi lider miydi karşımda oturan?" diye düşündüm. 17 yıl sonra Varşova'ya gittiğim zaman ilk aklıma gelen Walesa oldu. Gdansk'ta yaşadığı için Walesa'yla görüşemedim ama birçok hikâye dinledim. Ama döner dönmez güzel bir rastlantı eseri, Walesa Ankara'ya geldi. Yeniden buluşup dünyayı değiştiren liderle bu kez yeni Avrupa'yı ve yeni dünyayı konuştuk. Walesa'ya 17 yıl önce çekilen fotoğraflarımızı gösterince "Çok Yaşlanmışım" diye güldü. 67 yaşındaydı ama saçları bembeyaz olmuştu. Her zamanki gibi de zeki, açık sözlü ama bıkkın olmasa da biraz da umursamaz bir havadaydı. Söyleşimizde söyledikleri bugün için hayal gibi görünse de oldukça ilginçti doğrusu. "Yeni Avrupa'ya Doğru" yazı dizimize Walesa'nın Yeni Avrupa ve yeni dünyaya bakışıyla başlayalım. Ardından da Varşova'da yaptığım görüşmelerde çektiğim Yeni Avrupa'nın fotoğraf karelerini aktaracağım. Türkiye'de AB hayalinin sönmeye başladığı bu günlerde ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.

Bir zamanlar dünya halkları için umut olan Amerika'nın liderliği kaybettiğini söylüyorsunuz neden? - Evet. Sovyet İmparatorluğu yıkılınca durum değişti. ABD Irak ve Afganistan'da çatışmalara girdi. Amerikalılar Irak'ta nükleer silah olduğunu söyledi ama gerçek olmadığı ortaya çıktı. Bütün bu olaylar ABD'nin liderliğini sarstı. Ama dünyanın lidersiz kalması iyi değildir. Anarşiye yol açar. Yeniden bir liderin olması için elimizden geleni yapmalıyız.
 
ABD'nin liderliğini Bush'un hataları mı sarstı? - Tabii sadece Bush yaptı diyemeyiz. Avrupa da yardım etmedi. Avrupa ABD'nin neye hazırlandığını görüp birleşmeliydi. Avrupa da hata yaptı.

YENİ LİDER OBAMA MI OLACAK?

Peki Obama ABD'yi yeniden dünya lideri yapabilir mi? - Obama reform vaat ettiği için seçildi. Aslında adı Reform olmalı. Dünya Obama'nın reform yapmasını bekliyor. Herkes reformları değişik anlıyor. Şimdi Obama'nın dünyada beklenen büyük reformu yapmak için nasıl bir yol bulacağı ya da bulup bulamayacağı sorusu soruluyor. Şu anda reformaları yapmak çok zor. Şu ana kadar başarılı olduğunu söylemek de mümkün değil. Ama ona biraz süre tanıyalım. Ben yapacağına inanıyorum. Dünya için uygun bir program hazırlayacağına ve dünyanın benimseyeceğine inanıyorum.
 
Soğuk savaşta Rusya'nın adı "Şeytan İmparatorluğu" ydu. Yeni dünyada Rusya tehdit olabilir mi? - Rusya da dünyanın farklı biçimde düzenlendiğini yavaş yavaş anlamaya başladı. Biz sadece ekmek yediğimiz toprağımızı geri almak istedik. Artık akıl paranın yerini aldı. Yiyecekten daha çok parayı akıl araçlarına bilgisayarlara harcıyoruz. Tüccarlar da ürettiklerimizi satın alıyor. Şu anda savaşa değil barışa mahkumuz. Barıştan daha fazla kazanabiliriz. Rusya da artık eskisi gibi büyük tehdit değil. Ama yine de sürecin başındayız.

'AVRUPA PARÇALANMAYACAK'

Nasıl bir süreç bu? Rusya'yı nasıl etkileyecek? - Avrupa birleşiyor. Şimdiye kadar bireysel mücadele verdik. Bundan sonra gerekirse birbirimizi ortaklaşa savunacağız. Bu da şiddetin kullanılmasını önleyecek.
 
Ama ekonomik krizin Avrupa'yı parçalanma sürecine soktuğunu söyleyenler de var. - Hayır inanmıyorum. Ekonomik krize karşı bazı önlemler alıyoruz. Bunların yeterli olup olmadığını göreceğiz. Banka krizinin patlaması alınan tedbirlerin çözümlere yetişemeyişinden kaynaklandı. Ayrıca kriz küreseldi. Sorunun küresel çerçevede çözülmesi gerekiyor.
 
Güçlenen Çin'in dünyadaki yeri ne olacak? Evet Çin büyük bir güç ve rakip olarak dünya sahnesine çıkıyor. Bence Çinle savaşmak için çok çocuk yapmalıyız . Türklere de 30 çocuk doğurmalarını öneriyorum (gülerek)...

