En Sıcak Konular

Arif Doğan'dan ilginç cevap !

24 Ekim 2010 09:16 tsi
Arif Doğan'dan ilginç cevap ! 
17 yıl önce gözaltında kaybedilen Muhsin Taş için AİHM’e rapor sunması için JİTEM’in kurucusu Arif Doğan’ın görevlendirildiği ortaya çıktı. Doğan, AİHM’e bakın nasıl gerekçeler sunmuş.

AİHM: Muhsin Taş nerede

Arif Doğan: Dağa kaçtı

AİHM: Belgeler nerede

Arif Doğan: Hepsi yandı

Doğan, AİHM’e gönderdiği cevabında Taş’ın yer gösterirken kaçtığını, görevlendirme belgelerinin de yandığını söylemiş.

On yedi yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Muhsin Taş’ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM’deTürkiyealeyhine sonuçlanan davanın detayları şok etkisi yarattı. Davaya gönderilen dosyada olayı incelemek üzere JİTEM’in kurucusu o dönem Binbaşı olan Arif Doğan’ın görevlendirildiği ortaya çıktı.Ergenekonsanığı ve faili meçhul olayların faili iddiasıyla yargılanan Doğan’ın AİHM’e gönderdiği dosyada Taş’ın PKK sığınaklarını gösterdiği sırada dağa kaçtığı, belgelerin ise yandığını söylediği belirtildi.

DOSYADAKİ İLGİNÇ TESPİTLER

Diyarbakır’daki JİTEM davasında itifraçıların ‘Onlarca cinayet işlemekle suçladığı’ Uzm. Çvş. Burhanettin Kıyak’ın, 17 yıl önce Cizre’de gözaltına alındıktan sonra öldürülen Muhsin Taş olayında AİHM’de mahkûm olduğu ortaya çıktı.

KAYITLAR DA YOK OLMUŞ

AİHM kararında, komisyonun Muhsin Taş’ın yakalanmasının ardından gözaltına alındığı tarih ve saatlerin kayıtların tutulduğu tutanakları istediğine dikkat çekerek devletin, Taş’ın belirtilen tarihler ve saatlerde nerede olduğuna dair hiç bir belge sunamadığı vurgulandı.

TUTANAK GÜVENİLİR DEĞİL

Yapılan yargılama sonucunda, 9 Kasım 1993 tarihinde olay yeri tespit tutanağının güvenilir bir belge olmadığını saptayan Komisyon, Hükümetin o dönemde Muhsin Taş’ın güvenlik güçlerine yardımcı olurken kaçtığı iddiasının kanıtlarla desteklenmediği görüşüne yer verildi.

DOĞAN İNANDIRICI BULUNMADI

Muhsin Taş’ın öldürüldüğüne ilişkin AİHM’de dava açılması ardından, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından JİTEM komutanlarından Binbaşı Arif Doğan’ıiddiaları araştırması için görevlendirdiği öğrenildi. Doğan’ın, 7 Şubat 1997’de AİHM’e gönderdiği ifadede, Muhsin Taş’ın Gabar dağında PKK sığınaklarını göstermeye götürülürken kaçtığını onu götüren jandarma grup komutanlığındaki yetkililerin isimlerinin bulunduğu evrakların yandığını belirttiği ifadesi AİHM tarafındani nandırıcı bulunmadı.

BELGELER DE REDDEDİLMİŞ

AİHM kararında, hükümetin Şırnak Jandarma İl Komutanlığında Muhsin Taş’ı sorguladığı belirtilen isimler ve sorgu kayıtları ile ilgili bilgi ve belgeyi kendilerine sunmadığına yer verdi. AİHM ayrıca Hükümetin bu belgelerin varlığını reddettiğine de dosyada yer verdi.

Kendileri yazıp kendileri oynamış

JİTEM davasının müdahil avukatlarından Tahir Elçi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ”Hem kendileri yaptı, hem kendileri görevlendirdi. Aynı sorumluluk zinciri içinde yapıldı. Kendisi sorumluluğunda olan bir olayı soruşturma görevi verilmesi düşündürücü. 1996 yılına kadar Arif Doğan bu bölgeden sorumlu biriydi. Sonrasında bu bölgede bir olay olsa yine onun adı geçiyordu. Çünkü görev yeri değişse bile JİTEM’de o bölgenin sorumlu komutanlarından biriydi.” 

star



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,969 µs