En Sıcak Konular

İçki ve sigarada vergi artışı sinyali

23 Ekim 2010 12:44 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bir tek kalemde, bazı maktu vergilerin güncellenmesinin söz konusu olduğunu söyledi

Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Şimşek, 2011 yılında vergi artışı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

“2011’de yeni vergi yok demiştim. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde, bir tek düzenleme olacak. O konuda da yorum yapmak istemiyorum. Bir tek kalemde bazı maktuların güncellenmesi söz konusu. O da bir tek kalemde, onun dışında bir tedbir öngörülmüyor.”

Şimşek’in bu açıklaması gözleri, üzerinde hem maktu, hem de nispi vergi bulunan alkollü içki ve tütün ürünlerine çevirdi. Hükümet daha önce de çeşitli defalar bu ürünlerdeki maktu (litre ya da paket başına alınan tutar) vergileri artırmış, bu artışlar da fiyatlara zam olarak yansımıştı. Şimşek, Türkiye’de vergi oranları ve vergi yükünün yüksek olmadığını belirterek, Türkiye’deki vergilerin milli gelire oranının yüzde 23.5 olduğunu ve bu oranla OECD ülkeleri arasında sondan ikinci sırada bulunduğunu kaydetti.

“Ama akaryakıt, telekomünikasyon ve otomotivde vergiler yüksek, kabul ediyorum” diyen Şimşek, bu vergilerin 1999 yılında gerçekleşen deprem sonrasında oluşturulduğunu, krizde de “yapışıp kaldığını” söyledi.

‘Türkiye iyi ortak’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası tarafından düzenlenen “Türkiye için Akıllı Büyüme” konulu konferansa  katıldı. Şimşek burada, “Eğer Avrupa gerçekten küresel anlamda daha büyük kazanımlar elde etmek istiyorsa, uzun vadede iyi bir ortaktan bir şeyler bekliyorsa Türkiye’den daha iyi bir ülke olmadığını düşünüyorum” dedi.



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs