En Sıcak Konular

'NATO'yu bu işe karıştırmayın'

23 Ekim 2010 16:35 tsi
'NATO'yu bu işe karıştırmayın' NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ege konusunda Türkiye ve Yunanistan'ın sorunu diyalog temelinde çözmeleri gerektiğini söyledi. Rasmussen, soruna NATO'nun müdahil olmayacağını vurguladı.

Yunan 'To Vima' gazetesine bir mülakat veren Rasmussen, Ege'de hava sahası konusunda gerginliğin azaltılması adına NATO'nun öncülük yapıp yapmayacağı konusunda net konuştu. NATO Genel Sekreteri, "Ege'de yaşayabilir bir çözüm için tek yöntemin Türkiye-Yunanistan arasında doğrudan görüşmeler yapılması olduğuna inanıyorum. İki ülke arasında siyasi ortam ile güvenlik algısı düzeldi. Ancak biz müdahil olmamayı ilke edindik." ifadelerini kullandı.

NATO ile AB arasında işbirliği planını da anlatan Rasmussen, ilk önce Türkiye ile Avrupa Savunma Ajansı arasında bir anlaşma yapılması önerisinde bulunduğunu ifade etti. İkinci olarak Türkiye ve AB arasında bir güvenlik anlaşması da yapılması gereğini belirten Rasmussen, Türkiye'nin 'de facto' olarak AB'nin 27 ülkeden oluştuğunu ve aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğunu kabul etmesi gerektiğini kaydetti. "Bu Kıbrıs'ın Türkiye tarafından tanınması anlamına gelir mi?" sorusuna NATO Genel Sekreteri, "Asıl mesele Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmen tanınmasını içermeyen bir yöntem bulmamız." ifadelerini kullandı.

Rasmussen, Atina ile Üsküp arasında sorun teşkil eden Makedonya isim probleminin bir sonraki Lizbon'da yapılacak NATO zirvesinde de çözümleneceğine inanmadığını da belirtti. Atina, Makedonya'nın NATO ittifakına üyeliğini isim sorununu gerekçe göstererek veto etmişti.



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs