En Sıcak Konular

Efsane baykuş ilk kez Uludağ'da fotoğraflandı

23 Ekim 2010 16:34 tsi
Kayıp türleri araştıran bir grup kuş fotoğrafçısı, Türkiye'de şimdiye kadar görülememiş paçalı baykuşu fotoğraflamayı başardı.

Kuş meraklısı dört fotoğrafçı, Türkiye'nin önde gelen kuş araştırmacısı ve gözlem rehberlerinden Emin Yoğurtçuoğlu ile yaptıkları yoğun araştırmalar sonucunda, efsane kayıp paçalı baykuşu Uludağ'da görüntülemeyi başardı. Türkiye'de yaşayan 10 baykuş türünün 9'u daha önce fotoğraflarla belgelenmiş olmasına rağmen paçalı baykuşun sadece sesi duyulmuştu.

Türkiye'de var olduğu düşünülen ancak bugüne kadar görüntülenememiş paçalı baykuş, İstanbul'da yaşayan kuş fotoğrafçılarından Ayhan Öztürk, Alper Varon, Ercan Üç ve Kadir Dabak'ın yoğun arayışları sonucunda bulundu. Kuş araştırmacısı ve gözlem rehberi Emin Yoğurtçuoğlu'nun önderliğinde Temmuz ayının son haftası başlatılan ve havanın kararmasından gün doğumuna kadar süren çalışmaların amacı, Türkiye'nin efsane olarak nitelendirilen en nadir baykuşlarından biri olan paçalı baykuşu bulmaktı. Ekip, yaptığı yoğun araştırmalar sonucunda başarılı bir biçimde 1 paçalı baykuşu belirledi ve fotoğrafladı.

Türün üzerinde çok ciddi bir tehdit olmadığını açıklayan Emin Yoğutçuoğlu, "Uludağ'daki ormancılık faaliyetleri Milli Parklar tarafından denetim altında olduğu için yaşadığı habitatların yok edilmesi söz konusu değil. Ancak aynı bölgede yaşayan ama daha alçak irtifalarda bulunan alaca baykuş, besin bulamadığı zamanlarda paçalı baykuşu avlayabilmekte. Küresel ısınmadan ötürü, alaca baykuşların, paçalı baykuşların yaşadığı yüksekliklere çıktığı ve bu türü baskı altına alabileceği düşünülüyor." diye konuştu.

Paçalı baykuşu görüntülemeyi başaran fotoğrafçılardan Ayhan Öztürk ise, "Paçalı baykuşun ülkemizde var olduğunu tespit etmek son derece önemli bir çalışmaydı. Bu oldukça heyecan verici. Ancak Türkiye'de yaşayan bu türün yaşam alanlarını korumak asıl büyük ve önemli iş olarak önümüzde duruyor." dedi.

Paçalı baykuş (Aegolius funereus) özellikle İskandinav ülkeleri başta olmak üzere, Orta Avrupa'daki dağlık bölgelerde yaşlı ormanlarda yaşayan bir baykuş türü. Türkiye'deki en küçük baykuşlardan biri olması ve yaşadığı habitatlarda bulunmasının zor olmasından ötürü bugüne kadar paçalı baykuş hiç görülememişti. Paçalı baykuşun şimdiye kadar Türkiye'nin kuzey bölgelerindeki yüksek ormanlık bölgelerde ve Toroslar'da ses kayıtları mevcuttu.

(CİHAN)



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    29,266 µs