En Sıcak Konular

Türkmenistan ile Rusya stratejik ortaklığını güçlendiriyor

23 Ekim 2010 16:31 tsi
Türkmenistan ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık daha da güçlendiriliyor.

Türkmenistan ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık daha da güçlendiriliyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 21-22 Ekim tarihlerinde Türkmenistan'a gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde iki ülke arasındaki çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi yönünde önemli mesajlar verildi.

Son iki yılda Türkmenistan'a dördüncü ziyaretini gerçekleştiren Medvedev, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile enerji işbirliğinden Hazar konusuna kadar birçok ticari ve ekonomik işbirliği ilişkilerini görüştü.

Hazar Denizi'nin kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde ağırlanan Rus lider Medvedev, Türkmenistan ile olan stratejik işbirliğinin daha da güçlendirilmesi adına önemli mesajlar verdi. Liderlerin sıklıkla kullandığı "Türkmen-Rus diyaloğu sağlam temellere dayanıyor" ifadesi dikkat çekti.

Enerji alanındaki işbirliğinin Türkmen-Rus ilişkilerinde önemli yer aldığını kaydeden Medvedev, Rusya'nın doğalgaz ve elektrik enerjisi alanındaki işbirliğinin devam ettirilmesine hazır olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Merkez Karakum-Yılanlı doğalgaz boru hattının önemli olduğuna dikkat çeken Medvedev, gelecekte de işbirliği ilişkilerini dostluk ve karşılıklı anlayış çerçevesinde sürdürmek istediklerini dile getirdi. Enerji verimliliği ve yeni teknoloji alanının geleceğe yönelik işbirliği alanını teşkil ettiğini kaydeden Medvedev, Türkmen meslektaşı ile 2011 yılında yeni teknoloji, inavasyonlar ve enerji verimliliği konusunda ortaklaşa bir forum düzenlenmesi konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov ise Medvedev ile ülkeleri yakından ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları görüştüklerini kaydetti. Türkmenistan'ın Orta Asya'da kalıcı güvenliğin sağlanması için çaba gösterdiğini ifade eden Berdimuhamedov, Hazar Denizi sorununun ilgili ülkeler bazında uluslararası kanunlar çerçevesinde bütün ülkelerin çıkarları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini belirtti. Hazar'ın önemli stratejik bölge olduğuna dikkat çeken Berdimuhamedov, bu bölgedeki verimli işbirliğinin Hazar'a kıyısı olan 5 ülkenin uzun vadeli çıkarları açısından verimli olacağını vurguladı.

Rusya'nın en büyük ekonomik ve ticari ortağı olduğunu kaydeden Berdimuhamedov, bu yılın ilk 8 ayında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar 857 milyon dolar olduğunu belirtti. Rusya'nın enerji alanında en eski ortağı olduğuna dikkat çeken Türkmen lider, ikili anlaşmalar çerçevesinde bu ülkeye doğalgaz ihracatını arttırmaya hazır olduklarını ifade etti.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,978 µs