En Sıcak Konular

Araç muayenelerinde yeni dönem!

22 Ekim 2010 18:40 tsi
Araç muayeneye aracılık eden fırsatçılara kötü haber. Kasımdan itibaren sahibiyle gelmeyen araçlardan vekâlet istenecek.

Araç muayenede eş, dost ve aracıdan yardım almanın önü kesildi. Ulaştırma Bakanlığı, özelleştirmeden sonra muayene istasyonlarının önününde toplanan ve ‘muayeneyi biz yaptıralım” diyen fırsatçıların önünü kesmek için vekalet zorunluluğu getirdi. 60 TL olan vekalet tek araç için alınabilecek ve sadece bir ay geçerli olacak. Uygulama 1 Kasım’da devrede.

Özelleştirmenin ardından yıllardır ‘gözle’ yapılan muayene artık sonteknolojicihazlarla yapılıyor. Bu nedenle muayeneye önemli bir vakit ayırmak gerekiyor. Sorunsuz bir aracın bile muayenesi 4 saati buluyor. Bu işi yapan kurumsal şirketlerin yanında bazı fırsatçılar ortaya çıktı. 100-150 TL’ye araç muayene ettireceğini belirten ancak araçları muayeneye götürmeden sahte belgeler düzenleyen birçok çete çökertildi.

Duruma el koyan Bakanlık yayınladığı genelgede şöyle deniyor: “Bir kişi bir takvim ayı içerisinde başka bir gerçek kişiye ait sadece bir aracı muayeneye getirebilecek. Aynı kişinin birden fazla aracı aynı ay içerisinde muayeneye getirmek istemesi halinde ise her bir araç için ayrı ayrı olmak üzere son bir ay içinde düzenlenmiş noter onaylı vekâletname istenecek.”

MÜŞAVİRLER İKİYE BÖLÜNDÜ

TEM Trafik Müşavirlik Direktörü Özcan Çiçek, “Yoğun iş teposunda kimse bu işe zaman ayırmak istemiyor. Ayrıca ekstra bir maliyet daha. Üstelik bu belge bir kere kullanılabilecek. İlkinde muayeneden geçemeyen araç için bir ikinci vekalet daha gerekecek” açıklamasını yapıyor. 25 yıldır trafik müşavirliği yaptığını belirten Recep Aktaş ise “Vekalet hırsızlık ve sahtekarlık olaylarının önüne geçecek” diyor. Ada Trafik Müşavirlik’in sahibi Ender Açıkgöz de “Bir ailede artık birden fazlaarabavar. Bu maliyet herkese çok” diyor.

ÇALIŞAN ŞİRKETİ İÇİN YAPABİLECEK

Ulaştırma Bakanlığı’nın 13 Ekim’de yayınladığı genelgede tüzel kişilikler vekaletten muaf tutuldu. Çalışanlar o şirkette çalıştıklarına dair antetli kağıt ile şirket araçlarını muayeneye sokabilecek. Yetkilendirme belgesinde aracın plakası, plakasız araçlarda ise şasi numarasının belirtilmesi gerekiyor. Yazı birden fazla araç için hazırlanabilecek. Tüzel kişiliğe ait bir aracın çalışanı olmayan bir kişi tarafından muayeneye getirilmesi halinde ise maksimum 1 aylık süreli vekaletname istenenecek.

ARACILI MUAYENE 300 TL’Yİ BULACAK

TüvTurk’e araçların muayenesi için 127 TL harç ödeniyor. Eğer devrede bir aracı şirket olursa ona da 80-100 TL hizmet bedeli ödeniyor. 1 Kasım’dan itibaren ise 50-60 TL de vekalet için harcama yapılacak. Ayrıca muayeneden geçemeyen aracın eksiklerini tamamlamak için de harcama yapılıması gerekiyor.

radikal



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,325 µs