En Sıcak Konular

Yüksek Yargı'da operasyon sürüyor

23 Ekim 2010 14:55 tsi
Yüksek Yargı'da operasyon sürüyor Bir fuarcılık şirketi ile Dünya Ticaret Merkezi arasındaki davayla ilgili rüşvet alındığı iddiaları üzerine başlatılan operasyon kapsamında 26 kişinin gözaltında olduğu bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen rüşvet iddiasıyla ilgili gözaltına alınan 26 kişi, Gazi Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünde geçirildiler. Aralarında Yargıtay eski Daire Başkanı, yargıtay çalışanları, avukat ve Dünya Ticaret Merkezi çalışanlarının da yer aldığı 26 kişiyle ilgili ek gözaltı süresi alındı. Gözaltında bulunanların dün öğleden sonra ifadeleri soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey ve Mehmet Tamöz tarafından alınmaya başlandı. Her iki savcı bugün sabahta Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gelerek ifade almaya devam ettiler.  

-12 KİŞİ ARANIYOR-

Olayla ilgili halen yurt dışında bulunduğu bildirilen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ında yer aldığı 12 kişinin yakalanması çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Yetkililer, konuyla ilgili fiziki ve teknik çalışmaların dosyada yer aldığını, olayı sadece rüşvetle sınırlı olmadığını soruşturmanın 20 ayrı suç kapsamında yürütüldüğü kaydedildi.

Yargıtay'da görülen 30 ayrı davada rüşvet alındığı iddialarıyla ilgili dün büyük bir operasyon başlatıldı. Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya'da eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında emekliye ayrılan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O.'nun yanı sıra avukatlar ve Yargıtay'da görevli bazı memurlar da bulunuyor. Yargıtay'da sadece bir dava için 200 bin lira rüşvet verildiği öne sürülürken, soruşturmanın hikâyesi şöyle gelişti: Yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanlığı'na gelen ihbar üzerine harekete geçildi. Mahkeme kararı ile zanlıların telefonları dinlemeye alındı. Yapılan incelemede, Yargıtay'da temyizi görülen 30 ayrı davada rüşvet alındığı gündeme geldi. CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi arasında Yargıtay'da temyizi görülen davanın yanı sıra eğlence merkezi Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın davasına da şaibe karıştığı dosyaya girdi. Elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda da dün 5 il- de eşzamanlı operasyon düzenlendi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri bir ihbarı değerlendirerek, İstanbul'da görülen, Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve bir fuarcılık şirketi arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığını tespit etti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdi. Ankara Cumhuriyet savcıları Hüseyin Kocabey ve Mehmet Tamöz'ün yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Zonguldak ve Sakarya'da, davanın takibini yaptıkları belirtilen iki Yargıtay eski daire başkanı, avukatlar, halen görevde bulunan bir yazı işleri müdürü ve mübaşirin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı.

CNR Fuarcılık Şirketi ile İstanbul Ticaret Odası'nın yönetiminde söz sahibi olduğu İDTM AŞ arasında salonlarının tahliye konusu mahkemelik olmuştu. İlk iki dava CNR Fuarcılık lehine tahliyenin reddi kararı ile sonuçlandı. Üçüncü ve son davanın karar aşamasında 2008 yılında Adalet Bakanlığı'na bir ihbar mektubu geldi. Mektupta yargıçlara rüşvet verildiği öne sürüldü. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet müfettişi Halit Kıvrıl'ı görevlendirdi. Müfettişin mahkemeden aldığı kararla teknik takibe dayalı incelemede dava bu sefer CNR aleyhine sonuçlandı. İTO yöneticileri ile İDTM avukatlarının yaptıkları telefon konuşmalarında, tahliye kararının çıkması için Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı A.Ü.'ye rüşvet verdikleri iddialarını gündeme getirdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi ilk onama kararının tersine, CNR Fuarcılık şirketinin salonları boşaltması yönündeki kararı bozdu.

Eşzamanlı operasyonlarda Ankara'da emekliye ayrılan Yargıtay 12. Hukuk Daire Başkanı M.O. gözaltına alındı. Başkent'teki operasyonda emekli Yargıtay daire başkanının yanı sıra avukat N.O., Yargıtay 6. Hukuk Daire Başkanlığı'nda görevli memur B.A. ile H.V., Yargıtay'da görevli mübaşir R.A. ve B.B. ile hizmetli İ.M. ve sivil vatandaş Y.Ç. yakalandı. İstanbul'da İDTM'nin eski genel müdürü, eski finans müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınacağı bildirildi. İstanbul'da gözaltına alınan 13 kişi sorgulanmak için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Kaynak: Zaman



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,889 µs