PKK maskesi düştü | " /> PKK maskesi düştü | "/>

En Sıcak Konular

Pentagon'un PKK maskesi düştü

24 Ekim 2010 09:08 tsi
Pentagon'un PKK maskesi düştü

Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun 400 bin gizli belgesini daha açıkladı.Belgelerde Türkiye’yi de şoke eden ifade yer aldı: PKK’lılar özgürlük savaşçısı...

ABD yönetimi Irak işgali ile ilgili tarihi bir hesap verme sürecine girdi. Wikileaks adlı internet sitesine sızdırılan yaklaşık 400 bin gizli ABD askeri belgesi, Amerika'nın Irak'ta uygulanan işkence, kötü muamele ve yargısız infazlara göz yumduğunu ortaya koyuyor. Türkiye belgelerde 100 farklı yerde geçerken terör örgütü PKK özgürlük savaşçıları olarak anılıyor. Belgeler, 2003 yılında başlayan işgalin ardından "yüzlerce" sivilin ABD ordusunun kurduğu kontrol noktalarında öldürüldüğüne de işaret ediyor.

Sızan belgelerde dehşet bilgiler

Belgelerde Irak ordusu askerlerinin Telafer'de gözaltına aldıkları bir kişiyi sokak ortasında infaz ettiklerini gösteren görüntüler var. Ayrıca Amerikan askerlerinin, Irak ordusu görevlileri tarafından bir tutuklunun parmaklarının kesildiği ve elin asitle yakılma belgeleriyle birlikte 26 Iraklı'nın 2007 yılında bir helikopterle öldürüldüğü belirleniyor. Bunun yanısıra ABD helikopterinin teslim olmak isteyen iki Iraklı isyancıyı öldürdüğü gibi iddialar da yer alıyor. Türkiye'den kimyasal gaz temini Belgeler ABD'nin Irak'taki sivil ölümleri ile ilgili resmi istatistikleri olmadığı açıklamasına rağmen, kayıtlar tuttuğu ve ölü sayısını 66 bini sivil olmak üzere 109 bin kişi olarak verdiğini de gösteriyor. Belgelerde yer alan ABD Ordusu Ciddi Faaliyet Raporu'nda, Iraklı yetkililerin elindeki tutuklulara elektrik verildiği, elektrikli matkapla işkence yapıldığı ve hatta infaz edildiği yolunda bilgiler öne çıkıyor. Belgelerde Türkiye'nin sınırında kontrolsüz geçişler olduğu belirtilirken kamyon şoförlerinin silah ticaretinde kullanıldığı vurgulanıyor. Öte yandan belgelerde Türkiye'de yaşayan bir Iraklı'nın kimyasal gaz temin ederek 2007'de Kerkük'te gerçekleştirilen ve dört kişinin öldüğü saldırıyı planladığı kaydediliyor.

Wikileaks'tan ikinci bomba

AFGANİSTAN BELGELERİ AÇIKLANIYOR

Wikileaks internet sitesi, Irak savaşıyla ilgili 400 bin gizli ABD belgesini açıklamasının ardından, Afganistan savaşıyla ilgili de 15 bin gizli belge yayımlayacağını duyurdu. Sitenin yetkilisi Kristinn Hrafnnson İngiltere'nin baş kenti Londra'da yaptığı açıklamada, daha önce Afganistan savaşıyla ilgili "hassas içerikleri" nedeniyle açıklanmayan 15 bin gizli belgeyi yakın zamanda açıklayacakla rını söyledi. Site daha önce Afganistan savaşıyla ilgili 77 bin gizli ABD belgesini açıklamıştı. Bu arada Hrafnnson, Irak savaşıyla ilgili açıkladıkları 400 bin gizli belge konusunda, "Bu belgeler, hiçbir bireye zarar verecek bilgi içermiyor" dedi. Belgelerin NATO'nun yargısız infazlarını içerdiği belirtiliyor.

Belgelerdeki ifadeler tezkerenin kızgınlığı

Irak'a müdahale için Kuzey Cephesi açmayı planlayan ABD bunun için en uygun yer olarak Türkiye'yi seçti. Ancak Türkiye'nin 1 Mart Tezkere-si'ni reddetmesi üzerine Kuzeyden cephe açma ihtimali kapandı. Bunun üzerine ABD İskenderun'da bekleyen 70 bin askerlerini ve malzemelerini deniz yoluyla Kuveyt'e nakletti. Bu da Irak'a müdahale bedelini arttırdı ve etkili sonuç alınması geciktirdi.

Türk askerinin başına çuval geçirildi

ABD yönetiminde etkin olan ve Irak'a müdahaleyi sağlayan Neocon'lar Türkiye'nin bu tavrından büyük rahatsızlık duydu. Pentagondaki Neocon'lar Irak'ta ortaya çıkan direnişi de Türkiye'ye mal etti. Bedelini ödetmek için de Türkiye'nin Irak'ta PKK'ya müdahalesine engel oldular. Ardından Sü-leymaniye'deki Türk irtibat subaylarının başına çuval geçirme olayı yaşandı. Olay iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginliğin doruk noktaya çıktığı anlardan biri oldu. Wikileaks'ın yayınladığı Pentagon belgelerinde yer alan ifadeler söz konusu dönemde Irak'ta görev yapan ABD'li askeri yetkililerin Türkiye'ye bakışını yansıtıyor.

Orduya 40 kişiyi öldürme davası

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiltere'de Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, internet sitesinin Irak'taki 40 öldürme vakası ile ilgili bir dava açmak için belgeler hazırladığını söyledi.

Washington yönetimi telaşlı

ABD, tarihin bu en büyük belge sızdırma olayını sert bir şekilde kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "ABD ve ortaklarının hayatını tehlikeye atan her türlü bilginin bireyler ve örgütler tarafından sızdırılmasını en açık şekilde kınadığını" söyledi.

'Maliki çetesi' ifşa edildi

Irak'ta muhalefet ortaya çıkan belgelerden sonra isyan bayrağı açtı. Belgelerde Başbakan Nuri El Maliki'nin önemli işkence çetesini yönlendirildiğinin iddia edilmesi üzerine muhalifler sert açıklamalar yaptı. 7 Mart'taki seçimlerde El Maliki'nin Şii blokuna karşı Sünniler'in pek çoğunun deste- ğini alan Irakiye'nin sözcüsü Mey-sun El Damluci, belgelerde yer alan "Iraklı güvenlik güçlerinin Iraklı tutuklulara işkence yaptığı" yolundaki iddiaların, tek kişiye geniş yetkiler verildiğinde olacakları gösterdiğini belirtti. Iraklı güvenlik güçlerinin ellerindeki tutukluların çoğunun Sünni olduğu sanılıyor.

Özgürlük savaşcısı: PKK

Belgeler Türkiye'den kaçak giriş yaparken ya da Türkiye'ye kaçak geçmeye çalışırken yakalananlarla ilgili. Temmuz 2004'te hazırlanan bir belgede Felluce'nin 5 kilometre batısında tutuklanan ve sayısı belirtilmeyen bir grubun, "Türkiye vatandaşı özgürlük savaşçıları" olduğu belirtiliyor.

bugün



Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,304 µs