Sizce Türkiye yeni dünyada Avrupa'yla mı olacak? Yoksa bazılarının söylediği gibi Yeni Osmanlılar mı doğuyor? - Bana göre Türkiye en geç 2014'te AB'ye girecek. Siz aslında Avrupa'dasınız. Avrupa'da olduğunuzu hissetmeniz lazım.
 
Ama şu anda Türkiye'nin üyeliğine karşı sert rüzgarlar esiyor. 2014 çok yakın bir tarih değil mi? - AB büyüdü kararlar zor alınıyor. Belki şu anda bürokratik çarklar yavaş işliyor. AB Ama biz aynı Avrupa'dayız. Bundan sonra kararlar daha kolay alınacak. Üyeliğiniz Avrupa için zorunludur. Çünkü Avrupa'nın çıkarları var. Cesur bir milletsiniz, mücadeleye devam edin.

'Farklılıklarımızı derinleştirirsek yıkılır, gideriz'

Halkının çoğunluğu Müslüman olduğu için Türkiye'yi istemeyenler var. Evet var. Dini argüman olarak kullanıyorlar. Bencillikleri yüzünden zorlaştırıyorlar. Ama giderek güçleniyorsunuz. 4 kez Türkiye'ye geldim. Her defasında daha güçlü bir Türkiye buluyorum. Bence herkes kendi Tanrı'sına dua etsin. Din önemlidir ama unutmayın ki çıkarlar da önemlidir.
 
Neden Türkiye'nin üyeliği Avrupa'nın çıkarına? - Çünkü çok büyük imkanlarınız var. Bazı alanlarda Avrupa'nın sırtındaki yükü alacaksınız. Avrupa'ya teklif edeceğiniz birçok kozunuz da var. Sizin aklınızdan yararlanırsak daha iyi bir Avrupa yaratacağız. Bence bazıları din argümanını ortaya koyuyorlar çünkü sizden korkuyorlar. Bence din esas sorun değil. Yan sorun.

KADINI KAPATAN ERKEK

Siz koyu Katoliksiniz. Türban tartışmalarına nasıl bakıyorsunuz ? - Ben dini sembolu daha önce kullanmadım. Toplumsal ve sosyal faaliyetlere girdikten sonra kullanmaya başladım. Türban tartışmalarıyla ilgili tam bir görüşe sahip değilim. Bir şey öğretecek de değilim ama bence kadınları erkekler kapatıyor. Türk kadınları çok güzel. Türk kadınları "Biz güzeliz. Bizi kapatmayın" diye isyan etmeli. Ben güzel kadınları görmek isterim (gülerek).

Verdiğiniz büyük kavgada "Şurada hata yaptım. Pişmanım" dediğiniz anlar var mı? - Hayır. Hiç pişman olmadım. Zaten kimse bana esaret altında yaşamak istediğini söylemedi.

DAHA İYİ SİSTEM

Yeni Avrupa'da işverenle sendikalar arasında uzlaşmayı sağlayacak bir formülünüzü var mı? -Olsaydı 10. Nobel ödülümü alırdım (gülerek). Artık grevler bize ekmek kazandırmaz. Yeni dünyada uzlaşma formülü 10-20 yıl içinde oturacak. Sendikalar akıllı bakteriler gibi davranmalıdır. Yani yaşadıkları mekanizmayı yıkarlarsa kendileri de ölürler. Yeni sendikacılığa böyle bakmak lazım.
 
Küresel krizden sonra kapitalizm de tartışılıyor. Komünizmi yıkan sistem de sarsılıyor mu? - Balık çorbası yapmanın kolay yolu nedir sizce? Akvaryumu kaynatırsınız. İçine biraz da baharat atarsınız. Balık çorbası olur (gülerek). 21. yüzyılda kapitalist sistem yaşamayacak. Düzeltilmeye çalışılıyor. Yani önce akvaryumu yapıyoruz. Eğer ben komünizme karşı savaşırken akıllı çıkıp kapitalizmden daha iyi bir sistem ortaya atsaydı onu desteklerdim ama çıkmadı.
 
Nasıl bir dünya kuruluyor? -Avrupa'da artık büyük zorluklardan çıkmak üzereyiz. Eğer babam mezarından çıkıp değişen dünyayı görseydi yeniden kalp krizi geçirip ölürdü. Artık Avrupa'da sınırlar yok. Polonya'da Rus askerleri de yok. Bir kuşakta kalp krizi geçirtecek işler yaptık. Belki de Avrupa federasyonu olacak. Bilmiyoruz. Yine de dikkatli olmalıyız. Aramızdaki farkları derinleştirirsek yıkılırız.
 
Yeni dünya için nasıl bir mücadele vermek lazım sizce? - En kötü sistemi barış yoluyla yıktık. Bugünkü sistemi de aklımızla düzelteceğimize inanıyorum.

sabah



Bu haber 1,058 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,678 µs